Ціни на ринках та в супермаркетах Житомира до і після Великодня

Ціни на ринках та в супермаркетах Житомира до і після Великодня
  • І знову про ціни на ринках Житомира – є майже все, але ціни не падають.

Якщо робити загальний висновок, то ціни перед Великоднем трохи збільшилися, але не суттєво – після двох рекордних подорожчань з початку року їм зростати просто нікуди, а дохід громадян тільки падає через локдаун.

Трохи зросли ціни на м'ясо перед святами. Це можна було логічно припустити, адже попереду було чотири вихідних і багато хто збирався на природу на традиційну маївку. Більшість містян змогли втілити ці мрії в життя. Подорожчання на м’ясні вироби спостерігалося в межах 10-40 гривень, але вже у понеділок ціни повернулися до попереднього значення.

Відео дня

Свиняча лопатка продавалася в межах 95-110 гривень, ошийок – 130-145 гривень за кілограм. Була яловичина за ціною 120-140 гривень за кілограм.

Трохи зросли ціни на домашню птицю, але це більше залежало від ваги. На руках на ринку можна було купити велику курку за 280-300 гривень. На 50-70 гривень дорожче обійдеться качка. М'ясо кроля навіть без подорожчання коштувало в діапазоні від 300 до 400 гривень за не дуже велику тушку. Навіть для Житомира це традиційна ціна, але все ж трохи дорого.

Традиційно на вартість риби свята мало вплинули: середні ціни на рибні товари збільшилися тільки на 5-10 гривень. Так, хек коштує від 78 до 85 гривень, скумбрія морожена – 85-90, минтай – 75-85, оселедець – від 60, оселедець норвезький – від 75 гривень за кілограм. Філе лосося – 320 гривень, мідії – 160, горбуша – 180.

Ми вже зазначали, що порівняно з літом та з осінню минулого року ціни на продовольчі товари на ринках та в супермаркетах нашого міста почали різко відрізнятися за групами. Якщо на певну групу, наприклад м'ясо, вплинув тільки передсвятковий чинник, а потім ціни повернулися до попередніх значень, то на інші, на кшталт курячих яєць, ціни злетіли одразу майже вдвічі і залишилися на цьому рівні. У магазинах та на ринках залежно від розмірів та виробника курячі яйця коштували майже без змін – від 30 до 38 гривень за десяток.

Вже за тиждень до Великодня в магазинах почали продавати паски. Ціни також були дуже різні залежно від виробника. Але в середньому невеличкі паски можна було придбати від 25 гривень за штуку, середні від 35 гривень. Ціни на велику випічку вже ніяк не обмежувалися. Можна було побачити паски домашнього виробництва від 150 гривень.

Кількість продавців та покупців на ринках Житомира перед святами зашкалювала, але зараз різко впала. Починається робочий тиждень, майже всі гроші були витрачені на свята, й вільних коштів ні в кого немає. Отже, в магазинах у вівторок купляли тільки найбільш необхідне, наприклад молоко, хліб, овочі.

До речі, ціни на хліб та молоко з початку року поступово збільшувалися. Навіть без попереднього оголошення про подібні зміни. А ось скарги на те, що виробники почали махлювати з вагою товарів, почастішали. Так вже неодноразово спостерігалася картина, коли покупець кладе на ваги 900-грамову пачку молока, а бачить на них цифру у 750-800 грамів. Дуже часто до таких «жартів» вдаються виробники морозива, олії та інших розфасованих товарів. Напевно, розрахунок на те, що вже розфасований на виробництві товар покупець перевіряти у магазині не буде. Цю фішку виробники почали провертати це років п'ятнадцять-двадцять тому, коли замість традиційних одного літру або одного кілограму з’явилися стандарти у 900 грамів. Потім деякі виробники почали фасувати молоко навіть у 850-грамові пакети. Різниця між одним літром та 900 грамами молока суттєва. 

Якщо на ринку товари більш-менш свіжі, то в магазинах варто дивитися на дату виробництва та строки і умови зберігання. Скарги на переклеювання нових етикеток з продовженням строків реалізації товарів знову різко почастішали.

Стосовно овочів та фруктів, то ціни дуже різні, але немаленькі. Тут вже продавці відривалися по повній. До 100-120 гривень коштували помідори та огірки, які вже у понеділок продавалися за майже вдвічі меншою ціною. Особливо вразили ціни на молоду картоплю. Якщо два тижні тому ціни на нібито ізраїльську бульбу коливалися в межах 45-50 гривень, то зараз на ринках з’явилася херсонська картопля за ціною 70-80 гривень за кіло. Можна констатувати, що ціни вражають.

Полуниця продавалася за ціною 250-300 гривень. І треба зазначити, що люди купували! Навіть лохину, яку не могли продати протягом попередніх місяців, майже всю розкупили.

Кріп, петрушку, зелену цибулю зараз у більшості точок реалізації можна придбати за ціною 10-20 грн за 100 грамів. Тож різниця у різних точках продажу дуже значна. Також якість інколи не відповідає ціні, адже частина товару зберігалася до свят в холодильниках. Знову зазначимо, що почався травень, але якість зелені, овочів та фруктів вже, м’яко кажучи, не та…

Вивчаючи і аналізуючи ціни на товари, звернули увагу на ігнорування містянами всіх запобіжних протикарантинних заходів. Якщо в магазин та супермаркет без маски не зайти, то на ринку на це також традиційно взагалі ніхто не звертає уваги.

Про величезну кількість жебраків на Житньому ринку та біля храмів ми вже не говоримо. Ця опція у Житомирі діє «за замовчуванням». 

Ще раз дуже радимо уважно дивитися на те, що вам намагаються продати на ринках міста, та не піддаватися на неякісну рекламу продавців. Приємних вам покупок з найменшим навантаженням для гаманця! 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області 11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up