Українці зможуть здійснювати автоматичні комунальні онлайн-платежі

Українці зможуть здійснювати автоматичні комунальні онлайн-платежі

Національний банк України виступає за широке розповсюдження та популяризацію в Україні послуги Direct debit. Про це повідомляє прес-служба НБУ. 

 Цьому допоможе створення належних умов та тісна співпраця між Національним банком, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, комерційними банками та агрегаторами платіжних послуг.

«Національний банк із 2016 року працює над втіленням концепції cashless-економіки в України, що передбачає зниження частки готівкових розрахунків та зменшення показника готівки в економіці з 13,4% у 2016 р. до 9,5% у 2020 р. Ця концепція є широкомасштабною та включає різноманітні заходи, реалізація яких залежить не лише від Національного банку. Саме так виглядає ситуація з послугою Direct debit. Її активне використання передбачене концепцією cashless-економіки, проте для реалізації цього заходу нам необхідна допомога інших стейкхолдерів», – зазначила керівник проектів та програм Департаменту стратегії та реформування НБУ Юлія Лях.

За її словами, для повноцінного та врегульованого з юридичної точки зору функціонування послуги Direct debit необхідно розробити стандартну форму квитанцій для сплати за комунальні послуги та забезпечити її формування в електронному вигляді всіма надавачами послуг.

Відео дня

«Національний банк буде дуже вдячний МЕРТ та Мінрегіонрозвитку за діалог та допомогу в унормуванні діяльності послуги. З іншого боку, ми запрошуємо учасників банківської спільноти, зокрема членів Незалежної асоціації банків України, а також фінансові компанії до обговорення дорожньої карти з популяризації послуги Direct debit», – наголосила вона.

Переваги від впровадження послуги Direct debit:
• сплата комунальних та інших періодичних послуг без «фізичної» присутності клієнта у відділенні 
• зручність проведення платежів
• можливість проведення операцій за допомогою онлайн-сервісів у режимі 24/7 
• зменшення ймовірності нарахування штрафних санкцій через несвоєчасну оплату рахунків
• зменшення черг у відділеннях банків у другій половині місяця
• автоматизація процесів банків, зменшення паперових касових документів та операційних затрат.

Нагадаємо, що послуга Direct debit полягає у договірному списанні коштів банком з рахунку клієнта для оплати періодичних витрат, наприклад, Інтернет-послуг, погашення кредиту, комунальні сплати тощо.

Зокрема, Direct Debit відбувається наступним чином:
• ЖЕК або інший надавач послуг формує електронну квитанцію для сплати за послуги 
• квитанція відразу потрапляє до банку користувача послуг 
• користувач послуг (клієнт банку) отримує повідомлення з пропозицією автоматично сплатити за квитанцією 
• після підтвердження клієнтом операції (в залежності від налаштувань в онлайн-банкінгу) відбувається оплата рахунку.

Ця послуга ycпішно працює в країнах Європейського союзу, США та інших розвинутих країнах. У Нідерландах майже 45% усіх банківських транзакцій відбуваються через Direct Debit, у Великобританії рахунки Direct Debit слугують методом оплати 73% комунальних платежів. В Україні ця послуга поки не набула широкого розповсюдження, проте частково нею вже можуть користуватись клієнти приватних платіжних систем та деяких комерційних банків.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:00 Карколомна ДТП у Житомирі на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку 15:23 У Житомирській області 10 закладів охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті 15:00 Житомирська громада передала військовим дрони Mavic 3 Pro та засіб РЕБ 14:40 Почуйте рятувальників – не паліть суху траву! 14:20 Житомирщина - у трійці областей з найбільшою кількістю земельних ділянок, набутих юридичними особами 14:00 У Житомирі відбувся відкритий Чемпіонат Житомирської області з баскетболу серед дівчат photo_camera 12:40 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі залучалися для надання допомоги населенню та службам photo_camera 12:20 Дощове і неспекотне: синоптик розповіла, яким буде цьогорічне літо 12:00 Вночі у Житомирі виявили літню пані, яка загубилася
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up