Чи зупиниться в Україні свавілля поліції, або Чому поліцію бояться більше за бандитів?

Чи зупиниться в Україні свавілля поліції, або Чому поліцію бояться більше за бандитів?

Продовжується історія з розслідуванням зловживань службовим становищем та перевищенням повноважень з боку співробітників патрульної поліції та Національної поліції в Житомирській області.

Нагадуємо, що на початку листопада цього року Житомир сколихнула звістка про тортури, яким співробітники поліції піддали 51-річного бізнесмена Петра Ярмака, який після спілкування з правоохоронцями потрапив до реанімації вже без селезінки. 

Житомирська обласна прокуратура повідомляла, що розпочато кримінальне провадження за фактом перевищення повноважень працівником правоохоронного органу. 

У середу, 4 листопада 2020 року, Житомирською місцевою прокуратурою внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за фактом перевищення службових повноважень працівниками правоохоронного органу (ч. 2 ст. 365 КК України), що сталося у місті Житомирі.

Відео дня

Також матеріали кримінального провадження для проведення досудового розслідування передані до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, а процесуальне керівництво здійснює Житомирська обласна прокуратура.

У ряді ЗМІ та у соціальних мережах розповідалося про фактично провальну реформу правоохоронних органів. За словами одного з представників громадськості, який брав участь у конкурсних комісіях для відбору найкращих кадрів для правоохоронців, громадськість зараз повністю відсторонена від контролю за діяльністю будь-яких силових структур.

І знову почалося велике повернення на свої посади, а інколи навіть з підвищенням, тих керівників міліції-поліції, прокуратури, судів, яких було звільнено за корупційні дії. Представники громадської ради при Житомирської ОДА стверджують, що майже 80% звільнених працівників повернулися до лав новоствореної поліції та очолили ключові підрозділи. Тобто реформа поліції виявилася звичайнісіньким шоу для пересічних громадян.

Але повернемося до побиття бізнесмена. Після згаданих вище подій у соціальній мережі Facebook 5 листопада патрульна поліція Житомирської області оприлюднила повідомлення, в якому заперечує побиття чоловіка: «З приводу інформації, що поширюється в мережі, повідомляємо. 3 листопада, о 1-й годині 20 хвилин, інспекторам поліції надійшло повідомлення про те, що в центрі міста на автомобілі Peugeot пересувається громадянин в стані алкогольного сп’яніння. … Оскільки громадянин почав скаржитись патрульним поліцейським на біль у черевній порожнині, до міського відділу поліції викликали швидку медичну допомогу».

Раніше ми звертали увагу на те, що ключовим моментом для слідства є час та місце отримання травми потерпілим. І для цього потрібне відео з камер спостереження у міськвідділі поліції і з бодікамер патрульних. Ми звернулися з відповідним запитом до Головного управління Нацполіції області, але, на жаль, так відео і не отримали. Тобто знову громадськість намагаються відсторонити від участі у розслідуванні цього катування.

Крім того, до нашої редакції почали звертатися жителі Житомира та Житомирської області і надавати відео, фотоматеріали, документи, зміст яких чітко діє змогу зроби висновки, що подібні факти не поодинокі, а системні. 

Зловживання та перевищення службовим становищем посадових осіб правоохоронних органів досягло надзвичайно великих розмирів. На це навіть почали звертати увагу професійні юристи. 

Так, на власному телеграм-каналі адвокат к. ю. н. Д. В. Головіна «Адвокат Права» наголошується наступне: «Що там із зупинкою авто без «суду і слідства»? У Нацполіції є достатньо прав, щоб боротися із водінням у нетверезому стані, але вони їх не використовують, бо… заробляють на цьому! З чим боролися, створюючи у 2015 році Нацполіцію, на то й напоролися». 

До нас потрапила цікава переписка з внутрішнього чату патрульної поліції в Житомирській області, де її очільник О. Гуменюк змушує підлеглих збільшити кількість матеріалів по ПДР. Тобто замість забезпечення нормального руху на дорогах області патрульна поліція банально «клепає» протоколи.

