У Житомирі відбудеться презентація незвичайної дитячої книги-розмальовки

У Житомирі відбудеться презентація незвичайної дитячої книги-розмальовки

1 грудня відбудеться презентація книги-розмальовки «Зорі всипали все небо» - спільного видання дитячої письменниці Марії Пономаренко та художниці Олени Славової. 

 

У творчому доробку Марії Пономаренко - понад сто книг, 300 пісень, вона стала автором дитячої опери, а також випустила музичні казки та посібники для дитсадків. На цьому письменниця не зупиняється і надалі проводить просвітницьку роботу з юними читачами.

Книга «Зорі всипали все небо» у співпраці з художником-ілюстратором Оленою Славовою вже отримала безліч схвальних відгуків, а також стала переможцем обласного конкурсу «Краща книга року – 2015». Проте так і не була представлена офіційно на загал.

 «Останнім часом маю за щастя співпрацювати з художницею Оленою Славовою. Вона відкрила у собі ще один талант – оформлювати дитячі книжки. У минулому році наша книжка-розмальовка «Зорі всипали все небо» стала кращою в області в номінації дитяча література. Саме завдяки малюнкам Олени. Ну трішки зіграли роль і мої вірші. Отже є можливість створити ще багато книжок разом. Але що наперед казати – як Господь дасть», - розповідає Марія Пономаренко.

Відео дня

Поспілкуватись з автором та ілюстратором, придбати для своєї дитини незвичайну книгу, отримати автограф, а також дізнатись про плани на майбутнє можна буде 1 грудня о 17:00 в кав’ярні-кондитерській «Теретенія».

Вхід вільний.

Довідково:

Народилася Марія Антонівна Пономаренко (Марія Антонівна Григоренко) 8 березня 1945 році на хуторі з дев’яти будиночків між селами Калинівка і Левків. Усього сім кілометрів від Житомира в селянській сім’ї. Коли Марії було десять років, батьки переїхали до Житомира, де майбутня поетеса навчалась у середній школі № 30. 

Після закінчення школи Марія пішла працювати на Житомирський льонокомбінат і вступила заочно на факультет журналістики в Київський державний університет імені Т. Г. Шевченка. А згодом на комбінаті відкрилась редакція багатотиражки «Текстильник Полісся» та радіомовлення, де Марія почала працювати журналістом.

Свою першу казочку «Подарунок»  написала у 28 років. Друкувати свої твори почала у газетах «Комсомольська зірка», «Радянська Житомирщина». Сюжети для дитячих віршів і оповідань, — як зізнається Марія Антонівна, — підказувало саме життя. Передусім — спілкування з синами (їх виростила Марія Антонівна аж троє), чоловіком, а тепер — з онуками Олею та Даринкою.

Понад 200 казок прозвучало на українському радіо у «Вечірній колисанці», її  твори друкувались  у журналах: «Малятко», «Барвінок», «Юний натураліст», «Старшокласник», згодом — «Дзвіночку», «Пізнайко». Вона постійно виступає у дитячих садках, студентських аудиторіях, перед вчителями області. Тісно співпрацює з газетами та журналами «Дошкільне виховання», «Дитячий садок. Мистецтво», «Дитячий садок», «Початкова освіта», «Шкільний світ».

Працює Марія Пономаренко  і в драматургії для дітей. У Житомирському академічному театрі ляльок з успіхом йдуть її вистави: «Весела квампанія», «Котигорошко, або казка про добро», «Операція — ситуація», «Новорічна казка, або Зустріч з Дідом Морозом». 

Разом  з композитором Іваном Островерхим створено 300 пісень, дитячу оперу «Іменини кози Мокрини», яка вийшла окремою книжкою, музичні казки «Зарядка для сина», «В ліс прийшла красуня Осінь», «Намисто для тітки Сойки», «Котить заєць капустину» та інші.  До речі, Марія Антонівна подарувала Україні чотири авторські читанки — «Подарунок», «Жайвір», «Усміхнений сонях», «Сонячна країна».

Разом зі співавторами, викладачами Житомирського державного університету ім. І. Франка Л. Бондарчук та Лесею Памірською, випущено посібник для вихователів дитячих садків «Де ростуть Котигорошки», який двічі перевидавався і отримав грант Дж. Сороса. За казку «День народження Чіпа» поетеса одержала премію Юрія Шкрумеляка від журналу «Дзвіночок». Вона є лауреатом премії Дж. Сороса за посібник «Школа професора Маківки», лауреатом премії Наталі Забіли журналу «Малятко» за 1997 рік. У 2009 році Житомирською обласною організацією Національної спілки письменників України Марії Пономаренко була присуджена  премія «Дідусева казка». 

 У лютому 2011 року Марії Антонівні Пономаренко присуджено літературну премію імені Лесі Українки за твори «Жайвір», «Сонячна країна — моя Україна», «Усміхнений сонях».

У 2016 році Марія Пономаренко отримала ще одну визначну нагороду – літературно-мистецьку премію імені Олени Пчілки за дитячу книгу «Під блакитною парасолькою».

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up