З обігу виведуть дрібні монети

З обігу виведуть дрібні монети

Нацбанк виніс на обговорення питання про відмову від дрібних монет. 

Протягом місяця там чекають думки громадськості про те, яку дрібницю варто виводити з обігу. Поки що в головному банку країни пропонують відмовитися від монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. Причини - після початку грошової реформи в 1996 р гривня в 13 разів подешевшала по відношенню до долара, в 41 разів зросли зарплати, а карбування обходиться занадто дорого. Про це пише Newsone.

В НБУ сказали, що після громадського обговорення, яке закінчиться 18 грудня, будуть потрібні ще 1-2 місяці, щоб прийняти остаточне рішення.

Фінансисти дійшли висновку, що 1,2 і 5 копійок - даремні монети. Наступна після них за номіналом - це 10 копійок, але в НБУ пропонують її залишити, а позбутися від монети в 25 копійок, бо вона стане нерозмінною.
Спосіб вилучення пропонують найгуманніший - просто перестати карбувати копійки, тоді вони поступово підуть з обороту. У НБУ поки не ставлять дедлайн. Там кажуть, що різні країни вибирали і різні способи відмови від дрібниці. Десь процес займає 2-3 роки, десь не обмежуються в часі. В Україні схиляються до другого варіанту.


Після того, як Нацбанк ухвалить рішення про відмову, готівкові розрахунки трохи зміняться. Округляти будуть кінцеву суму в чеку. 
Сам спосіб округлення нічим не відрізняється від того, який все вчили в школі - до найближчого нуля або в сторону зменшення (коли сума закінчується на 1-4), або в бік збільшення (коли сума закінчується на 5-9). Тобто нарахували в чеку 14,55 грн, значить суму округлять до 14,60 грн. Нарахували 13,44 грн - округлять до 13,40 грн.
Важливий нюанс: округлення стосується тільки готівкових розрахунків. Для безготівки нічого не зміниться. Важливий також і питання соцвиплат. Припустимо, пенсію нарахують з 24 копійками. При видачі суму округлять до 20 копійок, а залишок з 4 копійок залишиться на рахунку.
 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up