Під вартою: Богунський райсуд продовжив запобіжний захід «житомирському стрілку»

Під вартою: Богунський райсуд продовжив запобіжний захід «житомирському стрілку»

Богунський районний суд Житомира у понеділок, 2 серпня 2021 року, продовжив розгляд справи «житомирського стрілка» Анатолія Захарченка, якого звинувачують у вбивстві 7 людей 22 травня 2020 року.

Раніше повідомлялося, що цього разу представники сторін сподівалися, що буде винесений вирок. Але, як стало відомо у день проведення засідання, відбулися зміни в складі колегії суддів. З трьох суддів участь у засіданні взяла тільки нова головуюча колегії суддів, і розглядалося питання тільки щодо продовження запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Нагадуємо, що 21 травня 2020 року на ставок на хуторі Краснянка приїхали вісім знайомих орендаря водойми з Києва. Серед них – колишні учасники ООС, військовослужбовці Нацгвардії і волонтери. Із Захарченком вони були в дружніх стосунках – спілкувалися більше десяти років. У ніч на 22 травня орендар водоймища розстріляв сімох з них, восьмому вдалося врятуватися.

Відео дня

Сторона захисту говорить про самооборону в зв’язку з реальною погрозою життю підсудного. Поліція ще на стадії досудового розслідування намагалася спростовувати деякі чутки про зв'язок трагедії із затриманням напередодні масового вбивства одного із працівників поліції.

«Ці події абсолютно не пов'язані, оскільки атовці приїхали на ставок відпочивати о 5-й ранку 21 травня, а затримання начальника Попільнянського відділення Коростишівського відділу поліції ГУНП в Житомирській області, підполковника Руслана Мшанецького сталося пізніше», – повідомила тоді пресречниця ГУ поліції регіону Алла Ващенко.

Представники підсудного це твердження спростовують. За їхніми словами, компанія приїхала приблизно через 3 години після затримання Мшанецького. Саме про це заявив після затримання батька одному з телеканалів син підсудного Олексій.

Цього разу під час засідання Анатолій Захарченко заявив про фальсифікацію проти нього справи та вимагав від головуючої судді відкрити кримінальне провадження відносно слідчої, яка розслідувала справу, та прокурора відділення Житомирської обласної прокуратури Валерія Сагадіна.

Також було подано скаргу щодо ненадання медичної допомоги підсудному. Зі слів адвокатки Анатолія Захарченка, її підзахисний потребує термінового оперативного втручання в умовах медичного стаціонару, але йому не надають належним чином навіть терапевтичної медичної допомоги. 

Підсудний у своєму клопотанні до суду також заявив про власну невинність та про участь у злочині єдиного, хто вижив у стрілянині, – Вадима Федюніна. За словами рідних загиблих, це нова чергова версія підсудного, яка не має нічого спільного з реальними подіями, що відбулися під час трагедії.

На суді були присутні, крім рідних загиблих, їхні побратими та друзі. Всі вони не вірять у версію підсудного та заявляють про навмисне вбивство. Крім того, рідні загиблих заявляють про певну недосконалість та нефаховість експертів, які проводили експертизу у Житомирі. Так, за словами дружини одного із загиблих, вбитим в руки вклали зброю, яка не могла взагалі стріляти та не належала їм. Також, за словами побратимів загиблих, експерти не звернули увагу на невідповідність груп крові на одягу та зброї загиблих. Вони говорять про те, що хтось, ймовірно, намагався певним чином приховати злочин, а повідомлення надійшло тільки після того, як стало зрозуміло, що це не вдасться зробити. 

Це, напевно, парадоксальний випадок, коли і підсудний, і потерпілі заявляють про неякісно проведене слідство та про певні невідповідності в експертних висновках. 

Після оголошення суддею про продовження запобіжного заходу підсудному у вигляді тримання під вартою рідні загиблих та їхні друзі поділилися своїм баченням події. Вони говорять про те, що їхніх рідних було вбито, а версію підсудного називають вигадками та спробою уникнути покарання. Рідні вимагають довічного ув’язнення для Анатолія Захарченка, дехто з родичів загиблих занепокоєний тим, що вирок суду може буде м’яким для обвинуваченого.

Наступне засідання призначено на середину вересня. Можливо, саме тоді відбудуться заявлені раніше дебати і буде зрозуміло, коли можна очікувати вирок.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up