Подорож без віз: скільки потрібно мати грошей аби потрапити до Європи

Подорож без віз: скільки потрібно мати грошей аби потрапити до Європи

Нарешті здійснилося – українці дочекалися безвізу. Проте, правила довгоочікуваного режиму змушують деяких відкладати поїздку до країн Європи на майбутнє.

 

Нещодавно українці лише мріяли про безвізовий режим. Насамперед, ми хотіли бути ближче до європейців і уявляли як подорожуватимемо різними країнами без перепон. Й от тепер і на нашій вулиці свято: Європарламент «поставив крапку» у цьому питанні.

Вже 11 травня Рада ЄС остаточно затвердила рішення про надання Україні безвізу. А вже з 11 червня громадяни України зможуть їздити без віз до 34 європейських країн. Таким чином, українці зможуть подорожувати до країн ЄС та членів Шенгенської зони за межами Євросоюзу без віз, тільки з біометричними паспортами.

Встановлено ліміт

Відео дня

Але незважаючи на всі переваги, безвізовий режим має декілька правил, яких потрібно дотримуватись аби перетнути кордон. Насамперед для подорожуючих важливо знати, скільки часу можна насолоджуватись країнами Європи. Отож, закон передбачає правило «90/180» – українці можуть перебувати в ЄС не більше трьох місяців протягом півроку. Звичайно, можна спробувати схитрувати, але дотримання правил можуть перевірити прикордонники або правоохоронці, і тоді відчайдушним зухвальцям буде непереливки. Туристам потрібно бути максимально уважними: «використаними» вважаються день в’їзду (навіть якщо ви в’їхали о 23:55) і день виїзду (навіть якщо ви виїхали о 00:05). При цьому до уваги не береться той час в ЄС, який турист провів за видом на проживання, робочою або навчальною візою.

Є ще одна хороша новина: для Болгарії, Кіпру, Румунії та Хорватії дозволені 90 днів вважаються для кожної країни окремо. Це означає, що абсолютно легально можна провести три місяці в одній з них, а потім ще три місяці – в ЄС. А щоб бути впевненим остаточно і не потрапити в халепу, краще скористатися офіційним калькулятором поїздок на сайті Єврокомісії.

Варто оформити біометричний паспорт

Перетинати кордон європейських країн без віз зможуть лише ті громадяни України, які оформили біометричний закордонний паспорт. Для цього треба звернутися до Державної міграційної служби або до дипломатичної установи України за кордоном. Відсутність паспорта з чіпом не є перешкодою для подорожей країнами Європи. Однак власникам старих паспортів у будь-якому разі треба буде отримувати візу.

Українців можуть і не пустити в ЄС

У разі, якщо українець не може підтвердити свою платоспроможність на час поїздки або не надає інформацію про мету поїздки, прикордонники можуть відмовити у в’їзді на територію відповідної країни.

Якщо людина перебувала або перебуває у списку осіб, яким раніше був заборонений в’їзд до відповідної європейської держави, її теж не впустять до країни.

Варто також зазначити, що ті, хто порушують міграційні правила, зазвичай потрапляють до Шенгенської інформаційної бази (SIS) – після цього їм може відмовити у в’їзді будь-яка країна Єврозони. Якщо, для прикладу, турист «обрахувався на кілька днів», до паспорта ставлять спеціальний штамп порушника. Якщо ж затримка сталася більше ніж на місяць – таку людину наступного разу можуть просто не пустити. А найвищі шанси стати персоною нон грата в Євросоюзі у тих, хто набрехав про себе або про мету візиту, а також у власників підроблених документів. Їм загрожує штраф або заборона на в’їзд до ЄС протягом п’яти років.

Скільки треба грошей: «від» і «до»

Проте, чи не головною умовою безвізового режиму є те, що турист при перетині кордону зобов’язаний мати з собою кошти, достатні для покриття його витрат за кордоном.

Найменше грошей потрібно брати до Угорщини – 3 євро (90 грн), Латвії – 14 євро на день (400 грн), Фінляндії – 30 євро на день (880 грн). Принаймні, це 3 країни, перебуваючи у яких потрібно менше 1 тисячі гривень на день.

Від тисячі гривень можна планувати поїздку до Нідерландів – 34 євро (1000 грн), Литви – 40 євро на день (1100 грн), Чехії – 40 євро (1100 грн) на день до 30 днів, Німеччини – 45 євро (1300 грн), Швеції – 47 євро (1370 грн), Мальти – 48 євро на день (1400 грн), Норвегії – 500 норвезьких крон (1580 грн), Словаччини – 56 євро на день (1600 грн).

Певна сума потрібна і на поїздку до Польщі – 100 польських злотих (800 грн) на день, якщо перебування більше 3 днів, але 300 злотих (2 тис грн) перебування до трьох днів. Щоб поїхати до Греції, потрібно мати 50 євро (1400 грн) на день і мінімум 300 євро (8,7 тис грн) на 5 днів. А якщо ви бажаєте відвідати Люксембург та Австрію, то краще розраховуйте на більшу суму, бо мінімальна сума коштів визначається індивідуально.

Аби поїхати до романтичної країни Франції, потрібно мати при собі 32,50 євро (1000 грн), але це лише для тих, хто має підтвердження наявності житла. У кого воно відсутнє, повинні мати з собою 120 євро (3500 грн). Якщо ви маєте зупинитися у приватних осіб в Бельгії, то візьміть із собою 45 євро (1300 грн), у готелі – 95 євро (2,8 тис грн). Плануєте подорож до Португалії – візьміть із собою 75 євро (2,2 тис грн), а також суму з розрахунку 40 євро (1100 грн) на день перебування. Їдучи до Словенії, не забудьте взяти 70 євро (2 тис грн) та 35 євро (1 тис грн) для неповнолітніх у супроводі батьків.

Далі хочеться виокремити країни, на відвідини яких потрібно мати при собі більше 2 тисяч гривень. Якщо ви хочете їхати до Іспанії, треба 71 євро (2 тис грн), до Естонії трохи більше – 86 євро на день (2,5 тис грн).

Цікаво, що до Швейцарії та Ліхтенштейну треба взяти 91 євро (2600 грн). Проте, для студентів поїздка обійдеться лише у 27 євро (780 грн). Найдорожчою країною для подорожей є Італія, з собою треба мати 269,60 євро (7,8 тис грн) на одну людину на строк до 5 днів (але для груп туристів менше).

Отож, чимало кроків вже пройдено. Залишилося вирішити організаційні питання та підрахувати кошти, з якими можна відвідати омріяні країни. І вже тоді, спакувавши валізи, спокійно вирішувати у подорож.

Марина Михальчук

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up