У Житомирі відбулася прем’єра спектаклю, присвяченого проблемам онкохворих дітей

У Житомирі відбулася прем’єра спектаклю, присвяченого проблемам онкохворих дітей
Днями, 25 липня, відбулася прем’єра спектаклю «Ззовні темрява, всередині…», що ознаменувала старт проекту на підтримку онкохворих дітей та людей з інклюзивністю.

Якщо стиснути суть й постаратися пояснити, про що йшлося у виставі одним реченням, то я б назвала це «монологом хворого на рак 10-літнього Оскара, який звертається до Бога, з діалогічними вкрапленнями того ж-таки Оскара з прибиральницею Розою». Так, вийшло дуже стиснуто й сухо. Сухо, тому що неможливо в одне речення втиснути всі ті емоції, які протягом майже двох годин передавали глядачам актори.

Під час вистави спостерігачі (саме спостерігачі, бо складалося враження, ніби підглядаєш за подіями з коридору, зазираючи в палату хлопчика) мали нагоду не лише бачити, а й відчувати атмосферу лікарні й парку завдяки акторам.

Шкала емоцій постійно коливалася, змушуючи присутніх сміятися й плакати, співпереживати й захоплюватися, а головне – замислюватися й проживати життя Оскара з кожною реплікою.

Відео дня

Вхід на виставу коштував символічно – всього 30 гривень, однак кожен бажаючий мав нагоду вже після вистави докласти ту суму, яку вважав за необхідне. Усі зібрані кошти будуть передані на допомогу онкохворим дітям.

Ми поспілкувалися з режисером та ініціатором проекту – Олегом Яценком, який розповів нам про виникнення ідеї зробити цю постановку та поділився планами на майбутнє.

«Побувавши на фестивалі у Набережних Челнах, мені пощастило відвідати спектакль для сліпих, який мене дуже надихнув. З самого початку у нас була ідея створити виставу для незрячого глядача, але пізніше все ж вирішили робити постановку для всіх, а в першу чергу – для хворих дітей, щоб хоч чимось їм допомогти».

Олег поділився, що сьогодні ходити вулицями з простягнутою рукою й просити про допомогу – неефективно, так як нині у цьому дуже багато шарлатанства. Гроші осідають у якихось фондах, губляться. «Тому ми з однодумцями знайшли спільну мету, до якої і рухаємося. Зі школярами й студентами ми почали займатися ще на початку квітня, а саму виставу почали робити місяць тому, щоб почати допомагати якомога швидше. Сьогодні в Україні безліч хворих дітей, які потребують підтримки не завтра, а вже сьогодні. Ми хотіли показати, що дитині потрібні не лише гроші на лікування, а й, як показано у виставі, – елементарне спілкування, яке її надихає й дає віру у щось світле. Це – звичайні діти, які хочуть жити, хочуть гратися, хочуть відчувати в повній мірі!»

Проект діятиме на постійній основі, тож це – лише початок. Якщо вдасться знайти меценатів, Олег зі своєю командою планує подорожі до Львова, Івано-Франківська, Чернівців тощо. «Ми збираємося кататися містами України, заїжджаючи на 2-3 дні. У кожному місті ми обиратимемо одну дитину, яка терміново потребує допомоги, і збиратимемо для неї кошти своїми виставами», – підсумував режисер постановки.

Previous Next
Коментарі (1)
  • Анонім

    Вистава взагалі то була 25 липня, а не 28 червня
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up