Суд обрав запобіжний захід для лідера Білого братства Яна Яцишина

Суд обрав запобіжний захід для лідера Білого братства Яна Яцишина

Протягом цілого дня два судді під час трьох судових засідань в суботу, 25 травня 2019 року, все ж обрали запобіжний захід для лідера Білого братства Яна Яцишина.

Корольовський районний суд м. Житомира обрав запобіжний захід для лідера Білого братства Яна Яцишина - тримання під вартою строком на 60 діб без визначення суми залогу.

Ще напередодні з'явилося повідомлення, що поліція Дніпра вранці 24 травня затримала в Дніпрі Яна Яцишина - лідера угруповання «Біле братство», підозрюваного в організації замовного вбивства. Про це повідомив глава поліції Житомирської області В'ячеслав Печененко. Яцишина направили до Житомира, де в суботу на засіданні суду йому було обрано запобіжний захід. Підозрюваний був оголошений в розшук у лютому цього року, коли працівники поліції не знайшли його в Нікополі за адресою прописки. Поліцейські повинні були доставити Яцишина в суд примусово, так як у прокуратури з'явилася інформація, що він ховається від слідства.

Відео дня

Нагадаємо, що 28 липня 2018 року поліція повідомила про затримання лідера і члена однієї з найбільших злочинних організацій в Україні «Біле братство», яке займалося незаконним обігом наркотиків. Ними виявилися Руслан Лісанов і Ян Яцишин. Під час обшуку в машині Яцишина знайшли зброю, наркотики і гроші. Лісанова затримали 23 липня 2018 року. За день до цього біля селища Оліївка невідомі на дорозі обстріляли авто, вогнепальне поранення отримала пасажирка автомобіля, 46-річна киянка. Слідчі порушили кримінальну справу за статтею про умисне вбивство. Лисанов підозрюється у виконанні ролі кілера під час нападу на авто, організатором злочину, за версією слідства, був Ян Яцишин.

Крім звинувачення в замовленні вбивства, Яцишину інкримінують незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, за незаконне виготовлення, зберігання, придбання наркотичних засобів з метою і без мети збуту. Крім цього, він проходить свідком у справі про подвійне вбивство в Нікополі 10 лютого 2016. Восени 2017 року Нікопольському суді, під час 21-го судового засідання, батько одного із загиблих, Руслан Тапаев, підірвав дві гранати. Сама людина і один обвинувачений - Сергій Вороновський загинули. 10 людей госпіталізували. Після затримання Яцишина та Лісанова прокурор у справі Тапаевих просив допитати обох в режимі відео конференції. 4 жовтня в Нікопольському суді допитали Руслана Лісанова, а Ян Яцишин відмовився свідчити і просив етапувати його в Нікополь.

У Житомирі 27 грудня 2018 року Житомирський апеляційний суд звільнив з-під варти під заставу одного з лідерів злочинного угруповання «Біле братство», фігуранта кількох кримінальних справ, Яна Яцишина. Про це в Facebook повідомив керівник головного управління Нацполіціі в Житомирській області В'ячеслав Печененко:

«Одне рішення суду - і вся масштабна робота житомирської міліції з ліквідації дніпровського бандитського угруповання «Білого братства» звелася нанівець. Вчора лідера цієї банди, 44-річного нікопольця, звільнили з-під варти прямо в залі Апеляційного суду під заставу в півмільйона гривень. Після двох днів затяжних розглядів апеляції, на яких він «боровся» і демонстрував раптове погіршення здоров'я, і ​​всіма іншими засобами умисного затягування процесу розгляду. Відверто шкода сил оперативників і слідчих. Немає межі обуренню», - написав він.

Тоді наше видання 18 січня 2019 року розмістило матеріал: «Конфлікт суду і поліції: чому відпустили лідера «Білого братства» Яна Яцишина?»:

«Хто такий Ян Яцишин і що сталося в залі суду 27 грудня 2018 року Апеляційний суд Житомирської області відпустив під заставу в розмірі 500 тис. грн. лідера відомого в Нікополі бандитського угруповання на прізвисько «Батя» Яна Яцишина. Необхідну суму застави внесла його дружина, і лідер «Білого братства» був звільнений з-під варти просто в залі суду».

Тоді прокуратурою Житомирської області була подана апеляція на рішення слідчого судді Корольовського районного суду, оскільки воно не відповідає нормам закону:

«Так, підозрюваному було продовжено запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, однак ми (прокуратура, – авт.) вважаємо, що суддя безпідставно використовував своє право щодо внесення застави, » – прокоментувала рішення суду прокурор Житомирської обласної прокуратури Олена Бондарчук.

У той же час у Яцишина стався напад епілепсії прямо під час судового засідання. Житомирський апеляційний суд назвав неправдивою інформацію, оприлюднену начальником Національної поліції області щодо звільнення з-під варти лідера бандитського угруповання Яна Яцишина: Голова Житомирського апеляційного суду Юрій Жизневський 3 січня 2019 року на офіційній сторінці Житомирського апеляційного суду в Facebook опублікував відповідь на звинувачення В'ячеслава Печененка:

«Громадяни повинні знати правду! 28 грудня 2018 року начальник Головного управління Національної поліції України в Житомирській області В'ячеслав Печененко чи то з метою виправдатися, чи то з метою приховати протиправні дії своїх підлеглих, або, можливо, у зв'язку з професійною некомпетентністю, без будь-яких підстав, виклав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, м'яко кажучи, неправдиву інформацію щодо дій суддів Житомирського апеляційного суду, чим ввів в оману громадськість і штучно спровокував масове обурення і погрози на адресу суддів...».

У чому підозрюють Яна Яцишина? Зараз Яну Яцишину 44 роки, він уродженець Нікополя і проживав там тривалий час. Останні 1,5 року живе в Києві. 28 липня 2018 року поліція заявила про затримання лідера злочинного угруповання Яна Яцишина, який їхав в Житомир по трасі «Київ-Чоп», нібито підтримати свого друга і соратника Лісанова, і потрапив у ДТП, не впоравшись із керуванням. У машині під час обшуку знайшли зброю, наркотики і гроші. Внаслідок цього йому інкримінують статтю 263 КК (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Ця стаття передбачає до 3 років позбавлення волі або до 5 років її обмеження. Ян Яцишин фігурує в кількох кримінальних провадженнях. 22 липня 2018 року у селі Оліївка під Житомиром двоє невідомих обстріляли автомобіль «Daewoo Lanos», в якому було троє пасажирів. Була поранена пасажирка автомобіля, 46-річна киянка. Одного з підозрюваних затримали - ним виявився 32-річний Руслан Лисанов з Нікополя, за інформацією слідства, один із членів злочинної групи Яна Яцишина. Другим міг бути і сам Яцишин, але йому, за даними слідства, вдалося сховатися. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 3 статті 15 (Замах на вчинення злочину) і частиною 1 статті 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Ян Яцишин також проходить свідком у резонансній справі про подвійне вбивство в Нікополі. 10 лютого 2016 року в автомобілі «Geely Emgrand» були розстріляні двоє чоловіків. Поліція затримала трьох осіб, підозрюваних у скоєнні цього злочину. Всі вони є, за даними слідства, членами злочинного угруповання Яцишина. Камери зовнішнього відео спостереження зафіксували на місці вбивства автомобіль «Lexus», що, ймовірно, належить самому Яцишину, однак він проходить у цій справі тільки в якості свідка. 30 листопада 2017 року в Нікопольському суді пролунав вибух - батько одного з убитих кинув дві гранати в бік обвинувачених. В результаті загинув один з обвинувачених, а двоє інших отримали важкі поранення і були госпіталізовані під охороною поліції. Загинув на місці і сам підривник.

За інформацією правоохоронних органів, Ян Яцишин більше 10 років керує одним з найбільших злочинних угруповань Нікополя. В йогої складі понад 15 осіб. Група займається незаконним обігом наркотиків. Сам Яцишин має прізвисько «Батя». Частина членів угруповання на даний момент знаходиться у в’язницях Дніпропетровської області або очікує рішень судів. За неофіційною інформацією, самому Яну кілька разів вдавалося уникати покарання, оскільки він має зв'язки серед поліції та суддів.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up