В Україні з'являться нові 100 гривень

В Україні з'являться нові 100 гривень

З 17 грудня в Україні випустять нову сувенірну банкноту - 100 гривень. Купюра створена з нагоди 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та введення в обіг перших українських паперових грошей. Номінальна вартість банкноти - 100 гривень. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Купюра випущена як нагадування про події весни 1918 року - коли український уряд ухвалив рішення змінити назву вітчизняних грошей з «рублів» на «гривні», щоб підкреслити спадкоємність традицій держави з часів Київської Русі. Таким чином, за доби Центральної Ради в Україні почала діяти національна грошова система, хоча її формування відбувалося в досить складних умовах.

Сувенірна банкнота «100 гривень» виготовлена ​​на папері з водяним знаком (зображення тризуба). Тираж сувенірної банкноти - 100 000 штук (в тому числі 50 тисяч штук - в сувенірній упаковці). Відзначимо, що сувенірні 100 гривень не є платіжним засобом, про що свідчить напис на банкноті.

На самій купюрі зображено великий пишний вінок з квітів, плодів, овочів і пшениці. З одного боку стоїть жінка в національному костюмі зі снопом пшениці і серпом в руці, з іншого - людина в фартусі, що спирається на молот, обвитий лавром. На зворотному боці написи, обрамлені рослинно-плодовим орнаментом, а по боках - декоративні колони. Вінчає всю композицію тризуб з лавровим вінком. До слова, цей малюнок вибрали не випадково - саме так виглядала банкнота 100 років тому, в 1918 році.

Відео дня

Придбати сувенірну банкноту можна починаючи з 17 грудня в пунктах продажу: відділах касових операцій і реалізації нумізматичної продукції, відділах грошового обігу Департаменту грошового обігу Нацбанку України в регіонах і у банків-дистриб'юторів.

Ось так виглядає нова купюра:

... А ось так - зразок 1918-го року:

 

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up