За пів року у жителів Житомирщини вилучили 79 одиниць вогнепальної зброї, 5 гранатометів, 89 гранат і майже 9 тисяч набоїв

За пів року у жителів Житомирщини вилучили 79 одиниць вогнепальної зброї, 5 гранатометів, 89 гранат і майже 9 тисяч набоїв

Таку статистику наводить ГУНП області.

З початку року правоохоронці розпочали 135 кримінальних проваджень щодо незаконного поводження зі зброєю. 

Серед вилученої з незаконного обігу зброї – кулемети, гранатомети, а також автоматична та короткоствольна вогнепальна військового зразку, гвинтівки та перероблені під вогнепальну зброю пристрої і саморобна #зброя. До того ж під час оглядів місць подій та обшуків поліцейські вилучили гранати, міни, понад 8,6 тисячі набоїв різного калібру, більш ніж 35 кг вибухових речовин (пороху та тротилу).

Частина з цього арсеналу потрапило до рук полісян з місць ведення бойових дій, де вони, з різних причин, привласнювали небезпечні предмети. У 2 випадках правоохоронці задокументували пересилання зброї через поштові сервіси.

Відео дня

Все виявлене направлено на дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС. Серед іншого, експерти з’ясовують, чи не використовувалась зброя для вчинення протиправних дій. Зокрема, з початку року на Житомирщині було зареєстровано 20 кримінальних правопорушень, учинених із використанням вогнепальної зброї, вибухових пристроїв та гранат.

Ще 19 одиниць зброї громадяни здали добровільно, відтак були автоматично звільнені від кримінальної відповідальності та покарання (без процесуальної тяганини і подальших судових ухвал), що передбачено чинним законодавством.

Слідчі оголосили підозри 91 фігуранту кримінальних проваджень, розпочатих за ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) та 263-1 (Незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї або фальсифікація, незаконне видалення чи зміна її маркування, або незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв) КК України. Судами обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 7 підозрюваним.

Також до суду направлені матеріали з обвинувальними актами у 42 кримінальних провадженнях. Законодавством за названі протиправні дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Правоохоронці нагадують про актуальність вимог, закріплених рішенням Ради оборони Житомирської області від 13 квітня. За його змістом вогнепальна зброя та бойові припаси, що знаходяться в користуванні осіб, не залучених до виконання бойових завдань, підлягають негайному вилученню. Вогнепальна зброя та бойові припаси видаються загонам самооборони територіальних громад області та окремим особам виключно у разі необхідності виконання оборонних заходів.

Поліцейські зазначають: дорослим та дітям важливо пам’ятати, що у разі виявлення підозрілих предметів, зброї та боєприпасів ні в якому разі не можна їх рухати, переносити, розбирати, нагрівати тощо, адже вони несуть потенційну небезпеку вам та оточуючим. Тим більше не можна приносити такі речі додому.

Позначте місце знахідки гілкою, яскравою тканиною, іншим доступним способом та попередьте інших людей про небезпеку. Про виявлення таких предметів або речовин повідомте у спеціальні служби: рятувальникам або поліцейським. Телефон 102 працює цілодобово!

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Николай Гамрецкий

    А навіщо було вилучати, стільки нині розвелося покидьків...

keyboard_arrow_up