Відомий житомирський письменник Валерій Шевчук нагороджений відзнакою Президента України

Відомий житомирський письменник Валерій Шевчук нагороджений відзнакою Президента України

27 жовтня у актовій залі Житомирського державного університету імені Івана Франка відбулася  урочиста церемонія вручення Літературної премії Валерія Шевчука.

 

Літературна премія Валерія Шевчука була започаткована в Інституті філології та журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка. Вона давно стала традиційною і проводиться кожного року. Це перша премія в Україні на честь всесвітньо відомого класика української літератури, який продовжує активну творчу й наукову діяльність.

Премія символічна і не передбачає грошової винагороди. Ініціатором  цього став сам Валерій Шевчук. «Не люблю, коли література стає засобом якихось масових спекуляцій. Література - це явище духовне. Вона повинна йти дорогою до розуму та серця. Вона творить внутрішню людину, той ідеал людини, до якої ми всі ідемо», - сказав він.

Церемонію вручення премії відкрив професор ННІ філології та журналістики, завідувач кафедри української мови Віктор Мойсієнко. 

Відео дня

«Це слова високохудожні, високодуховні. Це найкращі зразки вікової вітчизняної літератури. Саме таким критеріям відповідає лаконічна творчість нашого земляка Валерія Шевчука. Письменник кожним своїм твором творить людські чесноти та гідність. Тому слово в устах майстра здатне вершити дива. Поєднання буденної української лексики здатне навчити людей переживати, творити в уяві дивовижні картини», - зауважив Віктор Мойсієнко.

Цього року у конкурсі брали участь  43 письменникиДиплом і почесну відзнаку за найкращу книгу прози, видану українською мовою за попередній календарний рік, отримав редактор журналу літературного часопису «Кур'єр Кривбасу» Григорій Гусейнов за книгу «Одіссея Шкіпера та Чугайстра. Окупаційний роман». Автор в 10 томах описав Житомир і дав читачам поринути в атмосферу давнини.

За його словами, ми живемо в  суспільстві, яке знаходиться  в неймовірній кризі: економіка занепадає, так само і відбувається з літературою.

Також в рамках заходу Валерій Шевчук був нагороджений відзнакою Президента України — ювілейною медаллю «25 років незалежності України» за свій вклад у розвиток української літератури.

З вітальним словом виступив заступник міського голови Матвій Хренов.

«Сьогодні для мене велика честь - вручати відзнаку Президента України такій видатній людині як Валерій Шевчук. Український письменник-шістдесятник, житомирянин, легенда вітчизняної літератури. Коли наша команда ввійшла в міську раду, в нас була мета розробити стратегію та візію розвитку міста. І щоб говорити про майбутнє, ми маємо вивчити історичний фундамент нашого міста. Тому ми проводили співбесіди з такими людьми, як пан Валерій, ми відчули ДНК старого Житомира.».

Захід відбувся за підтримки віце-прем’єр міністра Геннадія Зубко та власниці «Львівської майстерні шоколаду» Людмили Зубко, яка привітала письменника з відзнакою.

На завершення студенти та викладачі, що прийшли на вручення премії, змогли поспілкуватися з письменниками.

Юлія Довбня

 
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up