Мінус податки: які ФОПи не платитимуть ЄСВ?

Мінус податки: які ФОПи не платитимуть ЄСВ?

На час карантину Верховна Рада дозволила фізичним особам-підприємцям не сплачувати єдиний соціальний внесок. Однак деякі категорії підприємців зможуть звільнитися від цього податку назавжди. Наприкінці травня президент Володимир Зеленський підписав закон, який усуває дискримінацію в оподаткуванні деяких  підприємців. Які категорії ФОПів зможуть не платити ЄСВ, дізнались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Що таке ЄСВ? 

Єдиний соціальний внесок (або єдиний внесок) – це консолідований обов’язковий страховий внесок, який сплачується щомісяця в систему загальнообов'язкового державного страхування. Відповідно до чинного законодавства, платниками єдиного внеску є різноманітні категорії роботодавців, які використовують найману працю, а також фізичні особи-підприємці та самозайняті працівники.

Підприємці сплачують ЄСВ щоквартально і не менше, ніж обсяг мінімального страхового внеску. Сьогодні він становить 1039,06 грн.

Відео дня

Оскільки єдиним внеском оподатковуються і ФОПи, і особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, то часто вони сплачують податки двічі з одного й того самого прибутку.

«Адвокат надає юридичні послуги, він зареєстрований фізичною особою-підприємцем з кодом діяльності надання юридичних послуг, проте органи податкової служби вважають інакше. (…) Якщо ти надаєш юридичні послуги, послуги адвоката, то ти так само маєш сплачувати ЄСВ як особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність», – пояснив недоліки попереднього законодавства народний депутат від фракції «Слуга народу», член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Євген Петруняк.

За його словами, щоб усунути податкову дискримінацію, з ініціативи монобільшості Верховна Рада ухвалила закон №2166, який скасовує сплату єдиного внеску для низки ФОПів.

Хто звільняються від сплати?

Новий закон додав до переліку осіб, звільнених від сплати ЄСВ, ФОПів та незалежних професіоналів, які отримують пенсію за віком чи вислугою років, а також є особами з інвалідністю.

«Суть у тому, що ми звільняємо ФОПів пенсійного віку від сплати ЄСВ. А також тих підприємців, які працюють у сфері науки, літератури, культури, медицини. Це люди, які дійсно потребують державної підтримки», – зазначила перед ухваленням заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

Зокрема, закон скасовує єдиний внесок для незалежних професіоналів, якщо вони зареєстровані як фізичні особи-підприємці та займаються однією діяльністю як ФОП і як незалежні професіонали.

Також звільняються від сплати ЄСВ ФОПи, які працюють в іншого роботодавця, якщо останній сплатив єдиний внесок за них.

Крім того, ФОПи на загальній системі оподаткування можуть не сплачувати єдиний внесок, якщо вони не мали прибутку у звітному періоді.

Кому пробачать борги?

Новий закон дозволяє списати борг по єдиному внеску, зокрема пені та штрафи, ФОПам та незалежним професіоналам, які не отримували прибутку у період з 1 січня 2017 року. Однак це не відбудеться автоматично.

Як пояснили експерти, таким підприємцям потрібно буде подати у Податкову службу заяву на списання та звітність за несплачені періоди. Водночас необхідно подати заяву держреєстратору на розреєстрацію. Втім, якщо борг по ЄСВ вже був повністю чи частково сплачений раніше, то кошти повертати не будуть.

Списати борг можна буде уже наступного року, коли закон набуде чинності в цілому.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up