Як екс-нардеп заробляє на продажу комунальним підприємствам піску

Як екс-нардеп заробляє на продажу комунальним підприємствам піску

Програвши вибори до Верховної ради, колишній народний депутат Павло Дзюблик разом з рідною сестрою активно приймає участь в тендерах з продажу піску, щебеню та наданню послуг ремонту.

За участь в тендерах екс-нардеп Павло Дзюблик взявся одразу ж після складання повноважень. З 2 вересня 2019 року він зареєструвався як приватний підприємець з 31 видами діяльності. І відразу ж після цього почав отримувати бюджетні підряди без проведення відкритих торгів.

До кінця 2019 року екс-нардеп стає переможцем у восьми таких закупівлях. Зокрема, 20 грудня йому віддають підряд на 197 тис. 960 грн Коростишівська районна рада, 21 грудня – 499 тис. 985 грн від КНП «ЦПМСД» Коростишівської райради, 27 грудня – 278 тис. 436 грн від 10 територіального вузла урядового зв’язку. Таким чином за до кінця року виключно з ним без проведення публічних торгів укладають угоди на понад 2 млн 729 тис грн.

У 2020 році "Центр первинної медико-санітарної допомоги Коростишівської міської ради підписує угоду на 150 тис грн. Коростишівська районна рада замовляє на 89 тис грн металопластикові вікна. Відділ культури та туризму Радомишльської міської ради довіряє колишньому народному обранцю за 1 млн 370 тис грн провести капітальний ремонт покрівлі міського будинку культури. І традиційно усі замовлення новоявлений успішний підприємець отримав в містах, які належать до виборчого округу, де раніше Павло Дзюблик пройшов до Верховної ради.

 

Щебень і пісок сестри

Однак рік назад активна участь в освоєнні бюджетних коштів змінилася на не менш активне придбання вантажного транспорту. Першими з куплених автомобілів були МАН 2011 р.в. за 162 тис. 880 грн та NFP 2007 р.в. за 109 тис. 615 грн. у ПП «Захід драйв». Згодом «колекцію» доповнили два МАН 2010 та 2007, два самоскиди Carnehl CHKS, Mercedes-Benz 914, Камаз 5511 і навіть спорткар Dodge Challenger.

Подібна увага до великої кількості вантажного транспорту пояснюється переключенням Павла Дзюблика на ринок продажу щебеню та піску і пов’язаним з цим наданням транспортних послуг. Але внесені у закупівельне законодавство зміни про необхідність починаючи від 50 тис грн проводити спрощену процедуру закупівель повністю відбило у екс-нардепа бажання брати участь в торгах.

Замість Павла Дзюблика серед учасників в системі «Прозорро» знаходимо його рідну сестру Олену Скуртову. Покинувши роботу стоматолога, останні 3 роки вона активно освоює бюджетні кошти на заміні вікон на металопластикові. Серед 12 видів діяльності жодної згадки про медичні послуги. Натомість є будівельно-монтажні, штукатурні і малярні роботи, оптова та роздрібна торгівля будматеріалами та вантажний транспорт.

У квітні 2021 року КП «Управління автомобільних шляхів Житомирської міської ради публікує оголошення про необхідність придбати відсіву на загальну суму в 1 млн 295 тис грн. За ці кошти комунальне підприємство планує закупити 7000 т. піщано-гравійної суміші.

В призначених на 28 квітня 2021 року торгах взяли участь аж 6 учасників. Окрім згаданої ФОП Олена Скуртова, свої пропозиції подали ТОВ «Перша житомирська холдингова компанія», «АК ГРУПП-БЕТОН», «Бууарт», «Агрі майнінг сервіс» і ТОВ«Житомирський щебзавод».

Під час торгів основна боротьба розгорілася між підприємицею та першими двома компаніями. З різницею в одну гривню від пропозиції ТОВ «Перша житомирська холдингова компанія» перемогу здобула ФОП Олена Скуртова. В результаті ціна відсіву знизилася до 959 тис 998 грн.

 

Досвід на папері

Вивчаючи подані підприємницею документи тендерний комітет спочатку виявив невідповідність. Слід було уточнити відповідно яких документів згідно з законодавством учасниця має право підпису. Наступного дня Олена Скуртова додала довідку з відповідним поясненням. Оскільки жодних інших зауважень до неї не було, 19 травня 2021 року КП «Управління автомобільних шляхів Житомирської міської ради укладає з нею угоду.

Як свідчать подані Оленою Скуртовою документи піщано-гравійна суміш добувається поряд з рідним для родини екс-нардепа Черняхові. Пекарщинське родовище гранітів розташоване на 600 м на південь від с. Пекарщина Черняхівського району Житомирської області.

Володіє правом на розробку родовища ТОВ «Граніт Резерв». Але з ним угоду на придбання щебеню приватна підприємниця підписала лише після оголошення тендеру. У договорі з товариством зазначена дата 22 квітня, а закупівлю замовник оголосив на два тижні раніше. То ж буквально за декілька днів до кінцевого терміну подання документів в учасниці з’явилося підтвердження про походження необхідного для житомирських доріг щебеню.

