Шахраї активізувались: під приводом "спасіння" рідних видурюють гроші

Шахраї активізувались: під приводом "спасіння" рідних видурюють гроші

Правоохоронці реєструють непоодинокі випадки ошуканства, коли зловмисники телефоном повідомляють громадянам про причетність їх рідних до правопорушень та вимагають гроші «на лікування і відшкодування наслідків».

27 лютого двоє житомирянок втратили майже 20 тисяч гривень, щоб допомогти синам, які нібито травмували людей, - повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

До Житомирського відділу поліції звернулась 85-річна жителька обласного центру із заявою про шахрайство. Жінка розповіла, що до неї зателефонував незнайомець із повідомленням про потрапляння її сина у серйозну ДТП. Співрозмовник пояснив, ніби з вини сина пенсіонерки травмовано людину, відтак потрібно відшкодувати збитки, аби уникнути відповідальності за автопригоду. «Добродій» зголосився швидко приїхати додому до схвильованої жінки, аби та зібрала та передала кошти для її сина. У результаті пенсіонерка віддала незнайомцю 14 тисяч гривень. Тільки за деякий час жінка оговталася та зв’язалася з рідними. З’ясувалося, що з сином все гаразд, а от її ошукали.

Цього ж дня незнайомець телефоном розповів 53-річній житомирянці історію про участь її сина у бійці. Мовляв, він наніс серйозні травми опоненту, а відтак необхідно відшкодувати витрати на лікування потерпілого, аби уникнути кримінальної відповідальності. Жінка повірила незнайомцю та переказала понад 5 тисяч гривень на надані їй номери мобільних операторів. Згодом дізналася, що з сином все гаразд, а вона повірила шахраєві.

Відео дня

Нині у рамках кримінальних проваджень, розпочатих за ст. 190 (Шахрайство) КК України, триває встановлення осіб, причетних до злодіяння. Правоохоронці співпрацюють з фінансовими установами та операторами мобільного зв’язку, проводять інші заходи.

Разом з тим, поліцейські зазначають, що повідомленням про проблеми у рідних, які можна вирішити за допомогою «добродіїв», ні в якому разі не можна вірити. Правоохоронці звертаються до жителів Житомирщини із застереженням:

- пам’ятайте, що спроба «розв'язати питання» за допомогою хабаря посадовим особам – кримінально каране діяння;

- у разі, якщо вам повідомляють про потрапляння рідної людини у ДТП, раптове захворювання, травмування, затримання поліцією тощо, уточніть усі відомості, у тому числі, де саме знаходиться ваш родич. Після цього зателефонуйте самі до відповідного закладу (лікарні, поліції), з’ясуйте всі обставини;

- спробуйте зв’язатись із людиною, про яку йдеться, або з кимось, хто може бути поруч – рідними, друзями, сусідами тощо;

- ніколи не передавайте гроші, призначені нібито для лікування, відшкодування збитків потерпілим чи іншої термінової потреби, незнайомим людям;

- жодним чином не погоджуйтесь на умови незнайомців, особливо якщо вони вимагають терміново сплатити кошти. Відразу повідомте на номер «102» - вас намагаються ошукати!

Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжити свою злочинну діяльність.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up