Копійки, бувайте: думка житомирян та фахівців про відміну монет

Копійки, бувайте: думка житомирян та фахівців про відміну монет

Нещодавно НБУ повідомив про виведення з обігу монет 1, 2 і 5 копійок: з 1 жовтня вони перестали бути платіжними.

Також банки України поступово виводитимуть монети номіналом 25 копійок. З появою такої новини реакція житомирян була неоднозначною: деякі розуміють виведення монет як необхідну процедуру, а деякі – почали використовувати це на свою користь, для прикладу, магазини. 

Нововведення тільки розпочало діяти, а до нас вже звертаються зі скаргами житомиряни. 

«У мене вчора не хотіли приймати 25 копійок у маршрутці, сказали, що їх (копійки – авт.) виводять, але ж не виводять саме цю монету…», – зазначає читачка.

Відео дня

Також самі продавці не знають, як тепер бути з цінами, які мають в собі 5 або 25 копійок:

«Продавчиня сама не знала, як мені давати решту і що тепер робити з цінами», – зазначає житомирянка, яка звернулася до нашої редакції.

Виведення копійок так чи інакше ляже на наші кишені. Тобто якщо раніше щось коштувало, наприклад, 20 гривень і 5 копійок, то тепер буде коштувати 20 гривень і 10 копійок. 

Журналісти «20 хвилин» вирішили провести експеримент і розплатитися у магазині або у маршрутці копійками. Отож заходимо в один з житомирських магазинів, купуємо йогурт, ціна якого 19 грн. Даємо продавчині 19 гривень, гривню з яких – монетами: 2 по 25 копійок і 50 копійок. Після цього чуємо: «Ми вже не беремо 25 копійок, пошукайте гривню».

«Чому? 25 копійок не виводять поки що з обігу, лише 1, 2 і 5 копійок, тож я можу розраховуватися ними», – зауважує журналістка. Після роз`яснення продавчиня гроші все ж прийняла. Спостерігаємо, що люди необізнані в тому, які саме монети виводять і чи можуть вони їх використовувати в магазинах. 

За словами представника «Ощадбанку» Миколи Шульги, важливо, щоб люди розуміли, що обміняти монети вони можуть протягом 3-х років в «Ощадбанку», «Райффайзен Банк Авалі» і «ПриватБанку». 

«Зараз спостерігаємо активність зі сторони житомирян, протягом декількох днів люди приносять копійки для обміну. Процедура проста. Прийдіть у будь-який банк, принесіть монети; якщо ви здаєте 1 копійку, то щоб обміняти на 1 гривню, це має бути 100 монет по 1 копійці. Зараз обміняти копійки можна протягом року у будь-якому банку, проте саме в «Ощаді», «Авалі» та «Приваті» ви зможете обміняти протягом 3-х років», – зазначає фахівець.

Також він наголосив, що 25 копійок повинні приймати і вони ще є платіжними. «Будь-де повинні приймати 25 копійок, бо їх ще не виводять з обігу», – наголошує Микола Шульга.

Житомиряни ж запевняють, що ніяких незручностей відміна копійок не спричинила. 

«Та ніхто вже не користується 1, 2 і 5 копійками. Давно треба було вже вивести їх з обігу», – вважає юрист Іванна. 

«Ніяких складнощів не виникає. Ну виводять, то й добре, це ж копійки, які вже давно ніхто не використовує», – наголошує фотограф Олександр.

Отже, як бачимо, житомиряни не вбачають проблем у виведенні монет 1, 2 та 5 копійок з обігу, проте через необізнаність деяких людей може виникати чимало незручностей. 

Отож варто пам’ятати, що 25 копійок поки що є платіжними і їх можна використовувати без перешкод будь-де.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up