Уряд та Нафтогаз погодили зменшення ціни на газ для населення

Уряд та Нафтогаз погодили зменшення ціни на газ для населення

Зрозуміло, що політичні процеси в Україні трохи внесли сум'яття в хід думок наших чиновників. Швидкість, з якою змінюються тарифи великих монополістів на ринку послуг, вражає не тільки журналістів, а й призводить до розгубленості звичайних українців.

Ще минулого року було анонсовано підвищення тарифів на комунальні послуги для населення. Так НАК «Нафтогаз України» з 1 травня збирався підвищити оптову ціну газу для населення на 15 %. У результаті підвищення роздрібна ціна газу повинна зрости з 8,55 до 9,72 грн за куб. м. Тоді повідомлялося на офіційній сторінці у соціальній мережі Фейсбук, що ТОВ «ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ» вже звертався до НАК «Нафтогаз України» з проханням зменшити ціну на газ для населення в зв'язку з триваючим зниженням цін на ринку газу, але Нафтогаз відмовився.

Несподівано 9 квітня 2019 року НАК «Нафтогаз України» звернулась до Кабміну з проханням скасувати затверджене ним Положення про покладення спеціальних обов’язків (ПСО), яке вимагає підвищення ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року, або внести відповідні зміни до нього.

На офіційній сторінці в соціальній мережі Фейсбук ТОВ «ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ» повідомляє, що наразі для Нафтогазу є обов’язковим виконання вимог постанови КМУ № 867 від 19.10.2018, яка затверджує Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб'єктів ринку природного газу. При цьому ринкова ціна газу на травень, опублікована станом на 16 квітня Українською енергетичною біржею, становить 6800 грн за тис. куб. м з ПДВ, або на 27 % нижче ціни, розрахованої згідно з вимогами Кабінету Міністрів. Постанова № 293, ухвалена урядом 3.04.2019, не звільняє Нафтогаз від зобов’язання виконувати чинну постанову № 867, зважаючи на норми прямої дії статей 8 та 19 Конституції України.

Відео дня

Складається парадоксальна ситуація: ціна на ринку падає, а уряд для населення ціну підвищує. Пояснити, чому це відбувається, не береться ніхто. Ми зверталися за офіційними коментарями до посадових осіб різного рівня, але ніхто не наважився пояснити ситуацію. Раніше чиновники, і Кабмін зокрема, посилались на Угоду про надання кредиту МВФ Україні. Дійсно, Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила нову 14-місячну програму співпраці з Україною наприкінці грудня минулого року. Але про обов'язкове підвищення тарифів мови не було!

Повідомлення про підвищення тарифів було озвучено вже самим Кабміном. У жовтні було поширено повідомлення про те, що програму розширеного фінансування (EFF) буде замінено програмою stand-by («напоготові»). Саме у той день, коли український уряд оголосив про підвищення цін на газ для населення на 23,5 %. В який саме спосіб сталася така метаморфоза, пояснити ніхто не спромігся. Але факт залишився. Нафтогаз повідомляв, що він неодноразово звертався до уряду з проханням скасувати постанову № 867 або привести встановлену нею ціну до рівня ринкової. Також зазначалося, що без такого рішення Кабінету Міністрів Нафтогаз не має права самостійно зменшувати вартість ресурсу, який вона постачає роздрібним постачальникам газу, виробникам тепла та іншим споживачам, які підпадають під дію Положення про ПСО.

Нарешті 22 квітня 2019 року на сайті Нафтогазу з'явилося повідомлення про те, що уряд та Нафтогаз погодили зменшення регульованої ціни на газ для населення та теплової генерації на травень поточного року до 8247 гривень за тисячу кубічних метрів: «За дорученням Кабінету Міністрів України (КМУ) НАК «Нафтогаз України» спільно з представниками уряду розробила новий механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, але й зменшити її до рівня 8247 грн за тис. куб. м (кінцева роздрібна ціна). Такий підхід і такий рівень ціни були узгоджені сьогодні на нараді за участі прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та голови правління Нафтогазу Андрія Коболєва».

Тобто цей механізм передбачає наступний підхід до формування ціни: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену у постанові КМУ № 867 від 19.10.18, ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова ціна газу для промисловості зросте понад визначений урядом рівень, то ціна для населення залишиться на цьому рівні.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:50 В останню неділю березня Україна переходить на літній час 16:25 У Житомирській області 8 553 пацієнти у 2023 році безоплатно отримали реабілітаційну допомогу 16:00 У Житомирі викрили групу ділків, які синтезували амфетамін у підвалі багатоповерхівки і розповсюджували серед наркозалежних photo_camera 15:44 Під час виконання бойового завдання героїчно загинув житомирянин Олександр Павлюк Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up