Розстріл ветеранів АТО та волонтерів на Житомирщині: справу передали до суду, але чому вона втратила резонанс?

Розстріл ветеранів АТО та волонтерів на Житомирщині: справу передали до суду, але чому вона втратила резонанс?

Альтернативна від офіційної версії адвоката затриманого за вбивство.

На Житомирщині поліцейські направили до суду обвинувачення у вбивстві семи людей – ветеранів АТО та волонтерів. Про це повідомили у пресслужбі МВС України.

«31 жовтня до суду направлено обвинувачення 58-річного жителя Попільнянського району у вбивстві 7 киян та замаху на вбивство їхнього товариша. Події розгортались 22 травня на березі водойми неподалік села Новоселиці. Відтоді підозрюваний перебував під вартою, а у кримінальному провадженні було проведено понад сотню експертних досліджень», – зазначили у відомстві.

Відзначається, що в ході досудового розслідування були зібрані докази, на підставі яких сформовано обвинувачення відносно 58-річного чоловіка, орендатора ставка, де й відбувались події.

Відео дня

Нагадаємо, уночі 22 травня у результаті конфлікту між орендарем ставка та його гостями семеро з них отримали вогнепальні поранення з мисливської рушниці. Одному вдалося втекти з місця події та повідомити про неї поліцію.

За результатами проведених судово-медичних експертиз причинами смерті усіх семи загиблих є тяжкі тілесні ушкодження, отримані унаслідок стрільби з мисливської рушниці.

Досудове розслідування тривало упродовж 5 місяців, і у його ході було проведено понад сотню судових експертиз. За їхніми результатами, у тому числі встановлено, що у крові обвинуваченого алкоголю не виявлено, а також його здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними у момент учинення кримінальних діянь.

Наразі 58-річний чоловік обвинувачується у вчиненні кримінального діяння, передбаченого частиною 2 статті 115 (умисне вбивство) та частиною 2 статті 15 (замах на кримінальне правопорушення), частиною 1 статті 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін до 15 років або довічного ув’язнення.

Справа мала би бути резонансною, але чомусь за короткий час майже заглохла. У ЗМІ майже ніхто вже не згадує про вбивство досить великої кількості людей.

Але на сайті «За лаштунками» з’явилася стаття адвоката Ігоря Черезова «Розстріл 7 атошників під Житомиром: чому справа втратила резонанс?», в який він доводить досить переконливо дивні обставини такого замовчування.

«Як адвокат, який спеціалізуються на економічних, посадових і господарських злочинах, вкрай рідко вступаю в справи, пов’язані з насильницькими злочинами. Але в кінці травня цього року всю Україну шокували численні повідомлення засобів масової інформації про те, що у Житомирській області в результаті застосування вогнепальної зброї убито сім чоловік. Причому, за більшістю висунутих версій, сім колишніх бійців АТО загинули через п’яницю, який розбушувався. Очевидна суперечливість у викладі обставин події різними ЗМІ мені як адвокату говорила про те, що це точно не просто побутовий злочин», – зазначає Ігор Черезов.

За його словами, версію подій, яку викладає підозрюваний, могли озвучити ЗМІ, потерпілі або їхні адвокати. Але на ці засідання ніхто не приходить. Кримінальне провадження про вбивство семи чоловік раптом перестало бути резонансним.

У статті адвокат Ігор Черезов задається питанням, як так сталося, що звичайний селянин, який ледве зводить кінці з кінцями, який заробляє своєю працею, непитущий, убив сімох людей.

Версію того, що насправді сталося, Анатолій Петрович, а так звуть підозрюваного, виклав спочатку на відтворенні, а потім і в ході судових засідань.

Він розповів, що ще у березні звернувся до правоохоронних органів за фактом вимагання у нього грошових коштів керівником одного з місцевих правоохоронних органів.

Дріб’язковість цього місцевого чиновника дійшла до того, що він вимагав дві тисячі гривень і мішок риби. Як законослухняний громадянин, Анатолій Петрович написав заяву, яку прийняли, оформили всі належні процесуальні документи і провели першу успішну реалізацію.

