Прощавай, копійко! На цьому тижні у Житомирі можуть з‘явитись нові монети 1 та 2 гривні

Прощавай, копійко! На цьому тижні у Житомирі можуть з‘явитись нові монети 1 та 2 гривні

27 квітня НБУ вводить в обіг нові монети 1 і 2 гривні, а монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок перестає карбувати

Головна причина, яка спонукала НБУ ввести замість купюр 1 і 2 гривні монети – швидкий знос банкнот. Паперові гроші зношуються за один рік, а монети можуть перебувати в обороті до 20 років, повідомляє програма «Ранок з Інтером з 7.00 до 10.30».

Щорічно НБУ вилучає з обігу близько 800 млн банкнот, половина з яких номіналом від 1 до 10 гривень. Відмова від паперових грошей дозволить НБУ заощадити до 1 млрд. гривень.

Паперовими купюрами можна буде розплачуватися і далі, з обороту вони будуть вилучатися по мірі зносу. У планах НБУ, введення монет номіналом 5 і 10 гривень в 2019 і 2020 роках.

Відео дня

Також НБУ припиняє карбування монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. А суми в чеках з 1 липня 2018 року будуть округлятись. Якщо сума закінчується на 1-4, то ціна округляється в бік зменшення до 0. Якщо на 5-9, то округляється у бік збільшення до 10.

Розповідаючи про грошові новації, про ряд моментів делікатно мовчать. Наприклад, про те, що першопричина змін – інфляція. З 2015 року ціни в Житомирській області зросли на 72,8%, в середньому по Україні – майже на 73%. Округлення, яке планують ввести влітку цього року, по факту, вже проводиться кілька років на ринках. І навіть в торгових мережах продавці не просять давати 1, 2 або навіть 5 копійок.

Другий момент, про який поки що не говорять – вага грошей. Купюра номіналом 1 гривня важить 1 г, а монета такою ж цінністю – 3,3 г, 10 купюр по одній гривні будуть важити 10 г, монети – 33 грами. Плани заміни банкнот на монети можуть бути обгрунтовані очікуванням подальшого знецінення гривні, коли в гаманці не доведеться носити багато монет – адже з часом найдрібнішої банкнотою будуть 5 гривень.

Появі в обороті важких монет не дуже раді в торгових мережах – там виростуть витрати на транспортування і розмін монет на купюри. Багато власників автоматів поповнення рахунків та з продажу снеків і кави не планують встановлювати монетоприймачі. Очікується, що зі зникненням купюр 1 і 2 гривні сума мінімального платежу або поповнення становитиме 5 гривень.

Про те, що зміниться після випуску монет, дивіться в програмі «Ранок з Інтером з 7.00 до 10.30».

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Ярослав Барков

    НБУ заміна грошей дозволить заощадити. А що взамін для простих українців? Просто збільшиться вага грошей і незручність у їхньому використанні. Але ж хто нас питає, хіба їх цікавить думка народу?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up