Що рік бюджетний нам готує?

Що рік бюджетний нам готує?

Депутати завершують підготовку до 8-ї сесії обласної ради та вже встигли підтримати бюджетною комісією основний фінансовий документ області.

Слова Лесі Українки «щоб не плакать, я сміялась» якнайкраще підходять, щоб зрозуміти весь сум, який охоплює кожного, хто наважиться вникнути в цифри бюджету Житомирської області на 2022-й рік.

У понеділок, 13 грудня 2021 року, завершилось засідання постійної комісії з питань бюджету та фінансів. Депутати, члени постійної комісії заслухали проєкти усіх обласних галузевих програм, що доповідались безпосередньо керівниками профільних департаментів та управлінь облдержадміністрації. Усі проєкти були підтримані. Основне питання, що розглядалось, – це, звичайно, бюджет на 2022-й рік. 

Незважаючи на те, що в порядку денному було майже 70 питань, всі вони були без жодного обговорення проголосовані десь за хвилин сорок. Тож радянський стахановський метод нашим депутатам зовсім не чужий. 

Відео дня

Взагалі останнім часом діяльність обласної ради нагадує більш суворі часи, ніж до Майдану. Знову повернулися турнікети на прохідну облради. А крім турнікетів, додалися електронні рамки з металошукачами. Здається, останнім часом нашим депутатам є чого боятися, і вони чітко розуміють, чому і кого потрібно побоюватися. Розлючений електорат проводить різноманітні акції біля будівлі Житомирської обласної ради, але це не приносить якогось конкретного результату. І те, що засідання комісій, які повинні були відбутися в понеділок з самого ранку, перенесли на більш пізню годину без попередження, нікого також не збентежило, окрім тих, хто не зміг знайти в мобільному варіанті сайту облради анонс про перенесення засідання. До того ж в оргвідділі заявили, що порядок денний комісій повідомляють тільки депутатам. Навіть на пряме запитання, чи є конкретне питання у порядку денному, відповісти відмовилися. Таємничість роботи обласної ради з кожною сесією зростає. Відсутність або наявність в неповному обсязі питань, які виносяться на розгляд сесії, спричиняє нерозуміння, відповідно до якого законодавства здійснює свою діяльність Житомирська облрада.

Але повернімося до бюджету та наведемо всього кілька прикладів із багатьох програм, за які вже 16 грудня проголосують депутати. Питання, чи взагалі більшість депутатів розуміє, за які саме програми та в якому обсязі фінансування вони будуть голосувати, цілком риторичне. Минулого року після підготовки до бюджетної сесії та оприлюднення на сайті облради остаточного варіанту бюджету області нашім журналістам не вдалося скачати з сайту і відкрити файл. Після телефонного дзвінка до облради з’ясувалося, що файл був завантажений з помилкою і не відкривався. Але ніхто з депутатів чомусь тоді цього не помітив. Цього року історія має всі шанси повторитися.

За інформацією департаменту бюджету та фінансів, загальний фінансовий ресурс обласного бюджету 2022 передбачено у розмірі 3 449,9 млн грн. Згідно з проведеними розрахунками обсяг доходів загального фонду обласного бюджету, без урахування трансфертів, прогнозується в сумі 1 483,5 млн гри. Найбільшим бюджетоутворювальним джерелом надходжень є податок на доходи фізичних осіб. Відповідно до законодавства податок на доходи фізичних осіб справляється у розмірі 18 відсотків від загального місячного оподатковуваного доходу платника податку. Обсяг надходжень податку на прибуток до обласного бюджету на 2022 рік планується в сумі 8 500,0 тис. грн. У 2022 році прогнозні надходження від податку на прибуток підприємств (крім податку на прибуток підприємств державної та комунальної власності) до обласного бюджету становитимуть 74 500,0 тис.грн.

Згідно з проведеними розрахунками департаменту обсяг доходів спеціального фонду обласного бюджету, без урахування трансфертів, прогнозується в сумі 193,6 мли грн.

