У Житомирі розповіли, як правильно готувати проекти для бюджету участі

У Житомирі розповіли, як правильно готувати проекти для бюджету участі

До міста завітали львівські гості, аби донести до житомирян усю суть бюджету участі. До того ж, експерти розповіли, як уникнути найголовніших помилок.

 

Для міста бюджет участі вже давно не є «новинкою». Минулоріч після першого відбору конкурсу відразу стало зрозуміло, що у житомирян – безліч креативних ідей. Однак, навіть через широкий розголос теми, громадськість не зовсім розібралася в усіх тонкощах бюджету участі.

Бюджет участі – це інструмент прямої демократії, за допомогою якого мешканці міста залучаються до розподілу частини міського бюджету. Подавати проекти на виконання бюджету участі можуть особи, які досягли 18 - річного віку і проживають у місті Житомирі. Проекти повинні бути спрямовані на поліпшення екологічного стану та комфорту проживання мешканців, естетичного вигляду міста, сприяти соціально-економічному, культурному і просторовому розвитку, впровадженню сучасних інноваційних проектів в усіх сферах життєдіяльності міста.

Цьогоріч конкурс проектів в рамках реалізації бюджету участі розпочався вже 1 квітня. Нині подача заявок у розпалі, свої цікаві ідеї ще можна подавати до 31 травня. Приймаються проекти до 1 мільйона гривень (на загальну вартість близько 9 мільйонів гривень). Якщо сума, необхідна для реалізації всіх зареєстрованих проектних заявок, буде меншою за цю суму – голосування не відбуватиметься, а всі вони будуть включені до виконання у 2017 році.

Відео дня

Заступник міського голови Дмитро Ткачук нагадав, що інформаційних заходів, присвячених бюджету участі, провели вже багато, але є моменти, які ще варто вдосконалювати. Оскільки відбір проектів для бюджету участі відбувається вдруге, то вже можна визначити позитивні і негативні моменти. Зокрема, важливим аспектом є інформаційна складова бюджету участі, яка (попри долученість громадськості до конкурсу) має охоплювати якомога більші аудиторії для різноманіття проектів. Дмитро Ткачук зазначив, що варто серйозніше підходити до написання проектів, головним аспектом має бути якість. У людей багато цікавих, креативних ідей, але  чимало проектів є незавершеними. Для прикладу, людина намалювала собі якийсь образ, а технічних деталей немає. Депутатам показують картинку і говорять, що мріють у своєму мікрорайоні про такий дитячий майданчик. У чиновників виникає ряд запитань з розробки проектно-кошторисної документації та пов’язаних з різними технічними аспектами. Саме тому проекти мають бути логічно завершені й чіткі.

Представник Інституту регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України Андрій Пелехатий розповів, що їх головним завданням є підтримка громадськості. До того ж, експерти надають допомогу в організації просування бюджету участі, підтримують соціальні мережі, через які можна популяризувати ідеї бюджету участі. Також Інститут бюджету соціально-економічних досліджень співпрацює з компанією, яка розробляє програмний продукт — систему для онлайн-голосування і подачі проектів. Це веб-сайт, на якому видно усі подані проекти. Кожен мешканець міста може ознайомитися з цими проектами, а також потім голосувати за ті чи інші ідеї, які він вважає найнеобхіднішими.

«Ми хочемо навчити громадян подавати якісні проекти. Заради цього проводимо навчальні тренінги та надаємо консультаційний супровід авторам. Впродовж всього часу подачі заявок вони можуть радитися з нами, отримувати певні консультації», – додав Андрій Пелехатий.

Опис проекту на виконання бюджету участі міста Житомира має включати: основну мету реалізації проекту; проблему, якої він стосується; запропоновані рішення; пояснення, чому саме це завдання повинно бути реалізоване (і яким чином його реалізація вплине на подальше життя мешканців); основні групи мешканців, які зможуть користуватися результатами реалізації завдання, а також бюджет проекту. Кожен проект, крім ініціаторів, повинен мати групу підтримку (не менше 10 осіб). Проекти можуть подаватися як у паперовому вигляді до Житомирської міської ради, так і в електронному вигляді на електронній web-системі «Громадський проект».

Терміни цьогорічного Бюджету участі в місті Житомирі: 1 квітня - 31 травня – прийом проектних пропозицій; 1 червня - 31 липня – верифікація та узгодження проектних пропозицій; 1 серпня - 30 вересня – промо-кампанія авторами проектних пропозицій; 1-10 жовтня – загальноміське голосування; 10 -13 жовтня – підсумки голосування; 14 жовтня – оголошення переможців. Проголосувати можна буде за 5 проектів.

Для збільшення шансів на перемогу саме вашого проекту ви маєте змогу провести інформаційну кампанію на підтримку свого проекту, що збільшить шанси на перемогу та можливості спільно із містом реалізувати власну ідею.

Марина Михальчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up