Затримка пенсій в Україні: чи вчасно пенсіонери отримають гроші восени

Затримка пенсій в Україні: чи вчасно пенсіонери отримають гроші восени

Наприкінці липня 2018 р. Пенсійний фонд не зміг своєчасно виплатити пенсії українцям.

Він був змушений звернутися за позикою в Державне казначейство, оскільки нестача коштів у самому фонді складала більше 4 млрд гривень.

На середину серпня проблема з затримками була вирішена. Заступник голови Стратегічної групи радників при Кабінеті Міністрів України Павло Кухта аналізує, чи треба українцям остерігатися нових проблем з Пенсійним фондом.

«Пенсійний фонд пояснює затримку касовими розривами: кошти на виплату пенсій фонд отримує від єдиного соціального внеску. Якщо кошти від ЄСВ надходять у бюджет із запізненням, це одразу відбивається і на роботі Пенсійного фонду. Касовий розрив - насправді основний фактор, який вплинув на ситуацію: десь гроші прийшли раніше, десь - пізніше. Можливо, свою роль зіграли незначні помилки з плануванням по датам (від затримок пострадали виключно українці, які отримують пенсію з 22 по 25 числа кожного місяця - VoxConnector)», - зазначає заступник голови Стратегічної групи радників при Кабінеті Міністрів України Павло Кухта.

Відео дня

Другий фактор, який міг «допомогти» у виникненні проблеми - це військові пенсії. Вони в цілому вищі за середні українські пенсії, а значить, за їхній рахунок значно збільшується необхідна сума виплат. Це створює певний фінансовий тиск на Пенсійний фонд. В цілому ж затримка виплати пенсій, що налякала українців у липні, - просто питання балансування доходів із витратами, причому доходи у Пенсійному фонді на даний момент є вищими від запланованих. Але, очевидно, трохи не вистачило коштів, щоб своєчасно все покрити.

«Варто відзначити, що є певна проблема, пов'язана з нашими міжнародними партнерами. За умовами програми МВФ Україні потрібно заморозити рівень дефіциту: він не повинен рости. Відповідно, дуже важливо, щоб Пенсійний фонд вклався в свій бюджет і не вимагав від Міністерства фінансів більше, ніж закладено у плані. Я сподіваюся, що виплати пенсій не стануть проблемою наступного місяця. В основному це залежить від стану економіки та ризиків - до повторення ситуації може призвести нова затримка надходжень від ЄСВ», - заступник голови Стратегічної групи радників при Кабінеті Міністрів України Павло Кухта.

Найкращий спосіб запобігти виникненню подібних проблем у майбутньому - це продовжити програму МВФ. Якщо найближчим часом не буде узгоджене отримання чергового гранту, у держави можуть виникнути нові труднощі, в тому числі і з Пенсійним фондом.

Нагадаємо, із 21 липня в Житомирі та низці інших міст спостерігалась затримка з виплатою пенсій. В «Укрпошті» пояснювали, що виплати пенсій затримуються через технічні питання в Пенсійному фонді.

Аліна Бойко

Матеріал підготовлено у рамках співпраці з проектом "Voxconnector". 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up