Стягнути борг без судової тяганини допомогли фахівці системи БПД Житомирщини

Стягнути борг без судової тяганини допомогли фахівці системи БПД Житомирщини

Іноді трапляються ситуації, коли до нас звертаються знайомі чи друзі та просять позичити їм гроші.

От і пан Аркадій мав знайомого пана Олександра, який звернувся до нього з проханням позичити йому гроші. Оскільки сума була суттєвою, товариші уклали договір позики, а для забезпечення виконання зобов’язань уклали іпотечний договір. За яким пан Олександр повинен був, у разі неповернення коштів до 1 березня 2019 року, передати пану Аркадію нежитлове приміщення загальною площею 84,95 м², яке складається із двох приміщень. Гроші Аркадій позичив Олександру у 2016 року. 

Минуло чотири роки, а пан Олександр не поспішав повертати борг та станом на лютий 2020 року не виконав жодного платежу. Отже, пан Аркадій вирішив, що має законне право звернути стягнення на предмет іпотеки, тобто, отримати у свою власність нежитлове приміщення та звернувся до державного реєстратора. Державний реєстратор у березні 2021року відмовив у державній реєстрації права власності, оскільки наявні обтяження речових прав на нерухоме майно — на всі приміщення, що належали пану Олександру, накладено арешт судом ще аж у 2017році. Як виявив пан Аркадій, його товариш позичав гроші не лише у нього і також не повертав. Люди звернулися до суду для захисту своїх прав та для забезпечення позовів просили арештувати майно боржника.

У такій ситуації пан Аркадій не знав, з чого йому почати та як встановити, що арешт на частину майна, що знаходиться в іпотеці, накладено безпідставно. Оскільки життєві обставини пана Аркадія за ці роки змінилися, він отримав другу групу інвалідності та мав право на безоплатну правову допомогу, він вирішив звернутися до Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Наказ на здійснення представництва інтересів клієнта отримала фахівчиня центру Марія Бистрицька.

Відео дня

Для початку вона допомогла пану Аркадію скласти заяву до суду у якій він просив надати йому ухвалу про накладення арешту на іпотечне майно, оскільки, про накладення арешту просили взагалі не знайомі йому люди, але ця ухвала зачіпала безпосередньо його майнові інтереси. Суд, врахувавши всі обставини, надав пану Аркадію цей документ. Із нього стало зрозуміло, що арешт накладено на нежитлові приміщення № 3-1, 3-2, 3-5 та на частину коридору і сходової клітини, що належить пану Олександру. А у договорі позики, які уклали чоловіки зазначені були окремі нежитлові приміщення № 3-3 та 3-4.

Коментує фахівчиня Новоград-Волинського МЦ Марія Бистрицька:

 - Іпотека виникає на підставі договору, закону або рішення суду ( стаття 3 Закону України“Про іпотеку”). Оскільки, між панами Аркадієм та Олександром дані правовідносини було оформлено належним чином, пан Аркадій мав право отримати майно в рахунок не повернутого боргу. Ситуацію ускладнювали позови інших громадян до пана Олександра та те, що пан Аркадій не був стороною в тих справах та своєчасно не отримував інформації про ці події і не міг мати документів, щоб якимось чином оспорювати порушення своїх прав.

Отримавши ухвалу суду ми прояснили ситуацію щодо того, на яке саме майно накладено арешт. Я склала заяву до Новоград-Волинського міськрайонного відділу державної виконавчої служби, у якій описавши ситуацію просили зняти арешт із майна боржника (пана Олександра), оскільки це порушує права та законні інтереси пана Аркадія на оформлення права власності на це майно.

У червні 2021 року пан Аркадій отримав від ДВС відповідь про те, що арешт із частини майна, що визначено в договорі іпотеки,  знято і 5 серпня 2021 року пан Аркадій зміг зареєструвати право власності на це майно та отримати Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

Таким чином ми змогли вирішити ситуацію без звернення до суду та допомогли пану Аркадію відновити його порушені права.

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up