«Побори» в школах: чи стануть внески прозорими

«Побори» в школах: чи стануть внески прозорими

Практика вирішувати поточні матеріальні проблеми коштом батьків вкоренилася настільки, що часом доходить до абсурду. Організація шкільних свят, ремонти, оформлення газет, купівля шкільних парт, книг, подарунки вчителям тощо – це витрати сучасної школи, які чомусь лягають на плечі батьків. Гроші здаються практично на все.

 

Проте, «апетити» деяких представників сфери освіти ростуть не по днях, а по годинах. І такий ось жест доброї волі перетворюється на прояв корупції.

Самі вчителі знімають відповідальність за «данину», переклавши цей процес на членів батьківських комітетів, які збирають наче «благодійність» від батьків.

«Не прозорі» рахунки

Відео дня

Інформація про використання грошей повинна стати прозорою, а саме – оприлюднюватися на сайтах шкіл: таке рішення було прийнято на всеукраїнській конференції «Батьки-школа-влада: Проблеми взаємодії та перспективи співпраці». Це дасть батькам можливість відстежувати, як і на що витрачаються державні і їхні особисті гроші.

Як повідомили в управління освіти при житомирській міській раді, скарги батьків, що надходять – це бажання знати, на що витрачають їхні гроші. Адже в кожній житомирській школі щороку збирають гроші на ремонт школи. (Як з’ясувалося, держава теж виділяє гроші на цей ремонт).

Насправді ані директор, ані вчителі не мають права навіть торкатися до батьківських грошей. Але часто саме директор встановлює суму благодійних внесків. Він же, на свій розсуд, розпоряджається грошима. А це дуже велика спокуса. При цьому часто батьківський комітет взагалі стоїть осторонь.

Обов’язкові чи добровільні внески

Добровільні благодійні внески – це справа добровільна, а тому неможливо точно запланувати, скільки грошей внесуть батьки. Саме тому не можна розраховувати на ці кошти і вимагати від батьків учнів конкретної суми. Також повне фінансування шкіл і дитсадків має здійснюється  коштом державного бюджету і бюджету міста. Тому батьківським комітетам потрібно строго контролювати витрати бюджетних грошей; керівникам навчальних закладів слід скласти кошторис потреб і у відкритому доступі розміщувати інформацію про фінансування кожного навчального закладу.

Батьки не можуть відстежити, на що витрачаються їхні гроші на рівні школи, хоча в ідеалі такий звіт повинен бути у відкритому доступі на сайті кожного установи освіти.

Заступник начальника управління освіти Світлана Ковтуненко наголосила, що саме це положення дозволить прозоро врегульовувати проблеми із грошовими шкільними внесками батьків.

«Обов’язок оприлюднювати на сайті усі бюджетні надходження закладу, а також гроші, які платять батьки, дасть можливість контролю за ресурсами. Оприлюднення усіх видатків допоможе виявити, чи були зловживання при закупівлі потрібних навчальному закладу матеріалів та необхідних послуг», – наголосила вона.

За словами Світлани Ковтуненко, батьки не зобов’язані здавати кошти на придбання будь-чого для школи.

«Якщо з них вимагають гроші, необхідно негайно звернутися до управління освіти. За це передбачена адміністративна відповідальність аж до звільнення. Разом з тим, чинним законодавством дозволений благодійний внесок батьків на рахунок школи. Якщо мами і тата вважають за потрібне допомогти школі, дитячому садку або установі додаткової освіти, вони можуть внести на цей рахунок будь-яку суму. Робиться це через банк, а не в жодному разі не передається особисто в руки директору або вчителю. Пожертвувані гроші школа може витратити на будь-які потреби, при цьому на батьківських зборах дається звіт про використання цих коштів. Все інше - незаконні збори, які категорично заборонені і які ми припиняємо», – зазначила вона.

Схема збору грошей з батьків

Побори в школах починаються, зазвичай, за місяць після початку навчального року. На батьківських зборах керівництво школи найчастіше пояснює, що школа якщо не розвалюється, то тріщить по швах, а грошей держава не виділяє. Тож збір грошей лягає як обов’язок на батьківський комітет, який збирає гроші в так звані «фонди класу» і «фонди школи»

У перший «фонд» збирають гроші на прибиральницю (їй потрібні хімзасоби, губки, тощо), парти, стільці, дошки, телевізор, комп’ютери, вікна, двері, тощо. По-друге, до «фонду» найчастіше збирають гроші на вирішення «глобальних» проблем школи: ремонт даху, підлоги в коридорах, ремонт стін, сантехніки, їдальні і ще купи всього. Батьки, зазвичай, ставляться до перерахованих проблем з розумінням і добровільно починають носити гроші. А члени батьківського комітету вже або розпоряджаються ними, або передають гроші адміністрації школи.

Чи стануть внески батьків та їхнє використання найближчим часом прозорим і зрозумілим – питання досі відкрите.

Юлія Довбня

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up