Загальний обсяг трансфертів з державного бюджету для обласного бюджету на 2022 рік заплановано в сумі 1 767 593,5 тис. грн, в тому числі: загальний фонд – 553 711,7 тис. грн, спеціальний фонд – 1 213 881,8 тис. грн.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Віктор Венцель, який представив проєкт рішення «Про обласний бюджет Житомирської області на 2022» рік на розгляд депутатів під час засідання комісій, зазначив, що бюджет області на 2022 рік на 10% більше за попередній рік.

У 2022 році видатки загального фонду обласного бюджету розподілено по 12 головних розпорядниках бюджетних коштів. Найбільші обсяги видатків по:

І ось з культурою на засіданні гуманітарної комісії вийшов певний казус, коли очільник департаменту фінансів запропонував скоротити витрати на культуру через скорочення штатів закладів культури області. Звісно, це викликало певні емоції з боку депутатів та присутніх, але сам факт фінансування за програмами в галузі культури говорить про це більш кричуще. 

Обсяг видатків на 2022 рік по галузі «Культура і мистецтво» визначений у сумі 126 195,7 тис. гри. Кошти планується спрямувати на фінансування заходів, передбачених обласними галузевими програмами.

Раніше у соціальних мережах повідомлялося про те, що через недофінансування драмтеатру та філармонії депутати обласної ради почали бити на сполох. Кажуть, через карантин у них і так грошей немає, а тут ще й за опалення доводиться платити за ринковою ціною. Натомість в обласному бюджеті коштів на це не заклали. Щоправда, очільник департаменту фінансів облдержадміністрації запевнив, що буде проведений додатковий трансфер з держбюджету на покриття цих витрат.

Проблему пояснюють тим, що в опалювальний сезон гроші заклали тільки на один місяць. А недофінансування представники облдержадміністрації пояснюють тим, що комунальні підприємства обласної ради уряд не відніс до переліку бюджетних установ. Якщо ж ситуацію не вирішити, платіжки за опалення для цих підприємств можуть вирости ще більше.

Через проблеми з фінансуванням, каже секретар гуманітарної комісії, актори драматичного театру вже почали звільнятися. Дійсно, можу підтвердити, що за останні місяці звільнилося майже 15 провідних акторів драмтеатру. Ще кілька померли від різних хвороб. До прикладу, один з провідних молодих акторів, стипендіат президентської творчої стипендії за минулий рік, зараз працює обвальником м’яса в одному з міст області.

Не краща ситуація й в обласній філармонії імені Святослава Ріхтера. Там недофінансування становить близько 8 мільйонів гривень. За словами заступника директора департаменту фінансів, щоб вирішити ситуацію, необхідно звертатися до Кабміну. Чи вдасться це зробити, викликає великі сумніви, адже цього року в бюджеті були закладені кошти тільки на 10–11 місяців роботи закладів культури. «Червона» зона добила ті заклади, які ще могли трохи триматися. 

Заступник голови обласної ради Володимир Ширма зазначає: якщо ситуація не зміниться, на фінансування закладів культури доведеться шукати гроші в обласному бюджеті. Але це і так доводиться  регулярно робити, тому ніхто не здивувався. 

Ба більше, фінансування на наступний рік, яке передбачено в бюджеті області та держави загалом, чітко дає зрозуміти, що кількість закладів культури на Житомирщині значно поменшає.

Варто зазначити, що обласним бюджетом на 2022-й рік в галузі освіти передбачена середня заробітна плата в розмірі 10766 грн, в галузі фізичної культури і спорту – 9955 грн, а в галузі культури буде найменша середня заробітна плата – 8301 грн. Порівняно із зарплатами чиновників будь-якого рівня це – просто сльози. Саме тому ми й розпочати цей матеріал зі слів Лесі Українки. Напевно, вона дуже добре відчувала, що буде відбуватися з культурним життям України через століття. 

Варто додати, що питання щодо звернень комунальних закладів про дофінансування зняли на довивчення та розглядатимуть на наступному засідання комісії.

Також присутні підтримали проєкт рішення щодо оголошення 2022-го року у Житомирській області роком Івана Огієнка. Наступного року виповнюється 140 років від дня народження видатного українця. Але чи не перетвориться це на жах, як у випадку зі святкуванням ювілею Лесі Українки, побачимо згодом. Але ж пам`ятаймо: історія має властивість повторюватися.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up