Під час посту необхідно зробити різноманітний і корисний раціон харчування. Одна з найпопулярніших страв – це салат вінегрет. Його роблять із корисних інгредієнтів, які ми повинні мати в своєму раціоні.
Вартість вінегрету підрахував генеральний директор Української асоціації торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Класичний вінегрет заправляють олією, а не майонезом, який став невід'ємною частиною багатьох українців.
Складові салату на трьох осіб: 250 гр картоплі, 150 гр буряка, 130 гр моркви, 120 гр солоних огірків, 100 гр цибулі, 50 мл рослинного масла.
Відварюємо овочі для вінегрету, чистимо картоплю, буряк, моркву, потім нарізаємо їх кубиками. Солоні огірки також нарізати кубиками. Цибулю ріпчасту нарізати півкільцями. Робимо заправку для вінегрету з соняшникової олії. Додаємо сіль і перець за смаком і все перемішуємо. Салат готовий.
А тепер порахуємо вартість наших інгредієнтів:
1. Картопля, 250 гр.
У лютому 2018 року чверть кілограма картоплі коштувало 1,7 грн
У лютому 2019 року вона обходиться в 2,5 грн.
За рік подорожчання склало 47%.
2. Буряк, 150 гр.
У 2018 році – 1,2 грн
У 2019 році – 1,9 грн.
Буряк зріс в ціні на 58%.
3. Морква, 130 гр.
У 2018 році – 1 грн
У 2019 році – 1,5 грн
Морква додала в ціні 50%.
4. Солоні огірки, 120 гр.
Минулий рік – 4,9 грн
2019 рік – 5,8 грн.
Індекс зростання +18%.
5. Цибуля, 100 гр.
Лютий 2018 року – 60 коп
За рік – 2 грн.
Ціна зросла в 3,3 рази.
6. Олія соняшникова, 50 мл.
У лютому 2018 року 50 гр олії коштувало 1,7 грн
У лютому 2019 року 50 гр олії коштувало 1,8 грн.
За рік олія подорожчала на 5%.
Тобто за рік салат вінегрет зріс в ціні на 40%, із 11,1 грн у 2018 р до 15,5 грн у 2019 р.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер