Стали відомі подробиці у справі обвинуваченого у вбивстві громадянина Азербайджану, який знову на волі

Стали відомі подробиці у справі обвинуваченого у вбивстві громадянина Азербайджану, який знову на волі

Вихідця з кавказького регіону підозрюють у вбивстві 29-річного підприємця, якого у травні 2016 року застрелили в приміщенні кафе на території Сінного ринку.

На час встановлення причетності чоловіка до злочину місце його знаходження було невідоме, і його оголосили у міжнародний розшук. За інформацією поліції, у 2018 році він нелегально прибув до Житомира, однак сховатися йому не вдалося, вже 1 лютого він був затриманий.

Однак вже 16 лютого стало відомо, що за громадянина Азербайджану Г.І. внесли заставу в більш ніж півмільйона гривень, тому іноземець, який був у міжнародному розшуку, вже перебуває на волі.

Дану інформацію журналістам «20 хвилин» підтвердили в Головному управлінні Нацполіції у Житомирській області.

Відео дня

«У нас є інформація, що вже внесена застава у розмірі більше 500 тис. грн, яку визначив суд як міру запобіжного заходу тримання під вартою з можливістю внесення застави. За процедурою, особа, яка вносить заставу, показує квитанцію, і там вже відбувається звільнення підозрюваного», - розповіла начальник відділу комунікації Алла Ващенко.

Аби дізнатися подробиці у справі обвинуваченого у вбивстві громадянина Азербайджану, як йому вдалося вийти під заставу, журналісти «20 хвилин» поспілкувались з головуючою суддею у справі обвинуваченого І. Г. — Наталією Гулак.

І недарма, адже після спілкування із Наталією Анатоліївною багато чого у цій справі прояснилося. Суддя розповіла нам усі подробиці з самого початку.

«За нормами діючого процесуального кодексу справи, де особи обвинувачуються у вчиненні особливо тяжкого злочину, розглядаються колегіальним складом суду в кількості трьох осіб. При надходженні такої справи до суду вона розподіляється автоматизованою системою діловодства, яка зазначає, хто є головуючим суддею, а хто входить до складу колегії.

У день надходження справи щодо Г.І. було визначено склад колегії, і справа була передана мені як головуючій. За матеріалами справи, Г.І. перебував у міжнародному розшуку, а тому щодо нього на досудовому розслідуванні було визначено спеціальне досудове розслідування, а після надходження справи до суду – спеціальне судове провадження.

Це означає, що справа розглядається без участі обвинуваченого, але за певних умов, коли ця особа перебуває у міждержавному та/або міжнародному розшуку, при обов’язковій участі адвоката, відповідному порядку виклику цієї особи за допомогою публікації у засобах масової інформації та на веб-сайті суду, направленні виклику за останнім відомим місцем проживання. За наявності таких викликів особа вважається належним чином повідомленою про розгляд справи.

Розгляд справи щодо Г.І. розпочався, була визначена чергова дата судового засідання, оскільки не всі свідки з’явилися. Ця дата та час розгляду справи не є таємницею ні для кого, бо відображаються на веб-сайті суду у розділі «розклад засідань». Це означає, що кожна зацікавлена особа може цю інформацію побачити.

Інформація про розклад роботи суду також є доступною для усіх зацікавлених осіб, висвітлена на веб-сайті суду та розміщена на вхідних дверях до суду, робочі дні – з понеділка по п’ятницю, а вихідні – субота та неділя. Тобто справи розглядаються виключно у робочі дні, у вихідні дні допускається розгляд справ лише слідчими суддями.

В листопаді-грудні 2017 року до мене звернулися дві особи, які представилися адвокатами обвинуваченого. Щоб було зрозуміло, за нормами закону адвокат запрошується особисто обвинуваченим або призначається йому за належних обставин.

Надали документи, що вони є адвокатами, та просили надати для ознайомлення справу. Так як Г.І. був у розшуку, то договір з ними був підписаний  іншою особою, з таким же прізвищем. За законом договір повинен укладатися особисто або якщо особа недієздатна, неповнолітня, то укладається з її представниками. Г.І. за матеріалами справи і повнолітній, і дієздатний, а тому попросила підтвердження того, що це дійсно він особисто просив адвокатів захищати його. Запропонувала, щоб Г.І. за місцем перебування звернувся до нотаріуса для підтвердження цієї угоди. Його ймовірні адвокати на той момент  говорили, що обвинувачений хоче з'явитися в судове засідання. Це, звичайно, його право, але запитала їх, як вони це бачать, адже якщо він за межами України і знаходиться в розшуку, то вони повинні розуміти, що на кордоні його можуть зупинити. В іншому випадку йому все одно доведеться пояснити, як він потрапив на територію України. Отака була розмова. Потім адвокат ще один раз приїхав, каже, що обвинувачений все-таки хоче приїхати. Я запропонувала офіційно звернутися до прокуратури чи поліції, що хоче приїхати, адже це – його право» - розповіла Наталія Гулак.

За словами Наталії Анатоліївни, на той день, коли повинен був відбутися розгляд справи, інформації про те, що обвинувачений з’явиться у судове засідання, у суду не було.

«Про те, що Г. буде, мене ніхто не повідомив. Також у нього є адвокат, призначений вторинною адвокатською допомогою, - це обов'язково в таких справах, їй теж нічого не відомо було. Були лише чутки, що його нібито затримали, але ні інформації, ні листів від поліції, ні від інших правоохоронних органів, від адвокатів – нічого до суду не надходило. О 14-й годині дня біля зали бачу - сидять адвокати, саме ті, які до мене приходили. Якщо всі знали, що справа на 14.30  і його привезли, тому що конвой привозить людей два рази на день - до обіду і після обіду, якщо ви знали, що він повинен бути доставлений, то повідомте про це. Скажу більше, мабуть, і прокурор офіційно теж не знав, що обвинувачений буде присутній. А о 14.30 працівники конвойної служби повідомили, що Г. доставлений – «радуйтесь», і що з ним робити?

Так, всі зібрались: прокурор, адвокат, який був призначений державою, і ще два нові його захисники, також присутня представник діаспори. Приводять мені його, а він – громадянин Азербайджану. У таких справах наявність перекладача обов'язкова, а його – немає. Якби був офіційний документ, що його затримали, вже тоді б суд вимушений був би шукати перекладача», - пояснює суддя.

Відтак, під час суду Наталія Анатоліївна запитала представника діаспори, чи може він надати перекладача. Він сказав, що зараз – ні, а в принципі – так.

«І що робити? Ми звернулись до матеріалів справи, адже Г. був раніше засуджений одним з київських районних суддів, по тій справі був перекладач, тобто ми розуміли, що без перекладача справу розглянути неможливо. І що робити? Це п’ятниця, 16 година дня. Відкладати чи що робити? Адже наступного дня вихідні, а в суботу-неділю розглядати справу ніхто не має права. А у нього термін запобіжного заходу закінчується у суботу о 19-й годині. Ми змушені були відкласти розгляд справи для залучення перекладача.

І що з цього вийшло? Знаючи, що ми в суботу не можемо розглядати справу,  працівники правоохоронних органів приводять цього дня обвинуваченого під двері залу судових засідань, знову не повідомляючи суд про це, і потім скрізь пишуть, що суддя не з'явився на засідання. Я перед цим говорила їм: «Я не можу зробити те, що ви хочете, тому що це – не по закону», - зазначила Наталія Гулак.

Також суддя розповіла, що було чимало нарікань, що хтось «щось» взяв - чи то прокурор, чи суддя, щоб протягнути справу.

«Я виправдовуватись не стала навіть, бо щось пояснювати, то скажуть, що точно винна. Тому ми пішли іншим шляхом: ми висвітлили на сайті суду інформацію – відповідь. Хто розумний, той зрозуміє, на нас хотіли спихнути свій головний біль. У результаті вони пішли іншим шляхом – Г. відпустили і одразу ж затримали, але за щось інше (пов'язане з патронами), і вже у іншій справі йому дали запобіжний захід - арешт з правом внесення застави у більш ніж півмільйона гривень. Мені сказали, що ніби цю заставу за нього внесли, і він вийшов. Але цю інформацію я не перевіряла, це вже не я повинна робити. На сьогодні повинні суд повідомити, де перебуває Г., якщо він звільнений під заставу, адже тепер він має прийти на засідання суду, дата вже призначена на березень. Зараз суд має певну проблему – потрібен перекладач, оскільки починає слухати справу спочатку, потрібно вручити йому обвинувальний акт його рідною мовою. Зараз зі своєї сторони я вже знайшла перекладача», - розповіла Наталія Анатоліївна.

Відтак, 2 березня 2018 року відбулося чергове судове засідання по обвинуваченню Гасімова І., яке відбувалося у звичайному режимі. Під час розгляду кримінального провадження були вирішені наступні питання: для участі у судовому засіданні було допущено перекладача та нового захисника обвинуваченого та була прийнята відмова обвинуваченого від попереднього захисника, який захищав права обвинуваченого у спеціальному провадженні за призначенням держави.

Прокурором також було заявлено клопотання про обрання обвинуваченому запобіжного заходу у виді тримання під вартою, але у зв’язку з тим, що обвинуваченому Гасімову І. відповідно до ухвали Корольовського районного суду м. Житомира від 06.02.2018 року вже було обрано запобіжний захід та прокурором не було надано доказів щодо порушення обвинуваченим вимог даної ухвали, у клопотанні було відмовлено.

Судове засідання було відкладено на іншу дату за клопотанням захисника для надання можливості ознайомитись захиснику з матеріалами справи.

Нагадаємо, 1 лютого працівники житомирської кримінальної поліції, спецпідрозділу КОРД спільно з УСБУ затримали підозрюваного у вчиненні вбивства 29-річного підприємця у Житомирі, яке мало місце у травні 2016 року на одному з місцевих ринків.

Алла Гетьман

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up