Що почому: огляд цін на ринках і супермаркетах Житомира

Що почому: огляд цін на ринках і супермаркетах Житомира

Після свят ціни падають тільки на товари, що швидко псуються. На інше майже без змін.

Чи не головною новиною цих свят є повідомлення про акційну знижку на курячі яйця у деяких великих мережах Житомира. Розгадка цієї таємниці в тому, що великі мережі закупили напередодні свят курячі яйця у величезній кількості. А зараз термін зберігання вже спливає. Тож або знижують ціни, або потім викидають. Насправді, викидають прострочку не всі, тому закликаємо наших читачів бути дуже пильними!

Як можна перевірити свіжість курячих яєць

Яйця позиціонуються як дуже корисний для здоров'я харчовий продукт, але потрібно розуміти, що це поширюється тільки на свіжі компоненти. Існує чимало способів, як перевірити свіжість яєць, причому деякі з них можна використовувати ще в магазині, до здійснення покупки. Звичайно, методи, які йдуть в хід у домашніх умовах, більш інформативні і точні. Тож навіть у разі впевненості в якості купленого товару до них слід вдаватися перед тим, як приступати до готування.

Як перевірити якість і свіжість курячих яєць ще у магазині та вдома

Відео дня

Вибираючи курячі яйця, потрібно звернути увагу на такі моменти. У свіжих яєць поверхня матова, злегка шорстка. Якщо продукт вже давно лежить або його кілька разів обтирали, щоб усунути якісь ознаки псування, то його поверхня стане гладкою, майже глянцевою, іноді із синюватим відливом. Всі яйця з однієї партії повинні мати однаковий вигляд (колір, строкаті цятки, розмір). Якщо цього не спостерігається, значить, коробку доповнювали з якихось причин (додавали старі яєчка, замінювали протухлі). Хоча б одне яйце, а краще кілька, потрібно струсити. Якщо процес не супроводжується зміною відчуттів, це вказує на свіжість продукту. Якщо відчувається очевидне теліпання, то закінчення терміну придатності вже наближається або навіть пройшло. Людям з гострим нюхом їхня здатність може допомогти. Свіжі яйця (як курячі, так і перепелині) пахнуть вапном. Шкаралупа схильна до вбирання сторонніх запахів навіть через пластик і картон коробки. Якщо продукт пролежав уже кілька днів або тижнів, то і запах у нього буде відповідний.

Проведення експерименту з водою дозволяє отримати один із найточніших результатів з усіх можливих у домашніх умовах. Він вимагає всього хвилину часу. З його допомогою можна перевірити як курячі, так і перепелині яйця. Але у першому випадку краще використовувати солону рідину (столова ложка солі на дві склянки води), а у другому – звичайну.

Перевірка проводиться в такий спосіб. Наливаємо воду в ємність (краще досить глибоку і прозору). Яйце ретельно миємо під проточною водою, щоб позбутися не тільки бруду, але і різних захисних оболонок. Занурюємо яйце у воду і оцінюємо його поведінку. Якщо залишається лежати на дні на боку, це вказує на його високу якість і свіжість. Якщо один кінець підводиться, то яйце вже не першої свіжості. Вживати його в їжу можна, але користь від нього буде мінімальною. Якщо один кінець буквально сплив, через що продукт прийняв вертикальне положення (маленькі яйця можуть спливати і над поверхнею води), то його краще відразу викинути – воно протухло. 

Є ще кілька методик, які також допоможуть дізнатися ступінь свіжості. Наприклад курячі яйця можна просвітити, правда, джерело світлу повинно бути досить потужним. На світлі проявиться невелика порожнина в одному з кінців продукту. Якщо продукт дієтичний, то довжина порожнини не повинна перевищувати 4 мм, якщо столовий – 8 мм. Жовток в ідеалі розміщується строго по центру, але допускається незначне зміщення. Коли цю частину прибиває до шкаралупи, від вживання такого яйця краще відмовитися. Іноді можна визначити кров'яні включення, але вони повинні бути дуже маленькими і одиничними. Темні цятки під шкаралупою свідчать про початок розмноження мікробів. 

