У Житомирі здорожчала вода і доставка газу

У Житомирі здорожчала вода і доставка газу

З 1 січня 2022 року житомиряни сплачуватимуть більше за воду. Також для жителів Житомирщини зріс тариф на розподіл газу, але не набагато. 

На офіційному сайті Житомирводоканалу розміщена інформацію щодо цін на воду з 1 січня 2022 року. «Діючі тарифи (з ПДВ): централізоване водопостачання – 18,26 грн/м³; централізоване водовідведення – 19,27 грн/м³», – йдеться у повідомленні. Вказані вище тарифи затверджені постановою НКРЕКП від 22 грудня 2021 р. № 2859. Порівняно з 2021 роком водопостачання здорожчало на понад 30%, а тариф на водовідведення – на більш ніж 20%. 

Постановою, датованою цим же днем, НКРЕКП затвердила розмір тарифів на послуги розподілу природного газу для облгазів, зокрема і для АТ «Житомиргаз». 

«20 хвилин Житомир» запитали у Житомиргазу, на скільки виріс тариф у цьому році і скільки сплачуватимуть споживачі. 

Відео дня

«Тариф на розподіл газу у платіжках житомирян та жителів Житомирщини майже не зміниться. Порівняно із тарифом, що діяв у 2021 році, новий тариф, який затвердила НКРЕКП, більший всього на 0,024 грн з ПДВ. Тепер він становить 2,04 грн з ПДВ за кубометр газу замовленої потужності для побутових споживачів», – зазначили у пресслужбі компанії. 

Якщо порівнювати у розрізі регіонів, то тариф на розподіл газу для Житомирщини не найдорожчий, але і не найдешевший. До прикладу, найдорожчі тарифи отримали ТОВ «Газпостачсервіс» (Вінницька обл.) – 2,95 грн за кубометр та ТОВ «Спектргаз» – 2,82 грн за кубометр. Найменше платять за доставку газу споживачі Київгазу – лише 38 копійок за кубометр. Також одні з найнижчих тарифів по Україні у Харківміськгазу – 52 копійки за кубометр та Кременчукгазу – 55 копійок за кубометр. 

Житомиргаз отримав тариф трохи нижчий за середній по Україні – 2,04 грн з ПДВ за кубометр. Однак у компанії зазначають, що він не покриває витрат на утримання газотранспортної системи області і вона зазнає величезних збитків. 

«Новий тариф, на жаль, не покриває витрат компанії на утримання газотранспортної системи регіону. За минулий рік збитки компанії "Житомиргаз" склали близько 225 мільйонів гривень. Через отримані збитки компанія повною мірою не може здійснювати всі заплановані роботи з утримання  газотранспортної системи Житомирщини», – зазначили у Житомиргазі. 

Наші журналісти також поцікавилися, як споживачі можуть самостійно розрахувати вартість доставки блакитного палива. 

 «Для того, аби самотужки порахувати вартість розподілу газу на місяць, потрібно обсяг газу, спожитий за період з 1 жовтня 2020 року по 30 вересня 2020 року, помножити на тариф, який складає 2,04 грн, та поділити на 12 місяців. Результат – це і є щомісячний платіж у 2022 році. Дані про обсяг відображаються в "Особистому кабінеті" на сайті», – повідомили «20 хвилин Житомир» у пресслужбі Житомиргазу. 

Анна Сергієнко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Николай Муж

    Экономически обоснованная цена 0,37 гр, в Киеве это соблюдается (0,38 гр), все остальные Облгазы занимаются откровенной спекуляцией в особо крупных размерах.
  • Інна Кравчинська

    Як можна порахувати з 1 жовтня 2020 по 30 вересня 2020року?
  • Людмила Крискун

    В Бердичеві теж.

keyboard_arrow_up