Яка пенсія чекає українців у майбутньому?

Яка пенсія чекає українців у майбутньому?

Пенсійна система України в сучасному вигляді діє з 2004 року та формально складається з трьох рівнів пенсійного забезпечення.

Передбачається, що пенсійні виплати майбутнім пенсіонерам будуть формуватися з трьох незалежних джерел, що дозволить збалансувати пенсійну систему та підвищити рівень життя українців у похилому віці.

1. Перший рівень – солідарна система (Пенсійний фонд України).

Відрахування із заробітної плати у вигляді єдиного соціального внеску (ЄСВ), що складає 22%, надходять до Пенсійного фонду України та відразу перерозподіляються та виплачуються нинішнім пенсіонерам. На сьогоднішній день солідарна система не може забезпечити достойний рівень пенсії, в першу чергу, через демографічні причини, а саме, через старіння населення України – постійне збільшення кількості пенсіонерів та зменшення кількості працюючих людей. Тих коштів, що надходять до пенсійного фонду не вистачає для покриття виплат пенсіонерам.

Відео дня

2. Другий рівень – обов’язкова накопичувальна система.

Накопичувальна система передбачає щомісячні обов’язкові відрахування із заробітної плати працівника (з 2% до 7% від зарплати, поступове щорічне зростання) до обраного учасником сертифікованого недержавного пенсійного фонду (НПФ) та/або Накопичувального фонду. Кошти потрапляють на персональні рахунки громадян, де вони обліковуються, інвестуються, генерують дохід та збільшують розмір майбутніх пенсійних виплат. Наразі цей рівень ще не працює - концепція та параметри його запуску наразі активно обговорюються серед учасників ринку, профільних державних органів та народних депутатів.

3. Третій рівень – система добровільного недержавного пенсійного забезпечення.

Система добровільного недержавного пенсійного забезпечення представлена недержавними пенсійними фондами (НПФ), яких в Україні налічуються близько 60. Пенсійні внески до НПФ здійснюються вкладником на добровільних засадах, кошти обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку, на них нараховується інвестиційних дохід. По досягненні пенсійного віку (за 10 років до офіційно встановленого пенсійного віку в Україні) учасник фонду отримує додаткову недержавну пенсію, що не залежить від стажу або державної пенсії. Приймати участь в цьому рівні можуть як фізичні особи, здійснюючі внески за себе, своїх рідних та дітей, так і юридичні особи, піклуючись про майбутню пенсію своїх робітників. Здійснюючі такі внески і фізичні, і юридичні особи мають можливість отримувати податкові пільги.

У недержавному пенсійному забезпечені розмір пенсії залежить від внесків на користь учасника, що робить він (та/або його роботодавець), строку накопичення та інвестиційного прибутку, що постійно нараховується на ці внески. Таким чином, НФП – це інструмент пенсійного накопичення, де ви маєте можливість самостійно впливати на розмір своєї майбутньої пенсії. Саме самостійне добровільне накопичення є основою пенсійного забезпечення у більшості розвинених країн.

Трирівнева пенсійна система є в багатьох європейських країнах. У нас є радянська спадщина, коли люди сподівалися на державу, яка мала все забезпечувати. 30 років тієї держави немає, а ми на неї сподіваємося. У Європі так відбувається старіння нації, молоді менше, тому вони давно перейшли на персоніфіковані пенсії. Якщо ми хочемо жити так, як європейські пенсіонери, то нам треба робити те ж саме — дбати про своє майбутнє самостійно.

Світовий досвід пенсійних систем

Таке поняття, як пенсія існує вже кілька століть. Всі країни по різному приходили до розуміння того, що про пенсіонерів потрібно піклуватися та як це краще робити. У світі сформувалися кілька основних типів пенсійних систем:

  • солідарна система – з податків працюючих зараз людей виплачуються пенсії поточному поколінню пенсіонерів;
  • накопичувальна – люди самі дбають про свою майбутню пенсію та з початком трудової діяльності самостійно роблять внески до недержавних пенсійних фондів.

CШA

В CШA існують З варіанти накопичення пенсії:

1. внески до фонду пeнcійннoгo cтpaxування, які щомісяця пepераховує роботодавець;

2. особисті інвестиції та накопичення;

3. coцiaльнi виплaти (social security).

Усі працездатні громадяни CШA можуть caмocтійно формувати пенсію в залежності від особистих можливостей, використовуючи вcі доступні для них способи накопичень.

Наприклад, 401(k) — cпeціaльний рахунок, нa який кошти пepeраховує paбoтoдaвець. Це дозволяє найманому працівнику відкладати певний пpoцeнт від своєї зapoбiтнoї плaти нa неоподатковуваний рахунок. Точніше, сплата податків відкладається дo часу виплати пeнcій. Taким чином американці відразу заощаджують нa податках, накопичуючи пpи цьому нa майбутнє. Зазвичай poзмip відрахувань нa рахунок 401 (k) складає 6% від зapoбiтнoї плaти дo сплaти податків.

Існує також й SIMPLE IRA та SEP IRA, а ще й соціальне страхування.

Пенсійні системи в країнах Європи. Системи пенсійного забезпечення, як і пенсійний вік, в європейських країнах відрізняються. У кожній країні ЄС діють свої власні правила виходу на пенсію, відрізняється пенсійний вік. Розмір пенсії також визначається за різними принципами і фінансується з різних джерел. Багато що залежить від ситуації в країні та від середньої тривалості життя населення. Саме підвищення середньої тривалості життя громадян дозволяє урядам країн поступово підвищувати вік для виходу на пенсію.

Великобританія

Пенсійна система Великобританії одна з найстаріших (існує з 1908 року) і найскладніших в світі. Британські пенсіонери можуть отримувати: базову пенсію від держави та трудову з національної страхової системи.

Базову державну пенсію отримують чоловіки старше 65 років та жінки старше 60 років, її розмір залежить від стажу, обмежений в розмірі та індексується державою відповідно до інфляції. Держава гарантує її в розмірі 20% середньої зарплати працівника. Трудова пенсія теж формується за рахунок внесків працівника, але вже навпіл з роботодавцем. Вона безпосередньо залежить від розміру виплат і становить трохи більше 20% від доходу.

Додатково існують способи приватних накопичень, наприклад, корпоративні пенсійні програми на підприємствах і недержавні пенсійні фонди

Фінляндія

У пенсійній системі Фінляндії основну роль грає розподільна система. Розподільчий елемент ділиться на базову та страхову частину. Базова частина гарантує мінімальний розмір державної пенсії. Страхова частина децентралізована та формується за рахунок внесків в одну з обраних схем в страховій компанії або пенсійному фонді. Схеми бувають галузеві, окремих підприємств і навіть соціальних груп.

Практично у всіх країнах світу пенсійна система складається з двох частин: державної та накопичувальної. Як показує практика більшість майбутньої пенсії в результаті складається з виплат саме індивідуальної пенсії, а державні виплати виглядають найчастіше, як гарантований державою мінімум.

Юридичний Телеграм канал адвоката, к.ю.н., Головіна Д.В. «Адвокат Права»

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up