Чи всі ті активісти, хто кричить голосніше?

Чи всі ті активісти, хто кричить голосніше?

На Житомирщині правоохоронці викрили у вимаганні хабара керівника громадської організації, який був головою ініціативної групи по створенню громадської ради при Житомирської ОДА.

Ми повідомляли про скандал, який виник після рейтингового голосування за кандидатів у громадську раду при голові Житомирської обласної державної адміністрації. За дивним збігом обставин, одразу після призначення нового очільника Житомирської ОДА був затриманий на хабарі саме голова ініціативної групи по створенню громадської ради при Житомирській ОДА, громадський діяч Олександр Громов. Для декого це стало шоком, а для декого – цілком очікуваним. 

Пресслужби УСБУ та ГУ Національної поліції в Житомирській області повідомляють про те, що 13 серпня слідчі Слідчого управління ГУНП спільно із співробітниками УСБУ регіону та за процесуального керівництва прокуратури області затримали очільника однієї з громадських організацій. Чоловік вимагав 30 тисяч доларів США за неперешкодження у роботі підприємства шляхом створення довкола нього негативного суспільного резонансу. 

«Активіст, добре знаний у Житомирі, був затриманий у першій половині дня 13 серпня в одному з престижних розважальних комплексів обласного центру після передачі йому 5 тисяч доларів США. Чоловік, побачивши правоохоронців, намагався приховати щойно отримані гроші, проте усі його дії відповідним чином зафіксовані», – йдеться у повідомленнях.

Відео дня

Куди саме «активіст» намагався приховати гроші, можна побачити на фото. За думкою багатьох громадських діячів області, цей ганебний випадок є дискредитацією всього громадського руху з боку тих, хто намагається за рахунок становлення громадського суспільства нажити не тільки іміджевих бонусів, а й покращити свій матеріальний стан. Багато хто з активістів зараз перебуває в шоці, але всі згодні, що це призведе до погіршення ставлення до активістів з боку громади та великому занепаду взагалі громадського руху на Житомирщині.  

Також пресслужба ГУ Національної поліції в Житомирській області повідомляє, що у ході досудового розслідування, розпочатого за ч. 4 ст. 189 (вимагання) ККУ, встановлено, що керівник громадської організації неодноразово звертався особисто та надсилав смс-повідомлення очільнику підприємства з вимогами сплати коштів (одноразово – 30 тисяч доларів США та щомісячно – по 5 тисяч доларів США) за неперешкоджання у його діяльності. У разі незгоди активіст обіцяв використати наявні ресурси громадськості для створення керівникові негативного іміджу та звільнення його у зв’язку з цим  з посади.

Нині слідчо-розшукові заходи тривають, та вирішується питання про затримання чоловіка у порядку ст. 208 (затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.

За подібні дії йому може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Пресгрупа УСБ України в Житомирській області додає, що співробітники СБ України задокументували, як зловмисник вимагав тридцять тисяч американських доларів від директора одного із районних держлісгоспів. У випадку несплати грошей «громадський активіст» погрожував оприлюднити в Інтернеті та у соцмережах нібито компрометуючу директора інформацію напередодні візиту керівництва країни до Олевського району області. 

Представники громадськості також пов'язують затримання Олександра Громова саме з візитом президента України Володимира Зеленського у понеділок до Олевська та проведення там наради з питань боротьби з незаконним видобутком бурштину.

P.S. Коли матеріал вже був підготовлений до друку, надійшла додаткова інформація від працівників слідчого управління ГУНП у Житомирській області, що «матеріали досудового розслідування за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 189 КК України внесені до Єдиного  реєстру досудових розслідувань. Встановлено, що на початку липня 2019 року керівник громадської організації «Захист та справедливість» висловив жителю обласного центру протиправну вимогу про передачу чужого майна, а саме грошових коштів у розмірі 30 000 доларів США, при цьому погрожуючи останньому заподіянням шкоди. Окрім того, останнім неодноразово наголошувалось на тому, що, використовуючи можливості підпорядкованої йому громадської організації, останній здатен створювати штучні перешкоди, що в подальшому призведуть до фактичного блокування та нестабільної діяльності підпорядкованого заявнику лісового господарства та подальшого звільнення з посади. Попередня кваліфікація дій вище вказаних осіб за ч. 4 ст. 189 КК України здійснюється з урахуванням кваліфікуючої ознаки – вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах». 

Руслан Мороз


 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up