З комфортом – у міському транспорті. Чи наздожене Україна Європу?

З комфортом – у міському транспорті. Чи наздожене Україна Європу?

Понад 400 млн євро отримають українські міста на розбудову та модернізацію громадського транспорту за умовами міжнародної угоди, що набула чинності 11 травня. Гроші виділять європейські банки. Центр громадського моніторингу та контролю оцінив зміни, які чекають на перевізників та пасажирів.

Останні дні металобрухту на колесах

Двоповерховий автобус давно став одним із яскравих символів Лондону. А в Сан-Франциско таким символом та справжньою туристичною цікавинкою є канатний трамвай. Занедбаний автопарк в Україні на таку роль претендувати не може. За даними Міністерства інфраструктури, наразі 87% рухомого складу міського електротранспорту вичерпали термін експлуатації і підлягають заміні, з них 96% – це трамваї, 76 % – тролейбуси та 80% – вагони метрополітену. Йдеться про техніку, яка виходить на маршрути вже 20-30 років. І це за пасажирообігу в 2 млрд осіб щорічно. Понад 1133 км контактної мережі та 377 км трамвайних колій не відповідають вимогам ПДР і потребують ремонту. Відтак аварії і нещасні випадки не поодинокі.

Щоб розпочати вирішення цих проблем, у листопаді 2016 року влада підписала угоду з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Її мета – реалізація проекту «Міський громадський транспорт в Україні». 6 травня 2017 року Президент України ратифікував угоду і дав старт програмі.

Відео дня

Згідно з документом, загальна сума інвестицій складе 408,1 млн євро, з яких 234,6 млн євро – пільгові кредитні кошти Європейського інвестиційного банку, залучені під держгарантії. Проект також отримає співфінансування від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) розміром 173,5 млн євро під місцеві гарантії. На думку урядовців, це – вагомий вклад у процес системного реформуванні транспортної сфери, який дозволить розбудувати інфраструктуру на місцях і докорінно змінити ситуацію з пасажирськими перевезеннями.

«Хочу відзначити, що вперше за роки незалежності ініційовано комплексне залучення інвестицій у розвиток міського електричного транспорту України, фізичний і моральний стан якого залишається незадовільним», – підкреслив заступник міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Віктор Довгань.

Україна успішно співробітничає зі згаданими фінустановами і в рамках інших масштабних проектів. Зокрема, у лютому 2017 року за сприяння Президента було відновлено добудову метрополітену у м. Дніпрі.

«Вперше за 22 роки буде продовжено будівництво метрополітену у Дніпрі, – наголосив Петро Порошенко. – Це стало можливим завдяки економічному зростанню та процесу децентралізації».

Загалом під дію програми «Міський громадський транспорт в Україні» підпадають 16 міст: Біла Церква, Вінниця, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Київ, Кременчук, Луцьк, Львів, Миколаїв, Одеса, Суми, Тернопіль, Харків, Чернівці, Чернігів.

Нові «Електрони» замість стареньких трамваїв

Уже цього року Україна одержить перші 20,4 млн євро. Гроші надходитимуть на рахунки органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств, вказаних в угоді, протягом 5 років. Вони підуть на будівництво нових та реконструкцію наявних трамвайних і тролейбусних колій, контактних ліній, тягових підстанцій, ремонт депо та майстерень і головне – на закупівлю трамваїв, тролейбусів, автобусів і вагонів метрополітену. При цьому йдеться не про вживані машини з Європи, а про нову техніку, передусім, вітчизняного виробництва.

«Ключове в цьому – оновлення пасажирського транспорту має відбуватись за рахунок відновлення промислового виробництва в Україні, – зауважив міністр інфраструктури Володимир Омелян. – Ідея, яку ми узгодили з ЄІБ і ЄБРР, – це відновлення виробництва в Україні. Базово, це, безумовно, «Електрон», «Татра-Юг» та інші підприємства».

Машини цих українських компаній добре зарекомендували себе з погляду комфортабельності та економічності, причому не тільки в Україні. Зокрема, цього року Єгипет замовив 15 трамваїв у «Татра-Юг», а Кувейт планує закупити електроавтобуси «Електрона». Трамваї останнього вже курсують вулицями Києва та Львова. У Львові також активно використовують іншу їхню інноваційну розробку – перший в Україні електробус. Він уже перевіз майже 300 тис. осіб. За інформацією заводу, роботи батареї вистачає на 220 кілометрів при повному завантаженні, а зарядити її до 70% можна за 15-20 хвилин.

«Собівартість перевезень на електробусі Е191 в 10 разів нижче, ніж на аналогічному автобусі з дизельним двигуном (вона складає лише 1,2 грн за 1 км, – ред.). Крім того, він повністю екологічно чистий і безшумний», – розповів президент концерну «Електрон» Юрій Бубес.

Передові технології та істотна економія

Гроші також виділять на створення автоматизованої електронної системи оплати проїзду, адже нею користується майже вся Європа. У рамках проекту її одержать два міста – Львів та Луцьк. Закон про запровадження електронного квитка набув чинності 7 травня. Щоправда, введення безготівкового розрахунку залишається на розсуд місцевої влади.

Фахівці наголошують, що саме е-квитки дають можливість реально оцінити дохідність громадського транспорту та обґрунтованість його тарифів. Електронний облік грошей і пасажиропотоку дозволяє планувати ефективний бюджет і раціонально розподіляти транспорт на маршрутах. Більше того, він забезпечує прозорість роботи сервісу.  

За словами керівника одного з відділів «Львівавтодору», вони планували запровадити електронний квиток ще 2011 року, а з новими можливостями систему вдасться запустити вже на початку 2018 року. Ввести в обіг е-квитки також готуються у Києві, Дніпрі, Вінниці, Житомирі, Тернополі, Харкові, Одесі, Миколаєві, Ужгороді та інших містах.

За розрахунками Мінінфраструктури, за перший рік використання нового рухомого складу пастранси орієнтовно заощадять до 47 тис. грн. Це економія на техобслуговуванні та дизпаливі через заміщення старого автопарку екологічно чистими тролейбусами і трамваями. Зекономлені кошти використають на подальший розвиток інфраструктури, а також на поступове погашення позики ЄІБ. На це передбачено 22 роки з 5-річним пільговим періодом.

Збільшений автопарк дозволить підвищити частоту і регулярність його роботи. Тож громадяни зможуть легко і з комфортом доїхати у будь-яку точку міста і не простоювати по годині-півтори на зупинці або вимушено користуватися дорожчою маршруткою.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera 10:20 Житомирська ОВА відреагувала на ситуацію з фінансуванням театрів 10:00 Знову перенесли судове засідання по справі Романа Кучера 09:41 ЗСУ ліквідували ще 880 окупантів 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 24 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 24 квітня: все про цей день, прикмети, іменини і погода у Житомирі 18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up