Постачальники послуг за власні кошти встановлять будинкові лічильники тепла протягом року і води – впродовж двох років

Постачальники послуг за власні кошти встановлять будинкові лічильники тепла протягом року і води – впродовж двох років

Для усіх будівель, які на момент набрання чинності Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» не були обладнані будинковими приладами обліку тепла, гарячої та холодної води, лічильники встановить та сплатить за встановлення постачальник послуг.

Для усіх будівель, які на момент набрання чинності Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» не були обладнані будинковими приладами обліку тепла, гарячої та холодної води, лічильники встановить та сплатить за встановлення постачальник послуг.

Монополіст зобов’язаний встановити будинкові лічильники тепла протягом року, а будинкові лічильники води – двох років. Якщо він цього не зробить, на нього, а не на споживача, накладатимуться штрафні санкції. Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону України.

Монополіст не зможе самостійно визначати вартість встановлення такого лічильника. Цю ціну буде обґрунтовано затверджувати орган місцевого самоврядування. При цьому у споживача залишається право самостійно купити лічильники, надавши їх монополісту для встановлення, або самостійно обладнати свій будинок обліком.

Відео дня

Мешканці будинків, де будуть встановлені лічильники за рахунок постачальника послуг, протягом п’яти років будуть відшкодовувати йому цю суму. За попередніми оцінками сума внесків не буде перевищувати 50-70 грн на місяць з квартири. Але загалом споживач платитиме менше, оскільки монополіст вже не зможе перекладати на нього свої понаднормові втрати. Після встановлення лічильника монополіст буде виставляти споживачу рахунки лише за реально спожиті ресурси.

До введення в дію Закону монополісти закладали вартість встановлення лічильників до структури тарифів і розподіляли ці кошти між усіма споживачами. Відтак мешканці будинків, де не було лічильників, платили за споживачів, яким ці лічильники встановлювали. А натомість там, де споживачі встановлювали лічильники за власний кошт, вони ще й вдруге платили за них у структурі тарифів.

Тепер плата за встановлення лічильників буде розраховуватися для кожного окремого будинку, їхні мешканці будуть впевнені, що сплачені ними кошти підуть на встановлення їхніх лічильників. Відтак вони будуть сплачувати лише за реально спожиті комунальні послуги.

Облік дозволить контролювати енергоспоживання, стимулюватиме до ощадливого використання тепла і води, енергоефективності. Це одразу позначиться зменшенням комунальних платежів.

Як показує практика, за рахунок енергоефективних заходів можливо зменшити комунальні платежі удвічі і більше. Приміром, в ОСББ «Співзвуччя 9» у Ніжині після встановлення лічильника тепла знизили платежі за опалення на 30%, а це близько 400 грн із кожної квартири щомісяця. Натомість комплексна термомодернізація будинку сприяє зменшенню рахунків за опалення удвічі і більше. Загалом у перевагах енергоефективних заходів на власному досвіді переконалися ОСББ-учасники Урядової програми фінансової допомоги на утеплення житла.

Нагадаємо, 22 червня Верховна Рада України прийняла ЗУ №4901 «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». За прийняття в цілому проголосувало 238 депутатів.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up