Радянський Союз розвалив банкір з Житомирщини

Радянський Союз розвалив банкір з Житомирщини

У наш час популярними є різноманітні тренінги, майстер-класи, на який розкривають секрети успіху.

Часто меседжі, які там транслюють, «злизані» з Заходу і не зовсім підходять до нашої ментальності. У зв’язку з цим варто звернутися до життєвих історій наших земляків, чий шлях до успіху може дійсно стати прикладом для багатьох. Один з них – Герой України Володимир Матвієнко, життєве кредо якого звучить так: «Працювати і вчитись без зупинки». 

Герой України, всесвітньо відомий банкір, професор, поет, публіцист, заслужений діяч мистецтв України Володимир Матвієнко народився в селі Білка на Коростенщині. Сьогодні видатному українцю вже за 80!

Особливо шанують Володимира Павловича односельці, для яких він так багато зробив і робить дотепер. На його честь назвали майдан біля Будинку культури, школу, яку він побудував за власні кошти. Понад 50 років трудового шляху Володимир Матвієнко присвятив банківській системі.

Відео дня

Його ім’я нерозривно пов’язане з історією становлення Національного банку України, побудови банківської системи. Запровадив купони багаторазового використання, які взяли на себе інфляційний удар, і завдяки яким Україна уникла гострої кризи готівкових коштів. Був ініціатором створення і впровадження української національної валюти – гривні.

«1991 рік – рік, коли Верховна Рада призначила мене першим головою Національного банку. Це було 6 червня», – згадує Володимир Матвієнко.

Тодішній стан економіки, за його словами, потребував реформування грошової системи. Володимир Павлович звертає увагу на ту обставину, яка призвела до цього.

«Я об’явився головою Національного банку ще в надрах Радянського Союзу. Коли в Москві йшла нарада в Геращенка, голови Державного банку, – вони слухали мою промову. І коли прийшли після перерви, я кажу: будемо продовжувати. А Геращенко говорить: «А що тут продовжувати?! Матвієнко вже розвалив Радянський Союз!». Вони зрозуміли, що Україна вже заявила про себе, що вона в складі Радянського Союзу не буде», – розповідає Володимир Матвієнко.

В одному з інтерв’ю відомий українець сказав, що він ніколи не був другим. Цілеспрямованість була закладена в ньому на генному рівні самим життям.

«У нас сім’я була бідна. Але в матері був характер – вона вміла у будь-якій ситуації працювати й добиватися свого. Бачте, без батька я родився, але навіть при тяжких умовах ми не повимирали. Тому що ми всі, як мурашки, працювали», – говорить Володимир Матвієнко.

Серед інших постулатів нашого видатного земляка – «Любити свою державу! Бути чесним». Нині Володимир Матвієнко багато допомагає знедоленим, зокрема багатодітним сім’ям, для яких за його меценатства неодноразово було придбано житло.

Володимир Матвієнко закликає не впадати у відчай – настане час, закінчиться війна, й українці здолають кризу, створять матеріальні блага.

«Ледачих, нікчемних і безтурботних до цього дня не сприймаю, – сказав як відрізав Матвієнко в одному зі своїх інтерв'ю, – всі нинішні біди – від ліні».

Андрій Козаченко

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 У Житомирі викрили групу ділків, які синтезували амфетамін у підвалі багатоповерхівки і розповсюджували серед наркозалежних photo_camera 15:44 Під час виконання бойового завдання героїчно загинув житомирянин Олександр Павлюк 15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up