І знову про продукти на ринках та в супермаркетах!

Житомиряни помітили, що ціни перед Великоднем традиційно трохи збільшилися. Зараз починається зворотня тенденція. Ціни на продукти, термін яких минає, починають спадати. А ось на деякі фрукти та овочі ціни все ж залишаються на високому рівні. 

Взагалі на ціноутворення протягом останніх двох років дуже впливає фактор карантину та локдауну, коли нових товарів занадто мало і є проблеми з їхнім завезенням. Це, з одного боку, чинник збільшення цін. А з іншого боку – в людей вже немає зайвих грошей. Частина навіть працевлаштованих осіб залишилася без роботи або була відправлена у відпустки за власний рахунок. Цей чинник грає на зменшення цін. А ось у який бік буде коливатися стрілка на терезах, залежить від строку реалізації товару, наступних свят і того, що з наближенням літа деякі овочі та фрукти почнуть стрімко дешевіти.

Майже незмінні ціни на м'ясо. Подорожчання, яке спостерігалося раніше, повернулося до минулих значень. Свиняча лопатка традиційно продавалася в межах 95-110 гривень, ошийок в межах 130-145 гривень за кілограм. Також є яловичина за ціною 120-140 гривень за кілограм.

Ціни на домашню птицю тримаються майже місяць на одному рівні. На руках на ринку можна було купити велику курку за 300 гривень. Качку чомусь ми не знайшли цього разу. Мабуть, це випадково. М'ясо кроля також на попередньому рівні – в діапазоні від 300 до 400 гривень за не дуже велику тушку. Це дорого.

Стосовно риби, то ціни також трохи зросли, але зараз вони залежать від точки реалізації. Діапазон цін навіть на один вид риби дуже великий і залежить від району, в якому розташована точка реалізації, і від самого магазину або кіоску. Але середні ціни незмінні. Так, хек коштує від 78 до 85 гривень, скумбрія морожена –  85-90, минтай – 75-85, оселедець – від 60, оселедець норвезький – від 75 гривень за кілограм. Філе лосося – 320 гривень, мідії – 160 гривень, горбуша – 180 гривень.

На ринках почали все частіше з’являтися авто з молоком, де його розливають за присутності покупця у пластикову тару. Ціна менша за магазинну на 3-5 гривень за літр. Цього досить, щоб постійно була черга з пенсіонерів та малозабезпечених громадян. Навіть 3 гривні на сьогодні – великі гроші. 

І знову звертаємо увагу на те, що якщо на ринку товари більш-менш свіжі, то в магазинах варто дивитися на дату виробництва та строки і умови зберігання. 

Стосовно овочів та фруктів, то ціни дуже різні, але немаленькі. І все ж спостерігається поступове зниження. Так, якщо молода картопля до Великодня коштувала близько 75 гривень, то зараз є від 35 до 50 гривень за кіло. Стара картопля – від 12 до 15 гривень за кіло. Подешевшав редис. До Великодня він коштував 65-75 гривень, зараз – від 20 до 35 гривень залежно від якості. 

Напередодні Великодня продавці відривалися по повній. До 100-120 гривень коштували помідори та огірки, які вже зараз продаються за ціною, майже вдвічі меншою. Огірки коштують від 25 до 55 гривень. Ціни на помідори в районі 45-60 гривень за кіло. Полуниця також подешевшала на 50 гривень. Зараз вона продається за ціною у 200-220 гривень.

Кріп, петрушку, зелену цибулю зараз у більшості точок реалізації можна придбати за ціною 10-20 грн за 100 грамів, тобто різниця в різних точках продажу значна. 

Звертаємо увагу, що продовжують з’являтися перші овочі нового врожаю. Не завжди виробники витримують норми внесення добрив та стимуляторів, тому дуже легко отруїтися навіть зовні безпечною їжею. Тож обов’язково варто поцікавитися, звідки привезли той чи інший товар.  

Ще раз дуже радимо ретельно дивитися на те, що вам намагаються продати на ринках міста, та не піддаватися на неякісну рекламу продавців. Приємних вам покупок з найменшим навантаженням для вашого гаманця! 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up