Податок на нерухомість: хто, за що і скільки заплатить

Податок на нерухомість: хто, за що і скільки заплатить

У наступному році податок на нерухомість значно зросте у зв`язку з підняттям мінімалки. А у 2017 році українці платитимуть податок за 2016 рік. 

Минулого року за кожен зайвий квадрат українці платили до 3% від мінімальної зарплати, цього року ставку знизили до 1,5%, пише Сегодня.  При цьому законом визначається тільки максимальний розмір податку, міська влада має право встановити будь-яку ставку в межах від 0 до 1,5% від мінімалки. Така ж ситуація і з площею, за яку потрібно платити податок. Для квартири вона має бути не менше 60 квадратів, а для будинків – 120 квадратів.

Платіжки приходитимуть українцям до першого липня цього року. Цього року доведеться заплатити податок за минулий рік, а 2017-го – за 2016-й. Тому і заробітна плата враховуватиметься станом на минулий рік. Тоді мінімалка в Україні була 1378 гривень. Наприклад, в Києві ставка податку – 1%, при цьому податок потрібно платити за квартиру площею більше 60 квадратів. Якщо родина живе в квартирі площею 100 квадратних метрів, доведеться заплатити 551,2 гривні податку. Уже наступного року за таку ж квартиру в зв'язку зі зростанням мінімальної зарплати доведеться заплатити 1280 гривень.

Якщо загальна площа квартири (або декількох квартир) – від 300 квадратних метрів, або площа будинку від 500 квадратних метрів, додатково доведеться заплатити "податок на розкіш" – ще по 25 тисяч гривень за кожен із зазначених об'єктів.

Відео дня

Платити доведеться за:

  • Житловий будинок,
  • Прибудову до будинку,
  • Квартиру,
  • Кімнату в комуналці,
  • Будинок на дачі.

За несплату податків передбачена кримінальна відповідальність (ст. 212 ККУ). Відповідно до цієї статті, максимальна сума штрафу – 8500 гривень. У Фіскальній службі заявляють, що податок на нерухомість існує в усіх країнах Європи. До слова, минулого року за рішенням органів місцевої влади 1% від мінімалки з кожного метра стягували в Києві, Львові, Чернівцях, Тернополі, Луцьку, Ужгороді, Черкасах, Хмельницькому, Полтаві, Херсоні, Чернігові та Миколаєві. 2% – в Одесі, Дніпрі, Харкові, Запоріжжі та Сумах.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up