Факт отримання неправомірної вигоди був зафіксований, в тому числі і технічними засобами, двічі – спочатку у березні, а потім і у той нещасливий день.

Сам затриманий потім розповів свою версію, як розвивалися події у день загибелі семи осіб.

До нього вчергове на орендований ним для розведення риби ставок повинен був приїхати місцевий царьок за даниною. Причому данина збиралася ні за що. Просто тому, що пан так вирішив. Звичайно, передача здійснювалася під контролем правоохоронних органів. Отримавши свою дрібну винагороду, чиновник поїхав геть, але був зупинений співробітниками відповідного підрозділу по боротьбі з корупцією, які причаїлися в засідці. Але турбувати царька не стали, зупинили, поговорили з ним через прочинене скло його службового автомобіля і… відпустили. Разом з грошима, виділеними державою на те, щоб взяти на місці злочину вимагача. Не склали жодного процесуального документа, не провели обшук, не вилучили вручені для реалізації описані гроші. Просто з’ясувалося, що у чиновника закінчився робочий день, і тому його відпустили.

Через деякий час на той же ставок, який орендує тепер уже підозрюваний, підкотили «порибалити» знайомі царька. На риболовлю вони приїхали з арсеналом автоматичної зброї, яку чомусь дістали з машин. Ближче до півночі, коли компанія добряче випила і накурилася трави з привезеного з собою бульбулятора, стало зрозуміло, навіщо саме вони приїхали і для чого їм на рибалці автомати…

Анатолій Петрович не просто не пив з веселою компанією, він не п’є взагалі, бо кілька років тому йому зробили операцію на серці. Його неодноразово намагалися вмовити випити, але він навідріз відмовлявся, пояснюючи, що для нього це просто отрута.

Коли напоїти не вдалося, виріши йти в лоб. Анатолій Петрович розповів, що йому чітко дали зрозуміти, що він або забирає заяву про вимагання, або до ранку не доживе. При цьому ініціатор цих погроз ще й пояснив, що не просто вб’ють і заховають тіло, а ще перед цим обов’язково принизять як чоловіка.

Зрозуміло, що господар вирішив забратися від п’яних гостей подалі. Вирвався з альтанки, де проходило катування, і пішов до себе в будку. І ось у цей момент пролунав перший постріл. Вистрілили в спину, але потрапили Анатолію картеччю в руку.

Тут вже стало зрозуміло, що це не порожні погрози і не просто спроба полякати і змусити забрати заяву про вимагання хабара. Думаю, що будь-яка людина в подібній ситуації боролася б за власне життя, а вже тим більше почувши: «Він поранений, в будці, давай його добивати, нам до ранку треба встигнути».

Зрозуміло, що, неабияк випивши, ще й покуривши зовсім не сигарету, завжди будуть стріляти гірше, навіть якщо їх більше в рази, ніж абсолютно тверезий. 

Звичайно, Анатолій не намагався вбити свідка, що залишився живим, який приїхав разом з усіма на ставок, не тільки тому, що той був без зброї, а найперше тому, що свідок банально випивав і покурював і в жодних розборках участі не брав. Саме цього свідка підозрюваний і попросив викликати міліцію і швидку. І сам Анатолій зателефонував тим самим співробітникам правоохоронного органу, які повинні були затримати на гарячому хабарника, і розповів про все, що сталося.

На думку адвоката Ігоря Черезова, те, що відбувалося далі, – звичайна фальсифікація матеріалів резонансної справи.

Житомирська обласна прокуратура повідомляє про продовження запобіжного заходу у виді тримання під вартою орендарю ставка, якого обвинувачують в умисному вбивстві семи чоловік: «У понеділок, 9 листопада, Житомирською обласною прокуратурою у межах підтримання публічного обвинувачення у судовому засіданні забезпечено розгляд клопотання щодо продовження раніше застосованого запобіжного заходу жителю Попільнянського району, якого обвинувачують у скоєнні умисного вбивства 7 осіб та закінченого замаху на вбивство ще однієї особи. Ухвалою Богунського районного суду міста Житомира особі продовжено запобіжний захід у виді тримання під вартою строком на 60 діб без права внесення грошової застави».

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.  

Руслан Мороз 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up