На Житомирщині у ході місячника добровільно роззброїлися майже дві сотні громадян

На Житомирщині у ході місячника добровільно роззброїлися майже дві сотні громадян

У результаті профілактичних заходів, направлених на припинення незаконного обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин, правоохоронці вилучили у полісян понад 170 одиниць вогнепальної зброї та ще 16 – спеціальних засобів, у тому числі й пристроїв для відстрілу гумових куль, а також кілька сотень боєприпасів різного калібру.

Увесь цей арсенал громадяни здали добровільно.

З початку квітня на території Житомирщини триває місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухових речовин. Поліцейські закликають жителів області добровільно здати усі небезпечні предмети та речовини. Разом з тим, правоохоронці перевіряють наявну інформацію про незаконне зберігання заборонених і небезпечних предметів, проводять огляди домогосподарств, підозрілих транспортних засобів тощо.

Відео дня

За період проведення заходів жителі Житомирщини вже добровільно здали до поліції 170 одиниць зброї та спецзасобів. Серед них 128 гладкоствольних та 7 нарізних мисливських рушниць, 13 – одиниць зброї армійських зразків, 4 - саморобної зброї та 2 – холодної. Також полісяни позбулися 16 одиниць пристроїв для відстрілу гумових куль та газових пістолетів.

- Зазвичай громадяни добровільно здають мисливську зброю, що залишилася їм «у спадок» від родичів або разом із придбаною нерухомістю. У такому разі, після проведеної перевірки, громадянин може зареєструвати зброю вже за собою, - повідомив заступник начальника ГУНП області Артем Лисогор. – Також часто жителі області повідомляють про знайдені ними боєприпаси та зброю у місцях проведення боїв часів ІІ Світової війни.

4 квітня до Коростишівського відділу поліції звернувся 39-річний житомирянин та повідомив про знайдення ним незареєстрованої мисливської гладкоствольної зброї. Чоловік розповів, що виявив рушницю на горищі будинку, що дістався йому у спадок. Відтак поліцейські вилучили зброю та проводять необхідну перевірку. Заявник висловив бажання стати її законним власником.

 

12 квітня за схожих обставин мисливську рушницю знайшов і 46-річний житель Житомирського району. Чоловік розповів, що придбав у с. Іванівці будинок. Коли ж став наводити лад на горищі – виявив такий «сюрприз».

Нині стосовно 16 одиниць добровільно зданої зброї, після проведення відповідних перевірок за обліками Національної поліції, буде вирішено питанні щодо її реєстрації за громадянами, які цю зброю добровільно здали.

Жителі області повідомляли до поліції і про знайдені боєприпаси. З початку місяця вони вже добровільно здали 2 сотні набоїв до зброї армійських зразків, 3 гранати, 13 артилерійських снарядів та 3 протипіхотні міни часів ІІ Світової війни.

- Слід зазначити, що такі знахідки є вкрай небезпечними, відтак у разі виявлення предметів, схожих на боєприпаси, не варто їх рухати, намагатися перенести тощо, - коментує Артем Лисогор. -  Необхідно одразу зателефонувати на лінію «102» та обмежити доступ людей до місця знахідки. Тільки фахівці-вибухотехніки зможуть оцінити небезпеку та вирішать, як краще знешкодити боєприпаси.

Правоохоронці звертаються до громадян: не ризикуйте безпекою та пам’ятайте про кримінальну відповідальність за незаконне зберігання зброї, боєприпасів та вибухових речовин. У разі добровільної здачі громадянами таких предметів вони звільняються від визначеного законом покарання. Станом на 18 квітня від кримінальної відповідальності уже звільнено 16 громадян, які добровільно здали зброю та боєприпаси.

Тим часом профілактичні заходи поліції тривають.

Відділ комунікації поліції Житомирської області

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:00 Дворічний хлопчик постраждав під час ДТП на вулиці Покровській у Житомирі photo_camera 11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up