Битва за 1-й клас: нові правила зарахування учнів до школи

Битва за 1-й клас: нові правила зарахування учнів до школи

Конкурси у перший клас відходять у минуле: дітей, які живуть поруч зі школою, мають зараховувати туди у першу чергу. Саме так має працювати нова система вступу до школи, яку підготували у Міносвіти.

Починаючи з 8 травня, перевага буде у тих першокласників, які закріплені за "своєю" школою за місцем проживання. Що у зв’язку з нововведеннями відбуватиметься у житомирських школах – дізнавалися журналісти «20 хвилин».

Як тепер виглядає процедура вступу до школи.

Доступність, справедливість і жодної корупції – переконують у Міністерстві освіти. Ніяких вступних іспитів і конкурсів. З першого вересня за парти першочергово братимуть за місцем реєстрації, а не за конкурсом.

"Конкурс можуть проводити лише після закінчення початкової школи. Тоді є на основі чого цей конкурс проводити, оскільки діти отримали якусь базу знань, компетентностей, навичок. У дітей шестирічного віку нічого перевіряти. Це конкурс не дітей. Це конкурс батьків, їхніх гаманців і прав за дзвінком. Коли перед вступом у перший клас перевіряють, чи вміють діти писати і читати, – це неправильно. Їх не треба вчити цим навичкам у п'ять років. У цьому віці слід розвивати їхнє творче мислення, моторику та інші аспекти множинного інтересу", – каже міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Відео дня

Головний спеціаліст управління освіти Житомирської міськради Наталія Єрмакова у коментарі журналістам «20 хвилин» порадила батькам житомирських першочків вже сьогодні «готувати всі необхідні документи, зокрема медичні. Оригінали потрібно буде надати найближчій школі від будинку, а в інші – можна буде подавати копії».

Отож, документи, які пред'являють батьки при вступі дитини до школи:

1. Паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, довідка про звернення за захистом в Україні);

2. Довідка про реєстрацію місця проживання або перебування;

3. Витяг з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання або перебування;

4. Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

5. Документ, що засвідчує право власності на відповідне житло (свідоцтво про право власності, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, договір купівлі-продажу тощо);

6. Рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, права користування, права власності, права на реєстрацію місця проживання;

7. Документ, що засвідчує право користування житлом (договір оренди тощо), що для цілей цього Порядку підтверджує місце проживання за умови його нотаріального посвідчення або реєстрації відповідно до статті 158 Житлового кодексу УРСР;

8. Довідка про проходження служби у військовій частині;

9. Акт обстеження умов проживання;

10. Акт обстеження матеріально-побутових умов.

А з початку літа, якщо залишаються вільні місця, зможуть бути зараховані й інші бажаючі вчитись саме в обраній школі, не за місцем приживання. За новими правилами прийому навчальний заклад не має права відмовити у зарахуванні дітям зі своєї території обслуговування, а також братам-сестрам дітей, які вже навчаються у цьому закладі, і дітям працівників цього закладу (тобто дитина, чия мама працює у школі, наприклад, вчителькою чи медсестрою, також має право на першочерговий вступ). Також школи (в тому числі гімназії та ліцеї) позбавлені права проводити будь-які вступні випробування. Але потрапити в школу не за місцем реєстрації і без родинних зв’язків – можливо. Такі заяви будуть розглядатися після 31 травня (друга хвиля зарахування), якщо у школі залишаться вільні місця. Оскільки конкурси заборонені, зарахування буде здійснюватися за допомогою жеребкування.

«Під час жеребкування однакові за розміром, кольором і формою жеребки запаковуються, щоб неможливо було їх переглянути, і поміщаються у барабан або ящик з прозорого матеріалу.Після перемішування жеребів присутні батьки дітей, які претендують на вільні місця, або інші їх представники, дістають в алфавітному порядку жереб і оголошують його всім присутнім. Після закінчення жеребкування представник конкурсної комісії оголошує результати, які заносяться у протокол, який є підставою для зарахування дітей на вільні місця», – розповіла головний спеціаліст управління освіти Житомирської міськради Наталія Єрмакова.

Як дізнатися, за якою школою закріплено ваш будинок, і чи є там вільні місця.

Інформація про закріплену за закладом територію обслуговування, його спроможність (тобто кількість дітей, яку він може навчати), кількість учнів у кожному класі і наявність вільних місць у кожному з них обов’язково оприлюднюється в школі та на його сайті (або сайті управління освіти, якщо школа не має сайту).

Окрім того, рішення місцевої влади про закріплення території обслуговування за школами рекомендовано публікувати не пізніше 6 місяців до початку вступної кампанії.

Впродовж двох робочих днів після зарахування дітей, які мають бути зараховані до 1 червня (тобто не пізніше 3 червня), школа має оприлюднити на своєму інформаційному стенді і сайті (у разі відсутності – на сайті управління освіти):

  • список зарахованих учнів із зазначенням лише їхніх прізвищ;

  • оголошення про дату, час, місце і спосіб проведення жеребкування (у разі його проведення);

  • інформацію про кількість вільних місць і прізвища дітей, які претендують на вільні місця;

  • наказ директора про утворення конкурсної комісії з трьох осіб для проведення жеребкування.

Що думають про зміни житомиряни, батьки майбутніх першокласників

Житомирянка Ірина - одна з тих, хто вирішив віддати свою доньку в школу, яка не закріплена за її адресою. Говорить, що до вибору школи підійшли ретельно і врахували всі фактори, а от нововведення можуть змінити всі плани.

«Ми зупинились на одній з житомирських шкіл, яка має гарну репутацію і є сильною за знаннями. Нам дуже зручне її місце розташування. Живемо у приватному секторі, з якого важко виїхати, тому виникає проблема з добиранням дитини на гуртки, якщо йти в школу, що за пропискою. Коли ми записувалися на підготовче відділення, нас попередили, що ми не закріплені до цієї школи, але якщо будуть місця, нас візьмуть. Попередньо нам повідомили, що якщо ми потрапляємо на підготовче, то і в школу нас зараховують. Проте на останньому занятті нас попередили, що дітей братимуть лише за пропискою. На решту місць братимуть тих, в кого брати чи сестрі вчаться у цій школі, дітей вчителів, а також перевагу надаватимуть старшим за віком дітям. Тобто якщо вибір буде між дитиною 6 і 5 років, до школи зарахують старшу. Мені трохи незрозуміла ця вся система», – нарікає житомирянка Ірина.

Іншої точки зору містянка Катерина. Вона віддає шестирічного сина в школу, яка розміщена через дорогу від її будинку. Говорить, що немає різниці, де навчатися в початкових класах.

«Не розумію, чому батьки починають панікувати та вигадувати способи, аби віддавати дітей до школи, яка далеко від домівки. Треба розуміти, що рано чи пізно дитині доведеться самій добиратися зі школи додому. Якщо навчальний заклад далеко, то треба зважувати і на додаткову небезпеку: перехід дороги, транспорт та інше. Крім того, ходити до школи, яка далеко, – це зайві витрати часу. Для моєї дитини це було все надто складно», – говорить Катерина Башинська.

А поки освітня реформа спробує подолати корупцію, між цим народжується інша гілка бізнесу – в мережі вже пропонують купити або продати прописку для зарахування до потрібної вам школи.

Аліна Бойко

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up