Крім того, до редакції було передано звернення колишніх працівників патрульної поліції, в якому вони звинувачують начальника патрульної поліції О. Гуменюка у налагодженні корупційних схем незаконного збагачення. Частина наданого матеріалу містить досить важкі звинувачення на адресу керівництва патрульної поліції області. Але чи будуть вони розслідуватися? Минулого року вже ми оприлюднили одне звернення колишніх працівників патрульної поліції на адресу її керівництва. В результаті з Києва приїхала комісія, яка не знайшла підтвердження наданим фактам. Цього разу у Житомирі знову працювала комісія з Києва, але ніхто з її складу не опитував працівників не з системи патрульної поліції. Тобто розслідування звелося знову до профанації.

Всупереч наказу Національної поліції України «Про заходи щодо укріплення службової дисципліни в органах та підрозділах Національної поліції України» від 23.09.2016 № 920, О. Гуменюком встановлюються і регулярно підвищуються й так завищені показники, як це було у колишньому ДАІ. Вимагання від поліцейських писати все більше і більше постанов на водіїв, складати більше протоколів за керування в стані алкогольного сп’яніння, вимагання кожної зміни писати більше 30 постанов з екіпажу за перевищення водіями швидкісного режиму за допомогою приладу «ТРУКАМ», неодноразові побиття В. Казмірчуком та його підлеглими жителів Житомира, які замовчуються, не коментуються та повністю прикриваються О. Гуменюком, – все це свідчить про тероризування жителів Житомира. Відео з місця подій в редакції є. Було б бажання в слідчих його отримати від журналістів. На жаль, ми чекаємо на це вже більш як рік.

Також самі представники патрульної поліції розповили про некомпетентність свого начальника. Так, дві ДТП трапилися 18 вересня на автошляху Київ-Чоп, поблизу с. Броники на Житомирщині. У першому випадку водій заснув за кермом, і вантажівка перекинулася, перекрито рух. Водій не постраждав. У результаті наказу О. Гуменюка здійснити перекриття напрямку руху автодороги міжнародного значення та організувати реверсивний рух нездійснення ним і керівництвом батальйону належного контролю та організації реверсивного руху на місці першої ДТП сталася друга. Близько 8:30 поблизу с. Броники на Житомирщині відбулося зіткнення вантажівок MAN та DAF (водія якого з потоком транспорту у зв’язку з реверсивним рухом запустили до руху автомобілів в одному напрямку), що їхали назустріч. Водій автомобіля MAN, 28-річний житель м. Новограда-Волинського, загинув на місці події. 49-річний водій та 32-річний пасажир вантажівки DAF, жителі Івано-Франківщини, отримали тілесні ушкодження та були доставлені до місцевої лікарні для надання допомоги.

За зазначену службову недбалість начальник управління патрульної поліції О. Гуменюк та керівництво батальйону А. Фещенко та В. Казмірчук повністю зняли з себе вину, зробивши винуватцем найнижчу ланку – патрульного поліцейського, який на місці сам регулював дорожній рух.

Вже власними силами містяни намагалися боротися із свавіллям патрульної поліції. Так в інтернеті легко можна знайти відео з назвою: «Патрульна поліція Житомира, або Як патрульний поліцейський Віталька Казмірчук знущається над людьми». Відео містить досить жахливі кадри побиття жителів Житомирщини.

Крім того, до Національного агентства з питань запобігання корупції та на адресу Національної поліції України були відправлені відповідні документи з відеофіксацією перевищення повноважень та систематичного використання не за призначенням службового транспорту начальником управління патрульної поліції в Житомирській області Департаменту патрульної поліції капітаном поліції О. Гуменюком.

Підсумовуючи наведену інформацію, ми можемо констатувати: фактів багато, але знову ніхто не має бажання їх розслідувати. Ми намагалися отримати інформацію з камер відеоспостереження і бодікамер – нам було відмовлено. Ми намагалися самі надати для перевірки відеофіксацію злочинів з боку правоохоронців – нам знову відмовляють.

Тому постає питання: кому в України потрібні закони? Чи в нас вже насправді почався Гондурас?

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up