Застосування РРО/ПРРО під час воєнного стану

Застосування РРО/ПРРО під час воєнного стану

Головне управління ДПС у Житомирській області нагадує суб’єктам господарювання, що з 01 січня 2022 року застосування РРО або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку 2–4 групи.

Реєстратори розрахункових операцій не є обов’язковими для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на 1 групі спрощеної системи оподаткування, або ж якщо вони здійснюють роздрібну торгівлю на території сіл, проте у такому випадку під час здійснення розрахункових операцій слід застосовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Відповідну норму не було скасовано у зв’язку з введенням воєнного стану в Україні. Водночас Кабінет Міністрів України ухвалив пакет рішень для підтримки українського бізнесу. Вжито максимальну кількість заходів, щоб підтримати ведення бізнесу до припинення воєнного стану.

Зокрема:

Відео дня

- тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону № 265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

- на період дії воєнного стану або обставин непереборної сили:

проведення розрахункових операцій, що здійснюються в режимі офлайн та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, може здійснюватися в понад встановлені абзацами 3–4 ст. 5 Закону № 265 терміни;

зупинено дію абзацу 7 ст. 5 Закону № 265 – тобто зупинено заборону використання програмного реєстратора розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу.

Наголошуємо, що в період воєнного стану штрафні санкції не скасовуються за порушення порядку здійснення розрахункових операцій під час продажу підакцизних товарів.

Також контролюючі органи не позбавлені права проводити перевірки суб’єктів господарювання, як під час дії воєнного стану, так і після його завершення. У разі встановлення порушень Закону № 265, Державна податкова служба буде застосовувати штрафні санкції після припинення або скасування воєнного стану на території України.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up