Кому не пощастило: чому у житомирян можуть забрати субсидію

Кому не пощастило: чому у житомирян можуть забрати субсидію

Отримувачів субсидій ретельно перевіряють. Журналісти «20 хвилин» з’ясували, хто вже залишився без «знижки», а кому й досі щастить.

 

За час існування так званої «знижки» більша частина житомирських родин вже оформили субсидію на комунальні послуги. У цьому році держава витратить на компенсацію субсидій більше 73 мільярдів гривень. Приблизно 5 мільярдів заощадять завдяки підвищенню «міні малки» у два рази, ще частину суми вдасться зберегти завдяки верифікації. Саме після таких перевірок з’ясовується: деякі сім’ї приховали, що їм належать кілька будинків та квартир.

Від чого залежить

Під час перевірок субсидій в Україні було виявлено чимало порушників. Згідно з постановою Кабміну, субсидію не можуть отримувати українці, які протягом року зробили покупку як мінімум на 50 тисяч гривень. Мінфін досі розробляє механізм, який дозволить визначити реальний дохід субсидіантів.

Відео дня

До речі, збільшення мінімальної зарплатні з 1600 до 3200 гривень вплинуло на отримувачів субсидій. З першого січня 2017-го на субсидіях, як підрахували чиновники, вдасться заощадити близько 5 мільярдів гривень. Але перерахують «знижки» лише наприкінці опалювального сезону – після квітня 2017 року.

Чи знайшли порушників у Житомирі

І у Житомирі знайшли порушників отримувачів субсидій, проте їх небагато. В управлінні праці та соціального захисту Богунської районної ради міста Житомира журналістам газети «20 хвилин» розповіли, що з 29 тисяч сімей, що оформили субсидію, лише 5 її позбавилися. Причина доволі проста – субсидіанти приховали покупку нерухомого майна.

«У нас були такі перевірки, знайшлися випадки, коли родини не вказували покупу майна, житла, земельних ділянок. Після цього управління відразу припиняло нарахування субсидії, повертали надмірно нараховану», – зазначила заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Богунської районної ради м. Житомира, начальник відділу соціальних допомог Наталія Живанюк.

Під верифікацією слід розуміти перевірку одержувачів субсидій. Йдеться про те, що банки повинні надавати органам державної влади на їхню вимогу відомості про рахунки своїх клієнтів (поточних, кредитних, депозитних та інших), операції і залишки на них. У разі нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, призначених на сім’ю або домогосподарство, інформація надається по кожному з членів сім’ї або домогосподарства.

В управлінні праці та соціального захисту населення Корольовської районної ради міста Житомира теж повідомили, що порушники є.

«Під час верифікації було виявлено 8 родин одержувачів субсидій з переплатами, але це невелика цифра серед 25 тисяч отримувачів», – додала заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Корольовської районної ради м. Житомира Лілія Процюк.

Залишити без субсидії можуть з декількох причин: субсидіант приховує частину доходу або зробив покупку на суму від 50 тисяч протягом 12 місяців з моменту отримання «знижки».

Без допомоги також можуть залишитися й ті, чий дохід за минулий рік істотно виріс. Ще одне поширене порушення – здача в оренду квартир з субсидіями. Дохід від здачі житла в оренду має враховуватися при розрахунку субсидій. Окрім того, отримати знижку на комунальні можна тільки за місцем фактичного проживання. Тобто в орендованій квартирі оформити субсидію можуть тільки квартиранти, надавши договір оренди в органи соціального захисту. Незважаючи на це, в Інтернеті можна знайти сотні оголошень «здам квартиру з субсидією».

Марина Михальчук

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:50 В останню неділю березня Україна переходить на літній час 16:25 У Житомирській області 8 553 пацієнти у 2023 році безоплатно отримали реабілітаційну допомогу 16:00 У Житомирі викрили групу ділків, які синтезували амфетамін у підвалі багатоповерхівки і розповсюджували серед наркозалежних photo_camera 15:44 Під час виконання бойового завдання героїчно загинув житомирянин Олександр Павлюк Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up