Як отримати компенсацію за житло, зруйноване на сході України

Як отримати компенсацію за житло, зруйноване на сході України

Однією з найболючіших проблем внутрішньо переміщених осіб, з якими вони звертаються до фахівців системи безоплатної правової допомоги, є житлова.

 Внаслідок збройної агресії Російської Федерації на сході України було зруйновано тисячі житлових будинків та квартир.

Щоб урегулювати питання щодо відшкодування збитків громадянам за зруйноване житло та виплати їм компенсації, Уряд України прийняв Постанову, відповідно до якої компенсація надається постраждалим, які є власниками житла, зруйнованого після 14 квітня 2014 року та яке знаходиться на підконтрольній Україні території.

Про це детальніше – у відеоролику, створеному БПД.

Відео дня

Компенсація надається постраждалим, які є власниками житла на контрольованій Урядом України території, та яке було зруйноване після 14 квітня 2014 року. Розмір компенсації визначатиметься за опосередкованою вартістю спорудження житла у регіонах України, але не більше тисяч гривень.

Щоб отримати грошову компенсацію необхідно виконати кілька кроків:

Подати до органу місцевого самоврядування/військово-цивільної адміністрації або ЦНАП за місцем розташування зруйнованого житла перший пакет документів:

  • заяву про проведення обстеження житла;
  • копію документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;
  • копію документа з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім іноземців та осіб без громадянства);
  • нотаріально завірені копії документів, що підтверджують наявність права власності на житло на момент подання заяви.

Протягом 5 календарних днів з моменту надходження заяви заявник отримує повідомлення про рішення та дату проведення обстеження житла, яке здійснюється у строк не більше 30 календарних днів з моменту прийняття такого рішення.

Протягом 3 робочих днів з моменту проведення обстеження безоплатно заявник отримує від органу місцевого самоврядування/військово-цивільної адміністрації:

  • акт обстеження житла;
  • довідку про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації.

Зареєструвати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно припинення права власності на зруйноване житло.

Подати до органу місцевого самоврядування/військово-цивільної адміністрації або ЦНАП за місцем розташування зруйнованого житла другий пакет документів:

  • заяву про виплату грошової компенсації;
  • копію довідки про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації;
  • копію акта обстеження житла;
  • інформаційну довідку (витяг) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про припинення права власності на житло у зв’язку з його знищенням.

Протягом 3 робочих днів з дати прийняття постраждалому надсилається рішення щодо надання (із зазначенням розміру) або відмови в наданні грошової компенсації.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up