Удар Служби безпеки України по «бурштиновому свавіллю» на Житомирщині

Удар Служби безпеки України по «бурштиновому свавіллю» на Житомирщині

Управління СБ України в Житомирській області має вагомі конкретні результати у межах виконання поставленого завдання з викриття злочинних схем організації незаконного видобутку та збуту бурштину.

У тісній чіткій взаємодії із іншими правоохоронними структурами регіону та лише у 2017-2019 роках за матеріалами Управління розпочато 21 кримінальне провадження, 20 особам повідомлено про підозру, вироками суду визнано винними 12 осіб, припинено діяльність трьох організованих злочинних угруповань, вилучено більше 13 000 кілограмів бурштину, 32 мотопомпи, знаряддя для видобутку та 27 станків для обробки «сонячного каменю».

Зокрема, на початку 2017 року співробітники спецслужби провели 24 одночасні обшуки у п’яти районах Житомирщини у організаторів та учасників бурштинового бізнесу, а також у представників криміналітету, які його контролюють. У ході спецоперації було вилучено 660 кілограмів бурштину-сирцю різних фракцій, понад 50 кілограмів напівдорогоцінного каміння (кварц), «чорну бухгалтерію» скупників, дві мотопомпи і дев’ять гідравлічних рукавів, засоби для прийому-скупки «сонячного» каменю, холодну і вогнепальну зброю та набої до неї.

Відео дня

Лютий 2017 року розпочався викриттям підпільного цеху з обробки бурштину, берилів, кварцу і топазів, незаконно видобутих у північних районах області. У цеху, який «майстри-підпільники» облаштували в автомобільних боксах гаражного кооперативу Житомира, співробітники спецслужби виявили станки для огранки каменю, вилучили п’ять кілограмів необробленого бурштину-сирцю, десять кілограмів напівдорогоцінних кварців та по кілька кілограмів берилів і топазів, а також півкілограма обробленого каміння.

Наприкінці того ж місяця ліквідовано потужний канал збуту та контрабанди відбірного бурштину-сирцю, організований кримінальними «авторитетами» Коростенщини разом зі спільниками – громадянами однієї з країн Азії. У затриманих шістьох місцевих кримінальників та чотирьох іноземців правоохоронці вилучили травматичну зброю, готівку та більше п’яти кілограмів відбірного бурштину орієнтовною вартістю майже мільйон гривень. Під час огляду автомобіля одного із затриманих додатково вилучено ще півцентнера «сонячного каменю» на 2,5 мільйона гривень.

У серпні того ж року оперативники «накрили» групу «цеховиків», які займалися скупкою і обробкою незаконно видобутого бурштину для подальшого його перепродажу і переправлення до Близького Сходу. У результаті десяти санкціонованих обшуків у скупників та учасників «бурштинового» бізнесу було вилучено майже 400 кг необробленого бурштину-сирцю великої фракції на п’ять мільйонів гривень, близько 7 кг – обробленого бурштину, спеціальне обладнання ‒ чотири станки для огранки каменю, пристрої прийому-скупки бурштину, а також чорнові записи ділків.

У жовтні спільна рейдова група правоохоронців припинила діяльність групи «старателів», які планували розпочати незаконний видобуток бурштину в промислових масштабах. Оперативники  вилучили у них спеціальне обладнання для незаконного видобутку бурштину (п’ять гідравлічних мотопомп заводського виробництва, електрогенератори, 2,5 тисячі метрів гідравлічних рукавів, інше устаткування) загальною вартістю понад 30 000 доларів США. 

Санкціоновані обшуки правоохоронців на Овруччині на початку 2018 року завдали збитків організаторам та учасникам незаконного бурштинового бізнесу конфіскацією устаткування ще на 20 000 доларів США, бурштину різної фракції та арсеналу холодної і вогнепальної зброї із великою кількістю набоїв.

У березні 2018 року оперативники СБУ припинили роботу ще одного угруповання «бурштинників» та вилучили загалом 132 мішки – майже       4 000 кілограмів – розфасованого бурштину-сирцю різної фракції, два станки для його огранки, «чорну бухгалтерію» ділків та засоби для незаконної скупки і видобутку «сонячного» каменю.

Втім лідерство як найбільш «урожайний на конфіскований бурштин» для співробітників СБУ Житомирщини впевнено тримає 2019 рік – загалом із початку року вилучено більше 9 600 кілограмів «сонячного каменю».

Під час оперативного відпрацювання угруповання, причетного до бурштинового промислу, у середині лютого ц.р. оперативники «вийшли» на їхнього спільника-уродженця Китаю. Нині вже громадянин України, він організував під Одесою (ближче до шляху контрабандного «експорту» до однієї з країн Азії) закритий промисловий комплекс з обробки бурштину – за високим парканом розташовувалися цех зі спецобладнанням, складські приміщення та міні-гуртожиток для працівників (як робочу силу він використовував вихідців із Середньої Азії, які проживають на території України). На виробництві могли одночасно працювати до півсотні робітників.

Об’єми вилученого співробітниками СБУ вражають – 7 100 кілограмів необробленого та 500 обробленого бурштину, п'ятнадцять кілограмів готових ювелірних виробів, 27 станків для огранки каменю, «чорна бухгалтерія» та велика сума готівки. Точна вартість вилученого «сонячного каменю» та виробів із нього досі невідома – належні гемологічні експертизи все ще тривають.

Однак втрата такого підпільного підприємства нічому не навчила його організатора – ігноруючи виклики слідчого УСБУ у кримінальному провадженні на допити та перебуваючи у повній впевненості, що таким чином він поза полем зору правоохоронців, ділок почав організовувати аналогічний цех обробки бурштину. Цього разу – із меншим розмахом та у невеличкому селі у Васильківському районі Київщини. 

І вже у травні співробітники СБУ завітали на виробництво із санкціонованими обшуками. Результат – майже 2 000 кілограмів бурштину-сирцю, відібраного і розфасованого для огранки, та п’ять верстатів для різки і обробки каменю.

Це – лише окремі найбільш вагомі результати роботи співробітників Служби безпеки України Житомирщини, спрямованої на викриття злочинних схем організації незаконного видобутку та збуту бурштину.

Ми чітко усвідомлюємо свою відповідальність за виконання поставлених завдань та готові до їх подальшого ефективного вирішення.


 

Пресгрупа УСБ України

в Житомирській області

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (8)
  • Пупкин Сергей

    Каждый судит по себе
  • Lara Cassandra

    Та невже?
  • Елена Билан

    Та не вже!?
  • Светланка Сметанка

    ВСЕ НАГРАБОВАНЕ ЯК ЗАВЖДИ ПОДІЛИЛИ...
    ХАЙ ПОВЕРНУТЬ ВСЕ - ЗА ВСІ РОКИ НАГРАБОВАНЕ!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up