Копійка гривню береже: як навчитись заощаджувати та вигідно вкладати кошти

Копійка гривню береже: як навчитись заощаджувати та вигідно вкладати кошти

Уміння відкладати гроші – це ціле мистецтво, адже погодьтеся, кількість заощаджень не завжди залежить від рівня доходів. Як же примудрятися відкладати гроші на цілі? Де краще їх зберігати? На чому слід економити?

Ми розповімо про декілька стратегій, які допоможуть заощадити та зберегти фінанси. Навчитися цього можна через облік витрат і щоденне розумне самообмеження. Контролюючи витрати, можна накопичити мінімум на подушку безпеки, максимум ‒ на здійснення вашої заповітної мрії. Також не забувайте і про вигідні інвестиції, які допоможуть примножити кошти. 

Рахуйте витрати

Ви не збережете ані копійки, доки не дізнаєтеся, куди йде ваш заробіток. Постійно фіксуйте всі свої витрати. Можете почати з того, щоб приносити з собою чек після кожного походу в магазин. Записуйте витрати протягом місяця за допомогою спеціальних програм або звичайного блокнота. Таким чином ви незабаром самі здивуєтеся, скільки далеко не найпотрібніших покупок ви робите, і зможете вже більш ретельно відслідковувати свої витрати, а також раціональніше розпоряджатися фінансами. Чітка картина допоможе виявити проблемні ділянки та зрозуміти, де саме краще заощадити. І у вас завжди будуть вільні кошти, які можна буде використовувати для накопичень.

Витрачайте менше, ніж заробляєте

Отримати прибуток легше, ніж його зберегти. При збільшенні доходів зазвичай збільшуються й витрати. Спосіб цього уникнути ‒ контролювати витрати. Що менше грошей візьмете з собою до магазину або ресторану, то більше залишиться. Намагайтеся сплачувати готівкою ‒ так легше відстежувати фінанси та не залізти в борги. Наприклад беріть у супермаркет обмежену суму ‒ лише для придбання необхідних продуктів. До речі, відмовившись від зайвої порції кави, за місяць можна зберегти не одну сотню гривень.

Відео дня

Якщо витрати перевищують розмір заробітної плати, ви опинитеся в мінусі. У такій ситуації не тільки не вийде відкласти, а й доведеться брати на себе додаткові витрати у вигляді банківського кредиту. 

Ставте цілі

Планування та мотивація ‒ найкращі друзі заощаджень. Відкладати на «чорний день» ‒ заздалегідь програшна стратегія. Визначте, на що ви збираєте, та вкажіть реальні терміни. Мета може бути як глобальною: квартира, машина, навчання за кордоном, так і невеликою, але важливою для вас, наприклад придбання телефону. Коли предмет планування є, встановіть період і розмір накопичень: за який час потрібно зібрати всю суму та скільки відкладати щомісяця.

Відкладайте на початку місяця

Накопичувати правильно ‒ означає виділяти фінанси з кожної зарплати. Не з того, що залишилось у кінці місяця, а щойно отримали дохід. Думайте про накопичення, як про інші обов'язкові пункти бюджету. Ви ж оплачуєте інтернет і комунальні? Так слід ставитися й до ощадного рахунку.

Наведемо приклад. Уявімо, що ваша мета ‒ накопичити 30 тисяч гривень за пів року. Отримуючи зарплату, одразу ховайте 5 тисяч у конверт або кладіть на карту. Сума, що залишилася, ‒ це вам на місяць. Така стратегія привчає до грамотних фінансових меж.

«У якій валюті тримати заощадження?» ‒ запитаєте ви. Експерти рекомендують вибрати кілька варіантів. Наприклад гривні, долари та євро. Тоді падіння однієї компенсується зростанням інших. Пропорції зберігання ‒ рівними частинами або на свій розсуд.

Вкладайте вигідно

Вільні кошти потрібно інвестувати. Що це буде ‒ депозит, облігації, нерухомість ‒ вирішувати вам. Не тримайте всі фінанси в конверті: правильно вкладені кошти приносять стабільний пасивний прибуток.

Банківський депозит. Мабуть, найпростіший спосіб інвестувати гроші, от тільки істотно примножити їх він не допоможе, а от зберегти – це завжди, будь ласка. Вигідними будуть як валютні депозити, так і рахунки в національній валюті. Найскладніше ‒ вибрати банк, який залишиться на плаву навіть у кризовий час і не втратить гроші своїх вкладників.

Коштовний метал. Можна інвестувати гроші в дорогоцінні метали, купивши золоті злитки в банку, пам’ятні монети та вироби з дорогоцінних металів і каменів в ювелірних магазинах, які обов’язково виростуть в ціні через кілька років. 

Нерухомість і земля ‒ вигідні об'єкти для того, щоб інвестувати гроші. Найскладніше ‒ вибрати об'єкт, який в майбутньому принесе найбільший прибуток.

Що стосується земельних ділянок, то найбільш перспективні ті, що містять корисні копалини, прилягають до міста, яке швидко будується, або ж є привабливими для побудови будинків та інших будівель.

А ось при покупці квартири або будинку головне ‒ купити нерухомість якомога дешевше, щоб у майбутньому продати її якомога дорожче. Можна навіть відразу не займатися перепродажем нерухомості, а здавати її, отримуючи щомісяця гарний прибуток.

Власний бізнес теж може бути чудовим варіантом, якщо ви маєте підприємницьку жилку, перспективну ідею і досить вільного часу. Для того, щоб інвестувати гроші у свій бізнес, придумуйте стартап залежно від наявної у вас суми, напишіть конкретний бізнес-план з реальними цифрами. Продумайте рекламу і переваги, що будуть вигідно вас відрізняти від конкурентів. Використовуйте новаторські методи в роботі, якщо прагнете до збільшення прибутку. І головне – не здавайтесь, якщо виникнуть труднощі.

Якщо у вас небагато грошей, але ви дуже хочете їх інвестувати в щось хороше, найбільш розумним варіантом стане внесок у себе: своє здоров’я, освіту, розширення кругозору, подорожі або ж страхування. 

Світлана Цимбалюк

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:44 Під час виконання бойового завдання героїчно загинув житомирянин Олександр Павлюк 15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up