Монетизація субсидій: реальна допомога українцям чи передвиборчі обіцянки?!

Монетизація субсидій: реальна допомога українцям чи передвиборчі обіцянки?!

У лютому містяни отримали квитанції за спожиті у січні послуги ЖКГ, які, м`яко кажучи, вразили.

Минулого року, не встиг початися опалювальний сезон, як прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що з 1 листопада ціна на газ для населення в Україні зросте на 23,5%.

Якось переживши цю новину, народ України мовчки проковтнув чергове підвищення тарифів з нового року, потім вже без будь-якого помпезного заходу населенню оголосили, що підняття тарифів не останнє, адже так вимагає МВФ.

На тому сумнозвісному засіданні уряду минулого року прем’єр заявив: «Ще з липня ми працювали над тим, щоб знайти компроміс щодо ціни на газ, але не все у моїх силах». Він наголосив, що у держави є надзвичайно великі борги, які треба повертати, а зобов’язання щодо вирівнювання ціни на газ було ще у 2008 році. Гройсман чомусь при цьому промовчав, що документ, в якому саме МВФ наполягав на підвищенні тарифів, ніхто так й не бачив.

Відео дня

Постійні слова уряду про дефолт майже зовсім не узгоджуються із заявою Петра Порошенка про виплату міфічних компенсацій малозабезпеченим пенсіонерам. При цьому малозабезпеченим є практично все населення країни, крім тих, хто при владі. Якось дивно та дико виглядають на той же час місячні зарплати Коболєва – голови «Нафтогазу». За повідомленням ЗМІ, за майже його мільйонні виплати він отримав аж близько двох тисяч гривень штрафу. Це інакше, як знущанням над здоровим глуздом, не можна назвати.

Населення України не просто вже дійшло до рівня бідності, воно вимирає. Може саме тому, незважаючи на досить холодну погоду, майже дві сотні житомирян вийшли 22 лютого цього року під стіни Житомирської облдержадміністрації на мітинг-протест проти тарифів на житлово-комунальні послуги. Одним з організаторів заходу виступила Спілка власників житла України на чолі з екс-міністром ЖКГ Олексієм Кучеренком.

Під час мітингу Олексій Кучеренко навів жахливі факти: «Ціна на газ для населення має бути економічно обґрунтованою. За моїми підрахунками, такою є ціна 3 грн 55 коп., максимум — 4 грн за 1 кубічний метр. На сьогодні вартість є вищою як мінімум у 2 рази. З 1 травня кубометр коштуватиме 10 грн, а з 1 січня 2020 року — 12 грн. Ця постанова уряду Гройсмана вже підписана».

Що стосується монетизації субсидій, то складається думка, що це навмисна диверсія, передбачена напередодні першого і другого туру президентських виборів. А потім все «заглохне».

Влада в країні оголосила про монетизацію субсидій, але це відбудеться практично після виборів. Директор департаменту праці, соціальної та сімейної політики ОДА Юрій Прокопець, коментуючи процес монетизації субсидій, зазначив: «Жителі області, яким призначена субсидія з початку опалювального сезону у 2018 році, отримають «живі кошти» – монетизовану субсидію за лютий: з 4 березня пенсіонери разом із пенсіями – через Укрпошту або на банківську картку (залежно від способу одержання пенсій); з 12 березня – всі інші одержувачі субсидій через Ощадбанк – на банківський рахунок, який потрібно буде відкрити».

Тобто інакше, як тиском адмінресурсу – голосуй або програєш, це назвати не можна. Можемо спрогнозувати, що частина населення дійсно отримає ці жалюгідні виплати, іншим скажуть «зась»! Та вірогідність цих виплат цілком залежатиме від підсумків виборів. Хто виграє, той і платить.

Крім того, у лютому житомиряни отримали платіжки за січень, в яких сума за послуги з централізованого опалення значно зросла порівняно з груднем 2018 року. У КП «Житомиртеплокомуненерго» пояснюють причини такого збільшення: «По-перше, з листопада 2018 року здорожчав природний газ на 23% в середньому по Україні та, як наслідок, збільшилась вартість послуги з централізованого опалення на 18% у Житомирі. По-друге, січень 2019 року був дуже холодним (середня температура січня – мінус 4,2 град.С, тоді як грудня 2018 року – мінус 1,5), що додало ще 16,5% до нормативного тарифу».

