Ціни в Житомирі, або Наскільки ще подорожчає життя?

Ціни в Житомирі, або Наскільки ще подорожчає життя?

Що подорожчало та подешевшало на ринках Житомира та зростання цін та тарифів на комуналку. Дані Держcтату та прогнози на зиму.

Держстат оприлюднив прогноз на прожитковий мінімум в Україні у 2022 році. Зараз прожитковий мінімум в Україні на одну особу становить 2 тис. 294 грн., з 1 грудня він зросте до 2 тис. 393 грн. Прожитковий мінімум для різних груп населення з 1 грудня буде: для дітей віком до 6 років – 2,1 тис. грн; для дітей віком від 6 до 18 років – 2 тис. 618 грн; для працездатних осіб – 2 тис. 481 грн; для громадян, які втратили працездатність, – 1 тис. 934 грн.

Першим одразу виникає питання: чи хтось зможе вижити за ці гроші? Одразу звертаємо увагу на повідомлення, яке ми отримали від одного з житомирських підприємців: «Принесли нові платіжки за опалення. Комерційна нерухомість. У жовтні та листопаді підвищили тарифи учетверо. Мені цікаво, хто з підприємців зможе ЦЕ ОПЛАТИТИ. Відрізатися не можна в опалювальний сезон. Це просто здирство».

Відео дня

Крім газу, зросли ціни на деревину, що робить недоцільним використання її як пального. До того ж з 1 листопада Російська Федерація зупинила постачання енергетичного вугілля до України. За інформацією учасників ринку, заборона не поширюється на коксівне вугілля, а стосується лише вугілля, що використовується для потреб енергетики. У Житомирводоканалі вже оголосили про намір підняття тарифу на водопостачання.

«1 січня 2022 року зросте вартість водопостачання у Житомирі через збільшення заробітної плати, яка складає 35% тарифу, зростання вартості електроенергії та газу», – розповів директор водоканалу Андрій Нікітін.

А тим часом у соціальних мережах розповсюджується відео, на якому пенсіонери з Житомира розхоплюють соціальний хліб. Хто скільки може. Пенсії не вистачає. Ось і виходить, що люди в бідності, страху, стоять у черзі за секондхендом і розхоплюють безкоштовний хліб за 2 хвилини. У неділю випадково вдалося зробити фото, на якому пенсіонерка оглядає баки для сміття на вулиці Довженка у Житомирі. Ще більше зворушило, як минулого тижня у столиці під час офіційних заходів до Дня пам'яті жертв голодоморів пенсіонер збирав хліб, який очільники держави принесли до пам’ятника. 

А у Львові після вечірки закрили Будинок вчених, в якому 27 листопада у День вшанування жертв голодоморів декілька блогерів-мільйонників влаштували гучну вечірку. Про закриття закладу повідомив перший заступник міського голови Андрій Москаленко.

«За порушення карантинних вимог комісія ТЕБ і НС прийняла рішення призупинити господарську діяльність Будинку вчених Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України», – написав він.

А тепер про ціни. За даними Державної служби статистики України, з початку цього року сало подорожчало на 17,2% і його середня ціна становить 86 грн. Але за такою ціною можна придбати тільки польське сало, яке нагадує… мило. 2020 року собівартість свинини в Польщі знизилася на 20%, а в Україні зросла на 25%, що викликало збільшення польського імпорту. Мито на ввезення м'яса з Євросоюзу є нульовим, що призводить до неконкурентності власного виробництва. За вісім місяців 2021 року імпорт сала збільшився ушестеро, а імпорт свинини зріс на 35%. У жовтні кілограм імпортної свинини коштував $1,72, що у 3,5 раза нижче за українську.

На ринках Житомира та у супермаркетах багато хто цього тижня звернув увагу на те, що ціни почали зазначати за 100 грамів продукту. Продавчиня пояснила це розпорядженням керівництва мережі, щоб не так сильно шокувати покупців, яких відлякують великі цифри на ціннику.

Український аналітичний портал «Слово і Діло» дослідив, скільки треба заощаджувати, щоб купити квартиру у Житомирі. 

На однокімнатну квартиру 40 м² у новобудові Житомира потрібно 92 середні зарплати, тобто відкладати 7 років і 8 місяців. Це найбільший показник в Україні (більше тільки у туристичній Одесі та у Львові). Найдорожчі квартири у Києві, але і зарплати там вищі.  На однокімнатну квартиру у столиці вистачить 77 заробітних плат.

Підсумовуючи наведене, можна стверджувати, що до Нового року ціни будуть стрімко зростати, що ми і так спостерігаємо. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Читач29

    Ми в 2019 році дізналися від Мосійчук скільки коштує цибуля і борщовий набір, а тепер з її уст мені дуже хочеться дізнатись скільки коштує зажарка до борщу та інші продукти харчування. Можливо її "зливний бачок" перестав це вживати і працює тільки на викид...

keyboard_arrow_up