Річний тариф на газ: з 1 травня житомиряни будуть платити по-новому

Річний тариф на газ: з 1 травня житомиряни будуть платити по-новому

З 1 травня всі побутові споживачі газу будуть автоматично переведені на річний контракт.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), 7 квітня остаточно затвердила постанову, що регулює умови річного контракту на постачання газу для населення.

З 1 травня 2021 року всі побутові споживачі газу в Україні будуть автоматично переведені на річний контракт. Це дасть можливість споживати природний газ протягом року за фіксованою ціною, яка буде пропонуватися постачальниками та діятиме у період з 1 травня поточного року по 30 квітня наступного року.

Як зазначає регулятор, це рішення направлене на забезпечення захисту прав побутових споживачів від цінових коливань на ринку природного газу.

Відео дня

«Запровадження річного продукту для побутових споживачів природного газу є надважливим рішенням. З 1 травня поточного року за замовчуванням буде введена річна ціна газу для всіх побутових споживачів. Це позбавить їх турбулентності щодо цінових коливань. При цьому процедура зміни постачальника залишається простою і відкритою, також передбачається можливість для споживача змінювати річний продукт на будь-який інший, що буде пропонуватися постачальником», – наголосив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Як працюватиме річний тариф

У ТОВ «Житомиргаз Збут» акцентують увагу на тому, що підприємство вже готується до нововведень, а з 1 травня цього року замість щомісячних коливань побутові споживачі блакитного палива отримають на найближчі 12 місяців стабільну ціну. Це означає, що населення матиме стабільну фіксовану ціну на блакитне паливо протягом всього року і зможе планувати свої витрати. Перехід на річний контракт відбудеться автоматично. Споживачу нічого не треба буде робити. Свіжий контракт він отримає за замовчуванням. 

 «ТОВ "Житомиргаз Збут" вже готується до введення річного контракту, який буде гарантією фіксованої ціни на газ та безперебійного постачання впродовж 12 місяців. Відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з 1 травня поточного року всі побутові споживачі газу будуть автоматично переведені постачальниками на річний контракт», – розповідає директорка ТОВ «Житомиргаз Збут» Олена Благодарська.

У ГК «Нафтогаз України» зазначають, що для них таке нововведення не новинка, оскільки компанія представила своїм клієнтам тариф «Річний» ще минулого року. Основна перевага цієї пропозиції полягає у можливості отримати без передплати необхідний об’єм газу, який клієнт споживає впродовж року, а також сплачувати за спожитий природний газ протягом 12 місяців за фіксованою щомісячною ціною.

«Наша компанія підтримує рішення уряду щодо введення газового продукту з фіксованою ціною, перевагами якого клієнти зможуть скористатися вже з травня. Восени минулого року у процесі зміни постачальника популярність річного продукту виправдала всі очікування. У заявках на приєднання кожен третій наш клієнт у якості бажаного тарифного плану вказував саме "Річний"», – підкреслюють у ГК «Нафтогаз».

У НКРЕКП  наголошують на тому, що річну ціну на газ, відповідно до постанови, постачальники газу мають оголосити та оприлюднити до 25 квітня 2021 року на власних веб-сайтах.

«Підводні камені»

Водночас постачальники природного газу матимуть можливість пропонувати інші комерційні пропозиції для споживання газу побутовим споживачам. Але тут є свої нюанси. Якщо споживач обере іншу комерційну пропозицію, яку пропонують у газопостачальній компанії, потім у поверненні на річний контракт йому можуть відмовити.

«Постачальники газу можуть пропонувати й інші комерційні пропозиції – місячний контракт або контракт на опалювальний сезон тощо. Споживач зможе обрати для себе будь-яку іншу комерційну пропозицію, яка йому сподобається, але у поверненні на річний контракт після цього постачальник має право відмовити», – доповнюють у ТОВ «Житомиргаз Збут».

Як буде здійснюватись оплата рахунків

У ТОВ «Житомиргаз Збут» наголошують, що оплата рахунків за спожитий газ залишається без змін. У межах річного контракту споживач має розраховуватися за використаний ресурс щомісячно не пізніше 25 числа місяця, наступного за розрахунковим. 

Вартість блакитного палива за річним контрактом стане відомою 25 квітня 2021 року.

«У річному контракті вартість кубометру газу буде зафіксована на рік. Це захистить споживача від значних стрибків ціни газу, особливо під час наступного опалювального періоду. Для побутових споживачів річний контракт – це стабільність та своєрідна страховка. Навіть при зростанні ціни на газ населення буде знати, що граничної позначки вона для них не перевищить», – наголошує Олена Благодарська. 

Важливим моментом є те, що постачальники не зможуть збільшувати ціну, встановлену в річному контракті, тільки знижувати.

А що з субсидіями?

Багатьох споживачів турбує питання, що стосується субсидій: як зміниться нарахування після впровадження річного контракту? Однак у газопостачальній компанії «Нафтогаз» запевняють, що зміни не торкнуться одержувачів субсидій і соціальних виплат. Вони і надалі отримуватимуть їх при зміні контракту або ж  постачальника газу. 

Також споживачам, які мають пільги, не потрібно буде надавати якісь довідки та відвідувати органи соціального захисту. Пов'язано це не тільки з карантинними обмеженнями, а і з налагодженим обміном інформації між соцзахистом і постачальником газу. 

«Клієнтам не потрібно особисто відвідувати чи повідомляти управління соціального захисту населення про зміну постачальника та ціну газу, адже тепер між постачальниками та органами соцзахисту налагоджено обмін даними в електронному форматі. В умовах протиепідемічних заходів та з метою запобігання поширенню COVID-19 місцеві управління соціального захисту населення не повинні вимагати від отримувачів пільг та субсидій додаткового підтвердження чи довідок щодо зміни постачальника», – зазначають у «Нафтогазі».

Світлана Цимбалюк

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up