При цьому нас переконують, що у Житомирі тариф на тепло залишається одним з найнижчих по Україні: «Тариф для абонентів з приладами обліку у нашому місті становить 1636,96 грн/Гкал. Для порівняння у Коростені – 1677,71 грн/Гкал, у Луцьку – 1847,75 грн/Гкал, у Фастові – 3075,46 грн/Гкал. Ще більша різниця у тарифах для абонентів, які не мають приладів обліку. У той час, як житомиряни сплачують 38,89 грн/кв.м, бердичівляни – 40,05 грн/кв.м, жителі Коростеня – 67,95 грн/кв.м, криворіжани – 80,04 грн/ кв.м», – розповідає начальник відділу збуту КП «Житомиртеплокомуненерго» Юрій Сушицький.

Що стосується монетизації субсидій, то заступник начальника управління соціального захисту населення Корольовського району міста Житомира Лілія Процюк так коментує порядок проведення монетизації та надання субсидій: «З 1 січня 2019 року для громадян, які вперше звертаються за призначенням субсидії, діє механізм монетизації (субсидія у «грошовій формі»), який передбачає розрахунки за спожиті житлово-комунальні послуги через АТ «Ощадбанк»; шляхом перерахування коштів з рахунків отримувачів субсидії підприємствам – надавачам послуг з 1 травня 2019 року монетизація буде поширюватися на тих громадян, які отримують субсидію в неопалювальний сезон, тільки після подання нових заяв та декларацій, а для тих, хто отримує субсидію в опалювальний період, монетизація розпочнеться з жовтня 2019 року, але для цього також необхідно подати нову заяву. Для проведення такої виплати у заявника має бути мобільний телефон. За даною моделлю виплат, якщо заявник економно використовує енергоносії, після закінчення опалювального або неопалювального сезону заощаджена субсидія перераховується на поточний рахунок для використання коштів на свій розсуд».

Нагадуємо, що, за інформацією департаменту соціальної політики ЖМР, з травня 2018 року відповідно до чинного законодавства житлова субсидія не призначається у разі:

- якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є працездатні особи, у яких в період, за який враховуються  доходи для призначення житлової субсидії, за інформацією ДФС, Пенсійного Фонду України, взагалі відсутні доходи;

- або нарахований середньомісячний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, та/або за них не сплачено єдиний внесок за загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального, протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

Тому і кількість одержувачів субсидій значно зменшилась по району, так як не всі працюють офіційно і, відповідно, не сплачують податки. Це і є основною причиною відмов у призначенні житлових субсидій. Наразі по Корольовському району близько 12 тисяч одержувачів субсидії.

Ми звернулися за коментарем з приводу тарифів на послуги ЖКГ і монетизації субсидій до політолога Володимира Піньковського.

Коментар експерта

«Влада безцеремонно та безпардонно грабує населення. Грабує не в бюджет держави, а в особисті кишені чиновників через тарифи. Але в зв'язку з передвиборчою ситуацією, Президент як кандидат у співпраці з Кабінетом Міністрів України вирішив «компенсувати» ці речі у вигляді монетизації субсидій. Але, як показує практика, ця монетизація виявилася неефективною для тих, хто має оплачувати житло. Й сьогодні ця провальна кампанія є великим ударом по населенню, що приводить до його зубожіння. Хоча Кабінет Міністрів у березні в зв'язку з передвиборчою кампанією планує здійснити низку грошових виплат, аби стримати населення та підштовхнути діючого Президента на переобрання. Хоча Президент напряму не має справи до тарифів, ми прекрасно розуміємо, що голови всіх установ, відповідальних за тарифи, –його прямі призначенці та виконувачі його волі й бажань. А бажання – це збагачення особисте та того оточення, яке з ним співпрацює», – резюмував Володимир Піньковський.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (9)
  • Наталія Куркчі

    Шок и тишина...)))))
  • Litynskiy Mykola

    З травня мають підвищити ціну на газ, тоді вже буде "ціни вражають"
  • Анастасия Полевай

    Голосуйте за Порошенка - будете платить ещё больше...
  • Сергей Король

    Жити по новому.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up