І знову про телефонних шахраїв: ще більше, нахабніше та цинічніше

І знову про телефонних шахраїв: ще більше, нахабніше та цинічніше

Незважаючи на постійні попередження в ЗМІ, все більше наших співгромадян потріпають від телефонних шахраїв.

Вже досить великій кількості житомирян довелось особисто зіткнутися з таким явищем, коли телефонують  до їхніх родичів та пропонують за гроші «вирішити» будь-які питання.

Речник головного управління Нацполіції в Житомирській області Алла Ващенко розповіла, що Нацполіція окремо не веде статистику по телефонних шахрайствах, але з початку року в Житомирській області розпочато кримінальне впровадження за 43 випадками, кваліфікованими за ст. 190 Кримінального кодексу України - "Шахрайство". З них на сьогодні встановлені особи по п'яти фактах.

Що стосується схем, то найчастіші та найбільш поширені схеми: «Ваш син потрапив в ДТП», «Вашу банківську картку заблоковано» або Інтернет-покупки. В основному від таких шахрайських схем потерпають люди старшого віку, пенсіонери, яким телефонують дуже часто на стаціонарний домашній телефон або на мобільний приходить СМС з повідомленням, та люди самі передзвонюють за вказаними номерами.

Відео дня

"Стаття 190 - "Шахрайство", не відноситься до тяжких злочинів, - далі с сумом коментує Алла Ващенко, - частина перша передбачає покарання від штрафу до трирічного обмеження волі. Тобто санкції статті не передбачають ізоляції злочинця від суспільства, тому як правило, ті хто займається цим, продовжують займатися далі та не зупиняються навіть після того, як отримали вирок суду. До того ж, переважна більшість тих, хто займається телефонними шахрайствами та чиї особи встановлено, перебувають в місцях позбавлення або обмеження волі".

Нацполіція нагадує, щоб не постраждати від «мобільних аферистів», поліція радить дотримуватися наступних правил:

 1. Після заяви нібито вашої близької людини про те, що сталося нещастя, скажіть, що зараз передзвоните їй самі. Перевірте, чи дійсно той, хто дзвонить, є тим, за кого себе видає. Або ж зателефонуйте до когось з оточення вашого родича, який нібито потрапив у халепу (дружині, брату, сестрі, товаришу або колезі).

 2. Якщо вам телефонує людина, що називає себе поліцейським, зателефонуйте самі у поліцію. Уточніть, в якому саме відділі чи відділенні знаходиться ваш родич, і одразу ж зателефонуйте хоч би за номером «102».

 3. Так або інакше, але перервіть розмову з невідомим абонентом, аби зібратися з думками, приборкати емоції, спробувати розсудити логічно і холоднокровно.

 Не дозволяйте шахраям обвести себе навколо пальця. Пам'ятайте, що ви повинні завжди і в усьому бути більш ніж уважними, щоб не стати жертвою чергової кримінальної історії.

Руслан Мороз

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:40 У Малині на пожежі загинула людина 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку 15:23 У Житомирській області 10 закладів охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті 15:00 Житомирська громада передала військовим дрони Mavic 3 Pro та засіб РЕБ 14:40 Почуйте рятувальників – не паліть суху траву! 14:20 Житомирщина - у трійці областей з найбільшою кількістю земельних ділянок, набутих юридичними особами 14:00 У Житомирі відбувся відкритий Чемпіонат Житомирської області з баскетболу серед дівчат photo_camera 12:40 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі залучалися для надання допомоги населенню та службам photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up