Коростенська лікарня нехтує законодавством у сфері публічних закупівель

Коростенська лікарня нехтує законодавством у сфері публічних закупівель

Коростенська центральна районна лікарня наприкінці минулого року свідомо порушила ЗУ «Про публічні закупівлі», обминувши відкриті торги

Комунальний заклад «Коростенська центральна районна лікарня Коростенської районної ради» наприкінці 2018 року обійшов відкриті торги. Один підряд з поточного ремонту розбили на частини, поділивши окремо коридор хірургічного відділення Коростенської лікарні вартістю 300 тис. грн. на два лоти та уклали угоди за процедурою допорогових закупівель. Ця процедура відрізняється тим, що по ній необов’язкова участь двох і більше учасників, а за порушення немає можливості нікого покарати.

Такими діями комунальний заклад знехтував Законом України «Про публічні закупівлі». У законодавстві чітко прописано, що поточний ремонт – це послуга. Відповідно, якщо вартість предмета закупівлі послуг дорівнює чи перевищує 200 тис. грн. – замовник зобов’язаний провести відкриті торги.

Відео дня

 Однак, замовник вирішив по-іншому та розбив підряд на два лоти, сума яких становить 151,9 тис. грн та 145,1 тис. грн. Перемогу в двох лотах здобуло місцеве підприємство «Дельта». Дане підприємство для районної лікарні – постійний підрядник виконання робіт. Власниками «Дельта» являються Володимир Степанюк, Віталій Матюшик та Сергій Тарасенко. Найімовірніше, Сергій Тарасенко брат депутата Коростенської районної ради Володимира Тарасенка. Лише за 2018 рік Коростенська центральна лікарня уклала з малим приватним підприємством «Дельта» дев’ять договорів на майже мільйон гривень.

Телефонуємо до контактної особи підряду та запитуємо, чому комунальний заклад провів закупівлю через допорогові торги.

  • Справа в тому, що відкриті торги проводяться на роботи від 1,5 млн. грн. Дана закупівля – це роботи. Я запитувалана Zakupki.prom.ua, всі говорять, що це - роботи. Ми й так виставляли, що це роботи по поточному ремонту. Розбили на два лоти через те, що так фінансування надходило, - запевняє економіст комунального закладу Лариса Лінкевич.

Пояснення пані Лариси не збігаються з нашими спостереженнями. Коростенська центральна лікарня перерахувала кошти підряднику з двох лотів в один день та в повному обсязі.

  • Зважаючи на те, що очікувана вартість предмета закупівлі (поточний ремонт коридору відділення) складає більше 200 тисяч гривень, закупівлю слід було проводити відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» через процедуру відкритих торгів, а не допорогові торги. Тому в даному випадку можуть мати місце дії, схожі на уникнення процедури відкритих торгів, - пояснює юрист ГО «За чесний тендер» Мирослава Примак.
  • Встановити таке порушення може Держаудитслужба. Якщо підтвердять факт порушення, то Судом на винних осіб може бути накладено стягнення у вигляді штрафу від 11 900,00 грн., - зазначає експертка.

Окрім того, Мирослава Примак знайшла ознаки дискримінації в закупівлі. За вимогами тендерної документації, комунальний заклад надає перевагу в закупівлі саме регіональним представникам, що є явними обмеженням та дискримінує учасників. Ще однією вимогою замовника є обов’язковий виїзд на об’єкт потенційних підрядників для ознайомлення, який оформлюється актом огляду об’єкта за підписом Замовника та Учасника.

  • Система Прозорро створена в тому числі і для того, щоб усунути «спілкування» між учасниками та замовником. Вказана вище вимога насторожує. Адже якщо Замовнику «не сподобається» той, хто прийде ознайомитись із об’єктом, то він не підпише Акт огляду, а отже, учасник не матиме доказу ознайомлення з об’єктом. Це порушує принцип об’єктивної та неупередженої оцінки пропозицій, -  зазначає Мирослава Примак.

Найвірогідніше, комунальний заклад порушив ЗУ «Про публічні закупівлі» заради того, аби надати підряд «потрібній» фірмі. Як результат, за такі порушення розплачуються прості українці зі своїх податків.

Наталія Іжицька

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні», що реалізовується ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за фінансової підтримки фонду NED.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up