Винуватиця ДТП, через яку житомирянка стала інвалідом, уникає правосуддя

Винуватиця ДТП, через яку житомирянка стала інвалідом, уникає правосуддя

До редакції газети «20 хвилин» звернулася житомирянка Оксана Івашкіна з проханням допомогти.

Її матір фактично залишилася інвалідом після ДТП, винуватиця якого, попри всі обіцянки допомагати, не з`являється до суду, а самі представники Феміди з байдужістю ставляться до справи.

Злощасна ДТП сталася минулого року. В ході досудового розслідування встановлено, що 21 жовтня 2017 року о 8 годині ранку Наталія Гапанович, керуючи технічно справним автомобілем, рухалась заднім ходом, внаслідок чого здійснила наїзд на Євгенію Половинко. Трапилося це поблизу будинку №71 по вулиці Великій Бердичівській. Потерпіла на той час працювала двірником і виконувала свої посадові обов`язки.

Донька Євгенії Половинко – Наталія Івашкіна розповідає: «Мама зателефонувала, і я під`їхала на місце ДТП. Ми повезли її в лікарню, ця жінка, яка наїхала на маму, поїхала разом з нами». За словами Наталії Івашкіної, винуватиця ДТП – Наталія Гапанович почала вмовляти не писати на неї заяву, пообіцяла, що допомагатиме матеріально до повного відновлення потерпілої. Наталія Гапанович на підтвердження своїх слів того ж дня написала розписку, згідно з якою зобов`язувалася оплатити моральну і матеріальну шкоду до повного відновлення здоров`я Євгенії Половинко. У потерпілої діагностували тілесні ушкодження у вигляді перелому правої ключиці зі зміщенням кісткових уламків на ½ ширину кості, переломів 6-го, 7-го, 8-го ребер справа по середній підшкірній лінії з невеликим зрушенням уламків (підтверджено УЗД та консультаційним висновком ортопеда-травматолога, протоколом рентгенологічного дослідження), підшкірного крововиливу волосяної частини голови, струсу мозку, які відносяться до тілесного ушкодження середнього ступеня тяжкості за ознакою тривалого розладу здоров`я.

Відео дня

Наталія Леонтіївна деякий час і справді допомогала у лікуванні, приходила до лікарні. Про це свідчать аптечні чеки. Як розповідає Наталія Івашкіна, приблизно через тиждень допомога припинилася, жінка навіть не цікавилася станом здоров`я потерпілої.

Попри те, що родичі постраждалої не написали заяву, справу все ж таки відкрили, оскільки Євгенії Половинко довелося лягти до лікарні за станом здоров`я: «З того часу і до сьогоднішнього дня періодично ми знаходимося в лікарні. Зараз у нас дуже складна ситуація: мама лежить у психлікарні, це наслідки тієї ДТП».

За словами Наталії Івашкіної, вже 3-й суд у цій справі відкладається. Рідні потерпілої наголошують: не хочуть ніякого покарання для винуватиці ДТП, адже різні ситуації у житті трапляються. Вони просять тільки відшкодувати кошти, витрачені на лікування, і моральну шкоду, адже Євгенія Половинко вже тривалий час не працює і, найімовірніше, вже не зможе вийти на роботу за станом здоров`я.

Та найбільше родичі постраждалої обурені байдужістю судді Валерія Єгоровича Аксьонова і прокурора Ігоря Олександровича Цьомика до цієї справи. Оскільки Євгенія Іванівна перебуває на лікуванні і навіть не може розмовляти, її інтереси у суді зараз представляє донька, яка має у розпорядженні нотаріально завірену довіреність. Згідно з документом, Євгенія Іванівна Половинко уповноважила Оксану Леонідівну Івашкіну вести її справи «в усіх судових, адміністративних та інших установах, в тому числі адміністративних та господарських судах, з усіма правами, наданими законом позивачу, відповідачу, третій особі і потерпілому…».

Вже 3-й суд відкладається у зв`язку з неявкою обвинуваченої Наталії Гапанович. За словами доньки постраждалої, на 2-му судовому засіданні прокурор сказав, що 3-я повістка буде вручатися з представниками поліції. Але ці слова так і залишилися обіцянкою.

Нам вдалося зв`язатися з винуватицею ДТП. У коментарі журналісту «20 хвилин» Наталія Леонтіївна розповіла, що до суду не приходить, бо жодної повістки не отримувала. Згодна оплатити усі витрати на лікування, якщо інша сторона надасть їй чеки.

Наші журналісти звернулися за фаховим коментарем до голови Богунського районного суду Наталії Анатоліївни Гулак. Як розповіла Наталія Анатоліївна, повістку суди зазвичай відправляють рекомендованим поштовим відправленням. Відповідно до Закону «Про поштовий зв`язок» є спеціальна стаття, яка передбачає, що на конверті з судовою повісткою суд ставить відмітку «судова повістка», для цього є спеціальний штамп. Ця повістка повинна вручатися обвинуваченому. Місце, де залишають судову повістку, залежить від помешкання - наприклад у поштовому ящику або повідомлення, що її потрібно забрати у поштовому відділенні. У випадку, якщо людина не забрала повістку на пошті, вона повертається назад, а на самому конверті працівники пошти роблять відмітку, що залишили виклик певного числа (трапляється, що і по 2 виклики роблять). Термін вручення повістки за законом обмежений – 5 днів. Можливо, людина і не встигає отримати повістку тому, що не слідкує за поштовою скринькою.

«Я практикую відправляти повістку рекомендованим листом і звичайним, якщо людина декілька разів не з`являється. Відправити повістку можна і за місцем роботи або навіть і телефоном, якщо особа бажає взяти слухавку. Крайній захід – розпорядники, до обов`язків яких входить і вручення повісток. Якщо хоча б один раз листом, телефоном чи іншим способом особа була повідомлена і з якихось причин не прийшла, ми застосовуємо привід і, відповідно до закону, можемо застосувати грошове стягнення. Якщо є умисне ухиляння від явки до суду, можна і кримінальне провадження відкрити», – розповіла голова Богунського районного суду.

Крім того, Наталія Анатоліївна поінформувала, як самостійно дізнатися, коли проходитиме засідання: «На сайті суду є спеціальний розділ «Пошук справи». Особи, які не отримали повістки, можуть переглянути час, місце розгляду справи, а також дізнатися, який суддя її розглядатиме».

Хто правий, а хто винуватий у цій історії – вирішувати не нам. Точку у цій справі поставить суд.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up