Більше 8 тисяч школярів з Житомирщини наразі здобувають освіту за межами нашої держави

Більше 8 тисяч школярів з Житомирщини наразі здобувають освіту за межами нашої
держави

На часі завершення навчального року, яке цьогоріч відбудеться протягом травня-червня. Відповідно до норм законодавства та в умовах воєнного стану в державі строки закінчення навчального року в закладі визначає засновник та колегіальний орган управління закладом освіти.  

З метою відстеження динаміки забезпечення повної загальної середньої освіти Державна служба якості освіти України, її територіальні органи на доручення Міністерства освіти і науки України у межах своїх повноважень продовжують здійснювати моніторинг виконання місцевими органами управління освітою вимог законодавства в умовах дії правового режиму воєнного стану та стану організації дистанційного навчання.

Управлінням Державної служби якості освіти у Житомирській області за визначеними формами проаналізовано стан виконання вимог законодавства в умовах дії правового режиму воєнного стану на території області. Зокрема, станом на початок травня 2022 року, відповідно до наданої органами управління у сфері освіти інформації щодо функціонування закладів освіти, з’ясовано, що на території Житомирської області освітній процес в усіх закладах відбувається з використанням технологій дистанційного навчання.

Згідно з отриманою інформацією на території Житомирської області повну загальну середню освіту здобувають освіту 129 555 дітей шкільного віку, у закладах освіти інших областей – 474 дитини, 8065 – за межами нашої держави. Відомо, що 596 учнів з різних причин не приступили до навчання, або ж інформація про них відсутня.

Відео дня

Варто зауважити, що у процесі моніторингу простежується позитивна динаміка щодо учнів, які перебувають за кордоном, – збільшилася кількість тих, які приєдналися до освітнього процесу у вітчизняних школах. Також значно зменшилася кількість учнів, які з невідомих причин приступили до навчання, або ж інформація про них відсутня (станом на 5 квітня їх нараховували 6383 особи!).

Крім того, у процесі моніторингу з’ясовано, що з інших регіонів до Житомирської області прибуло 8062 дитини шкільного віку, з них 1912 – навчаються у закладах освіти нашої області.

Проаналізовано інформацію щодо дотримання державних гарантій педагогічних працівників. З’ясовано, що станом на початок травня 2022 року 858 педагогічних працівників з різних причин не приступили до виконання своїх функціональних обов’язків, з них 543 – не виконують посадових обов’язків у зв’язку з оголошенням простою.

Нагадуємо, що згідно із наказом МОН № 274 від 28.03.2022 «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні» органи управління у сфері освіти мають забезпечити та організувати ведення окремого обліку та формування реєстрів здобувачів освіти за місцем їх перебування (навчання), де й має відображатися відповідний рух здобувачів освіти в громаді.

Державна служба якості освіти України, її територіальні органи вивчають стан освіти в кожній громаді з метою виявлення та запобігання нагальних проблемних питань у сфері освіти, а також для прийняття правильних управлінських рішень. Важливо, щоб органи управління освітою надавали достовірну, перевірену інформацію на запити Служби.

Управління Державної служби якості освіти у Житомирській області

 

Коментарі

keyboard_arrow_up