Поліція закликає жителів Житомирщини добровільно здати нелегальні зброю та боєприпаси

Поліція закликає жителів Житомирщини добровільно здати нелегальні зброю та боєприпаси

Упродовж останнього місяця на Житомирщині сталось кілька подій, пов’язаних із травмуванням дітей через необережне поводження з боєприпасами або вибуховими речовинами.

Також низка фактів стосувались погроз щодо застосування зброї і боєприпасів. Поліцейські наполегливо закликають громадян не ризикувати безпекою, здати нелегальні речі і тим самим уникнути кримінальної відповідальності за їх незаконне зберігання, - повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

Нагадаємо, наприкінці квітня у Радомишльській громаді однорічна дівчинка отримала тілесні ушкодження, граючись із запалом ручної гранати, який родич приніс з поля. На щастя, травми виявились нетяжкими, однак дитину довелось ушпиталювати.

А 14 травня у Чоповицькій громаді під час спроби розпилити удома металеву знахідку від її детонації травмувався 15-річний хлопець. З травматичною ампутацією пальця на руці та іншими пораненнями його госпіталізували до лікарні.

Відео дня

Усередині квітня поліцейські розбирались у загрозливих ситуаціях у Житомирському і Бердичівському районах. Жителі місцевих громад  погрожували застосуванням небезпечних предметів своїм односельцям або домочадцям. Під час оперативних заходів правоохоронці вилучили у них зброю, бойову гранату та набої.

Цими ж днями поліцейські встановили чоловіка, який закинув гранату у двір садиби у смт Брусилові. Лише через щасливу випадковість ніхто з людей не постраждав.

У вказаних випадках були відкриті кримінальні провадження, у рамках яких триває з’ясування обставин і призначені необхідні експертні дослідження.

Поліцейські Житомирщини продовжують контролювати законність обігу зброї, бойових припасів і вибухових речовин. У поточному році у регіоні з незаконного обігу правоохоронці вилучили понад два десятки одиниць зброї, у тому числі автоматичної, близько 3 тисяч боєприпасів (серед них понад 30 одиниць – ручні гранати, 3 – міни, решта – різнокаліберні набої) та понад 14 кг вибухових речовин (пороху і тротилу).  

Правоохоронці нагадують про актуальність вимог, закріплених  рішенням Ради оборони Житомирської області від 13 квітня. За його змістом вогнепальна зброя та бойові припаси, що знаходяться в користуванні осіб, не залучених до виконання бойових завдань, підлягають негайному вилученню. Вогнепальна зброя та бойові припаси видаються загонам самооборони територіальних громад області та окремим особам виключно у разі необхідності виконання оборонних заходів.

Водночас правоохоронці звертають увагу на зміни до чинного законодавства, відповідно до яких особи, які добровільно здали до поліції незаконну зброю, боєприпаси та вибухові речовини,  автоматично (без процесуальної тяганини і подальших судових ухвал) звільняються від кримінальної відповідальності та покарання. Нагадуємо, що ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України передбачено позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up