Але ж слід ще й підтвердити попередній аналогічний досвід. Та як можливо це зробити за відсутності раніше чинних угоди на купівлю щебеню?! В поданому учасницею переліку виконаних аналогічних договорів згадується тільки про три такі договори. Перший в переліку вказується укладена з Довбиською селищною радою угода на надання послуг по перевезенню вантажів. Тобто не постачання щебенево-піщаної суміші, а її транспортування, що не є тотожним. До того ж на момент подання пропозицію угода з селищною радою не була виконана. Як свідчить портал відкритих фінансів акт виконаних робіт на надання послуг для Довбиської селищної ради підписано аж 17 травня 2021 р.

Решта два договори, надані у підтвердження досвіду, підписані з ПП «Сучасне дорожнє будівництво». Перший укладений в жовтні 2020 року на суму 180 тис грн та в березні 2021 року на суму 172,4 тис грн. Оскільки договір підписаний з приватною структурою перевірити чи справді він виконаний, а не залишився просто на папері, не можливо.

Проте зважаючи на те, що у зимово-весняний період їх підписання дорожньо-будівельні роботи призупиняються, у фактичному виконанні договорів можна сумніватися. Ще більше сумнівів з’являється коли з’ясовується, що володіє ПП «Сучасне дорожнє будівництво» двоюрідна сестра Павла Дзюблика та Олени Скуртової.

Як зазначало видання «20 хвилин Житомир», екс-нардеп з 2017 року через сім’ю взяв під фактичний контроль ПП «Сучасне дорожнє будівництво» (ПП «СДБ»). Двоюрідна сестра нардепа Ксенія Винниченко стала володіти в ньому 67%. Відповідно субвенції у виборчому окрузі Павла Дзюблика надходили на дороги, де вже була завчасно підготовлена проєктна документація. З появою коштів на казначейському рахунку одразу ж укладалися прямі угоди з ПП «СДБ». Якщо ж фірма брала участь у відкритих торгах поза межами виборчого округу Дзюблика, перемогти їй ніколи не вдавалось.

Під освоєння коштів з субвенції на будівництво дитячих майданчиків створюють ТОВ «Еленбуд». Товариству настільки довіряють, що без публікації оголошення про торги, напряму укладають договір на 1 млн 433 тис грн і одразу ж сплачують більшу частину коштів. ТОВ «Еленбуд» на 100% належить виключно згаданій вище рідній сестрі нардепа Олені Скуртовій. Місце його реєстрації обрали невипадково. За цією адресою, вул. Некрасова, 4б, у Черняхові розміщувалась нині збанкрутіла філія ДАК «Хліб України» «Черняхівський комбінат хлібопродуктів». Ще у 2016 році всі будівлі та споруди за 847,5 тис. грн викупило ТОВ «Очеретянський піщаний кар'єр». Згодом товариство перейменували у ТОВ «Черняхівський КХП».

Головна база підприємства знаходиться по вул. Володимирській, 125, і саме тут прописалися декілька пов’язаних між собою фірм, включно з добре відомим нам ПП «СДБ». Та за часів СРСР райагробуду належали ще й піщані та гранітні кар’єри. Один з таких Микола Ананьєв наполовину зі своїм партнером з Києва виокремив у ТОВ «Дівочинський піщаний кар'єр», намагаючись отримати дозвіл на добування піску поблизу Черняхова. Контактний номер телефону кар’єру однаковий і для згаданого ТОВ «Черняхівський КХП».

Так, пісок для будівництва доріг «СДБ» нелегально добувало безпосередньо в лісі. За одним із цих випадків у 2018 році порушили кримінальне провадження. За версією слідства, безпосередньо посеред лісового масиву під виглядом прокладання дороги екскаватором набирали пісок. Поблизу села Павелки Андрушівського району розрили землю, заліснену державним Попільнянським лісовим господарством. З ним у ПП «СДБ» укладений договір на прокладання дороги, що й слугувало прикриттям для добування корисних копалин. Політичний вплив із 2018 до середини поточного року додатково принесли ПП «СДБ» 42 млн грн.

Загалом фірми, пов'язані з оточенням Павла Дзюблика, отримали близько 100 млн грн бюджетних коштів. Значна їх частка, виходячи з досліджених судових ухвал, витрачена з численними порушеннями і зловживаннями. За версією слідства, сплачені державою кошти через ряд фіктивних фірм переводилися в готівку. Однак остаточних вироків за кримінальними справами допоки не винесено.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:50 В останню неділю березня Україна переходить на літній час 16:25 У Житомирській області 8 553 пацієнти у 2023 році безоплатно отримали реабілітаційну допомогу 16:00 У Житомирі викрили групу ділків, які синтезували амфетамін у підвалі багатоповерхівки і розповсюджували серед наркозалежних photo_camera 15:44 Під час виконання бойового завдання героїчно загинув житомирянин Олександр Павлюк Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up