20 000 гривень винагороди за інформацію про грабіжників, які побили журналіста «20 хвилин»

20 000 гривень винагороди за інформацію про грабіжників, які побили журналіста «20 хвилин»

У суботу, 10 червня близько першої години ночі біля будинку, розташованого на вулиці Довженка, 10 кілька невідомих здійснили напад і пограбували відеооператора «20 хвилин» Руслана Мороза. За попередньою інформацією, Руслан отримав травми середньої тяжкості.

 

У відділі комунікації поліції в Житомирській області повідомляють, що «…за вказаним фактом було розпочато кримінальне провадження. Попередня правова кваліфікація події – ч.2 ст. 186 (Грабіж) Кримінального кодексу України. Поліцейські проводять слідчо-розшукові заходи для встановлення причетних осіб, зокрема, уже опрацьовано записи камер відеоспостереження за маршрутом руху потерпілого та отримано певні результати для ідентифікації грабіжників».

«Наскільки я розумію (і це видно на відео) – за мною стежили від театру до дому, і вже біля дому на мене напали. Скільки було нападників – точно не знаю, але, судячи з відео, їх втікало троє. Били дуже обережно, але, водночас, дуже боляче. І забрали лише відеокамеру. Якби це були «гопники» – вони забрали б усе, тому що я знепритомнів. А так гроші й телефон лишилися у мене, навіть в рюкзак не зазирнули, де були документи й фотоапарат», – розповів Руслан Мороз.

Юрій Павленко, депутат Верховної Ради України

Відео дня

«Мені відомо про цю ситуацію. Очевидно, що це жахливий випадок але, на жаль, не поодинокий сьогодні в Україні. Я працюю в Комітеті свободи слова й інформаційної політики і практично на кожному засіданні ми розглядаємо подібні ситуації в різних регіонах України.

Протягом перших днів не було адекватної, на мій погляд, реакції правоохоронців. Я звернувся до Міністра внутрішніх справ з депутатським зверненням, аби правоохоронні органи, в першу чергу – поліція – негайно зреагували і не лише порушили кримінальну справу, а й знайшли винних і притягнули їх до відповідальності».

Андрій Лактіонов, головний редактор газети «Патріот»

«Я апелюю до фактів і чи це сталося внаслідок професійної діяльності, чи ні – це річ друга чи, навіть, третя. Перше – це те, що було здійснено напад на людину, громадянина. І те, що це є журналіст – справа честі для міської поліції розслідувати цю справу і знайти нападників. А взагалі це буде тест на профпригодність і професійність поліції».

Віктор Бойко, голова Житомирського відділення Національної спілки журналістів України

«Безсумнівно, це нас обурює, і наша журналістська організація звертатиметься до правоохоронних органів, щоб вони об’єктивно дослідили суть цього інциденту, знайшли людей, котрі напали на журналіста і покарали їх. Я не можу стверджувати, що цей напад пов’язаний з його професійною діяльністю – це може сказати лише слідство, але напад на журналіста є приводом для детального вивчення цієї ситуації».

Дмитро Поліщук, журналіст телеканалу NewsOne

«У будь-якому випадку напад на журналіста – це факт, який свідчить про рівень розвитку нашого суспільства і про те, що журналісти явно комусь заважають. Тому особисто я більш правдоподібною вважаю версію, що напад на Руслана пов’язаний з його професійною діяльністю. Судячи з усього, людина комусь «перейшла дорогу» і саме за це її побили. Дана ситуація показує рівень демократії в країні, коли журналіста за висвітлення тих чи інших негативних явищ нашої дійсності можуть просто побити».

Сергій Форест, журналіст

«Я більше схиляюся до версії, що все ж напад пов’язаний з професійною діяльністю Руслана. Щочетверга в обласній бібліотеці проходять прямі ефіри (передачі «Клуб експертів Житомирщини» – прим. ред.) з громадськими діячами, журналістами під егідою газети «20 хвилин». Піднімаються багато гострих тем, незручних для влади. Рейтинг переглядів передачі росте. Можливо, комусь з влади це не подобається».

Ігор Малі, житомирянин

«Це не перший випадок і розглядати його лише як напад на людину не можна. Руслан Мороз працював у газеті «20 хвилин». Новий проект «Клуб експертів Житомирщини» почав дуже серйозно переглядатись і обговорюватись. Передача за короткий термін почала ставати популярною. Були неодноразові спроби тиску на газету і власника, адже це одне з небагатьох видань, яке пише правду.

Нападники сподівались, що на деякий час передача перестане виходити, Руслан Мороз злякається і вести передачу більше не буде Тому це можливе замовлення тих, кого критикували у цій передачі. Це не пограбування, адже не забрали гаманець, телефон, не зняли золоту обручку. Це замовлення. Це розплата за правду».

Олександр Васильковський, генеральний директор газети «20 хвилин»

«Чому нападають на тих журналістів, які працюють над висвітленням правдивої інформації, що стосується ситуації в державі загалом і в Житомирі зокрема?

Але незважаючи на те, що трапилося з Русланом, ми все одно випускатимемо «Клуб експертів Житомирщини», надалі описуватимемо ситуації, які відбуваються в Житомирі. Я звертаюся до інших журналістів, щоб вони були обачнішими і не забували про журналістську солідарність.

Ми звертаємося до тих, хто володіє будь-якою інформацією, котра може посприяти у розкритті цього злочину – повідомте нам і допоможіть упіймати злочинців. За допомогу в слідстві газета «20 хвилин» гарантує грошову винагороду в розмірі 20 тисяч гривень».

Дмитро Соколов

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up